Böbrek taşları, idrardaki belli maddeler -kalsiyum, oksalat, bazen de ürik asit- kristalleştiğinde meydana gelir. Bu minerallerle tuzlar, kristaller oluşturur, bunlar da birleşip böbrek taşı oluşturabilir.
Böbrek taşları genelde böbrek içinde oluşur, idrar üretere, yani idrar kesesine giden boruya akmadan önce orada toplanır. Küçük böbrek taşları vücuttan idrara geçebilir ve bunun hiç farkına bile varmayabilirsiniz. Ama büyük taşlar, idrar kesesine doğru ilerlerken üreteri sıkıştırıp gerer, idrar akışını engelleyip çok şiddetli ağrıya neden olur. Bir taş, nadiren üreterin içine giremeyecek kadar büyüktür ve böbrekte pek takılıp kalmaz ama yine de tedavi gerektirir.
Neden bazı insanlarda böbrek taşı oluştuğu, diğerlerindeyse oluşmadığı tam olarak bilinmiyor. Böbrek taşlarına, genç ve orta yaşlı yetişkinlerde yaşlılardan daha yaygın ve kadınlarda daha çok rastlanır. Sıcak iklimlerde yaşayan insanlar bazen böbrek taşlarına yatkındır çünkü soğuk iklimdeki insanlardan daha sık susuz kalabilirler, bu da idrarlarındaki mineralleri yoğunlaştırıp kristal oluşumunu kolaylaştırır. Tıbbi kanıtların ortaya koyduğu üzere, çok az sıvı tüketmek, idrarda kimyasal açıdan bu aşırı doygunluğu artırıyor.
Çoğu böbrek taşı, kalsiyum oksalat kristallerinden oluşur, idrarda çözünmesi zor bir çeşit tuzdur bu. Gutla birlikte anılan bir kimyasal, yani ürik asit, taş oluşma nedenleri arasında daha az yaygındır. İdrarınıza kronik olarak belli organizmalar bulaşıyorsa, özgün yapıda böbrek taşları oluşumuna da muhtemelen yatkınsınızdır.
Bazı insanlar, sık sık “taş oluşturur.” Böbrek taşı olan biri, gelecek 10 yılda %50 ihtimalle başka bir taş oluşturur, ilk yılda bu ihtimal %15 civarındadır.
Küçük Ağrılar Büyük Sorunların Habercisi Olabilir
Op. Dr. Aytan KAR
doktor bey benim sağ böbreğime up darlık teşhisi kondu ve sağ böbrekte 3 tane taş var ve grade 2 şişme var dendi bu durumda benim ne yapmam gerekiyor... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Günde 2 Litre Su Taş Oluşumunu Önlemede Etken
Böbrek Taşları
Kızılcık Suyu Ve Böbrek Taşları
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?