Alzheimer Hastalığını Önlemenin 5 Yolu

İlerde başınıza gelebilecek Alzheimer hastalığının bugünden önüne geçmenize yardımcı olacak alışkanlıklar

Alzheimer hastalığını tam olarak önleyecek ne bir ilaç tedavisi ne de herhangi bir terapi sistemi bulunmuş olsa da, hayat tarzınızla ilgili tercihleriniz Alzheimer hastalığı riskleri üzerinde belirleyici etkiler gösterir. Araştırmacılar, bazı alışkanlıkların ve hayat tarzındaki bazı uygulamaların insanların Alzheimer’e yakalanma ihtimalini azalttığını bildirip sağlıklı alışkanlıkların kazanılması amacıyla hayatınızda gerekli değişikliklerin yapılması için hiçbir zaman “çok erken” olmadığını söylüyorlar. 

Rush Üniversitesi, Chicago Alzheimer Araştırma Merkezi’nde Alzheimer araştırmacısı olan ve Rush Üniversitesi Tıp Okulu Nöroloji Bölümünde görev yapan Doçent Dr. Zeo Arvanitakis, “Alzheimer’le ilgili beyindeki değişiklikler belirtilerin görülmesinden onlarca yıl öne başlar. Bu yüzden Alzheimer’i önlemenin yollarını hayatınızın erken dönemlerinde, otuzlu kırklı yaşlarınızda iken düşünmeye başlamalısınız” şeklinde bir uyarıda bulunuyor.

Hangi davranışlar hayatımızda istenilen değişiklikleri meydana getirecektir? Uzmanlar, her ne kadar olumlu sonuç vereceği garanti olmasa da bu hastalıkla başa çıkmak için aşağıdaki beş hususa yoğunlaşmanın faydalı olacağına inanıyorlar.

  1. 1.      Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı

Yağ oranı düşük gıdalar tüketmenin Alzheimer’in önlenmesiyle ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. 70 ve üzeri yaştaki 13 bin kadın üzerinde yapılmış bir Harvard Üniversitesi araştırması, özellikle ıspanak gibi yeşil yapraklılar başta olmak üzere sebzelerle beslenenlerde az miktarda sebze tüketenlere göre zihinsel faaliyetlerdeki deformasyonun daha yavaş olduğu sonucuna ulaşmıştır. Sarı renkte geleneksel bir Hint baharatı olan zerdeçalın tedavide kullanımının da Alzheimer’i önlemede umut olduğu anlaşılmıştır. UCLA araştırmacıları hayvan deneylerinde beyindeki Alzheimer’e eğilimli parçaların bu baharat içersindeki özlerle yapılan tedavi neticesinde kaybolduğunu tespit etmişlerdir. Kalp sağlığına iyi gelecek gıdaların tüketilmesi de Alzheimer’i savuşturmaya yardımcı olmaktadır. Arvanitakis, “Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar vermekte ve böylece Alzheimer riskini artırır” diyor. Zira bu tür bir hasarın zihinsel faaliyetler üzerinde etkili olduğu biliniyor. Doymamış yağ içeren besinlerin tüketilmesi, kolesterolün kontrol altında tutulmasını ve Alzheimer’den korunmayı sağlar.

  1. 2.      Hareket Etmek

Hareketsizlikten kaçının. Enerjik yürüyüşler akıl sağlığını bozacak durumlardan, bunamadan ve Alzheimer’den sizi koruyacaktır. Bir Avusturyalı araştırmacı Journal of the American Medical Association isimli bir dergide yayınlanan araştırmasında sadece altı ay süreyle düzenli olarak yapılan egzersizin yaşlı yetişkinlerin zihin ve hafıza fonksiyonlarında iyileşmeler meydana getirdiği bulgusuna ulaşmıştır. 65 yaş ve üzerindeki 1700 kişi üzerinde yapılan bir başka araştırma ise, haftada üç ve dört defa dışarıda çalışmanın da bunama ve Alzheimer hastalığı riskini yüzde 35 oranında azalttığını ortaya koymuştur.

  1. 3.      Sağlıklı bir kiloda kalın

Orta yaşlarda alınacak fazla kilolar ileriki yaşlarda Alzheimer riskini artırır. 2008 yılında 6500 kadın ve erkek arasında yapılan Kaiser Permanente araştırması 40’lı yaşlarda normalden 30 pound (yaklaşık 14 kg) daha fazla kilosu olan ve aşırı göbek yağına sahip insanların on yıllar sonra Alzheimer’e yakalanma riskinin diğerlerinden en az 3 kat daha fazla olduğu sonucunu göstermiştir. Araştırmalar aşırı kiloya bağlı diyabetin de Alzheimer riskini artırdığını ortaya koymuştur. Arvanitakis, “Bu yüksek kan şekerinin bir sonucu ya da diyabetin yüksek kolesterolle ilgisinden kaynaklanabilir” diyor, orta yaşlarda kilo vermenin, özellikle de göbek yağlarından kurtulmanın Alzheimer riskini azalttığını belirtiyor.

  1. 4.      Takviyeleri göz ardı etmeyin

Bilim insanları gıdalardan tamamlayıcı formda alınan besinlerin Alzheimer’e karşı koruyucu etkileri bulunup bulunmadığına dair araştırmalar yapıyorlar. Homosistein seviyesinin yüksek olması kalp hastalığını tetiklediği ve Alzheimer’e neden olduğundan, aminoasit homosisteinlerin seviyesini düşürücü etkisi bulunduğu bilinen folik asitler de Alzheimer’in engellenmesi için bir umut gibi görünüyor. Avrupa’da gerçekleştirilen bir çalışmadaysa günlük 800 mcg dozundaki bir folik asitin bir grup orta yaşta ve ileri yaştaki denek üzerinde homosistein seviyesini bariz bir şekilde düşürerek hafıza ve zihinsel fonksiyonlarda kayda değer bir ilerlemeye neden olduğu saptandı. Önceleri E vitamininin Alzheimer’e karşı koruyucu etkisi bulunduğu düşünülüyordu, ama bugünkü bilgiler Alzheimer’le E vitamini arasında herhangi bir ilişki bulunmadığını gösteriyor. Bununla beraber hafıza geliştirici popüler bir bitki olan ginkgo bilobanın Alzheimer’i geciktirici etkisi bulunduğuna dair iddialar da vardır.

  1. 5.      Zihinsel Aktivite

Alzheimer’i engellemenin en kolay yollarından birisi de zihninizi diri tutmaktır. Rush Üniversitesi Alzheimer Hastalığı Merkezi araştırmacıları okuma, bulmaca çözme, satranç oynama gibi zihni canlı tutan faaliyetlerle meşgul olan yaşlı insanların zihinsel faaliyetlerle uğraşmayan diğer insanlardan iki kat daha fazla korunduklarını tespit etmişlerdir. Diğer araştırmalar da benzer sonuçlar ortaya koymuşlardır. Arvanitakis,  “Yeni şeyler öğrenmek, problem çözmek ve hafızanızı geliştirmek için beyninizi kullanmak sadece mevcut beyin döngüsünü muhafaza etmekle kalmaz, aynı zamanda yeni beyin döngüsü tesis eder” diyor. Bu da elbette sizi Alzheimer’den koruyacaktır. “Öyleyse hemen bir kitap alın, faydalı bir internet sitesini tıklayın ve böylece Alzheimer’i kendinizden uzak tutun!”

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba; 93 yaşında anneannem yaklaşık bir yıldır alzheimer oldu.. Doenza, cogito,quet kullanıyor.. bunların yanısıra helipak (amoksisillin,klaritromi... devamı