Sağlıklı Cilt

Harika; parlak, canlı ve hatta daha genç görünen bir cilt mi istiyorsunuz? Tabağınıza koyduğunuz yiyeceklerin sağlıklı bir cilt için uygun olduğundan emin olun.

Yedikleriniz sadece iç varlığınızın bir parçası haline gelmez, aynı zamanda vücudunuzun dış dokusunu da etkiler. Tükettiğiniz gıdalar ne kadar sağlıklı olursa cildiniz de daha iyi görünür.

Bunun tersi de doğrudur. Ağzımıza attıklarımıza ne kadar az dikkat edersek, cildimizde daha fazla sorun oluştuğunu görebiliriz.

Soluk, kuru ya da yaşlı görünen bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu bir gecede gerçekleşmemiştir, cildiniz yeterince uzun süre besinlerden yoksun kaldığında bu durum kendini gösterir.

Hatta bazı sağlık uzmanları diyetiniz sağlıklı cilt için gerekli olan bazı gıdalar bakımından yoksun olursa daha ciddi cilt problemleri de oluşabileceğine inanmaktadır.

Akne gibi bazı cilt sorunları bir anda başlayabilir. Egzama gibi bazı kronik cilt sorunları da beslenme ile ilişkili olabilir.

Gerekli Gıdalar

Çoğu uzman dengeli beslenmenin, sağlıklı bir cilt için faydalı gıdalar almanın en iyi yolu olduğunu söyler. Yine de birkaç özel cilt ziyafeti cildinizde diğerlerine göre daha sağlıklı bir ışıldamaya yol açabilir. İşte uzmanların önemli bulduğu gıdalar:

Düşük Yağlı Süt Ürünleri

Düşük Yağlı Süt Ürünleri

Sağlıklı cilt için en önemli bileşenlerden biri A vitaminidir. Bunu alabileceğimiz en iyi gıda ise düşük yağlı süt ürünleridir. Uzmanlar cilt hücrelerinizin sağlığının diyetsel A vitaminine bağlı olduğunu düşünür.

Besin uzmanları eğer diyabet ya da tiroit bozukluğunuz varsa A vitamini bakımından zengin süt ürünlerini tüketmenin iki misli önemli olduğunu söylemektedir.

Bu problemleri olan çoğu kişinin vücudu bizim genellikle havuç gibi besinlerle ilişkilendirdiğimiz bir vitamin biçimi olan ve pek çok gıdada bulunan beta karoteni, A vitaminine dönüştüremez.

Ancak süt ürünlerindeki A vitamini “gerçek A Vitaminidir”, böylece herkesin cildi bunu kullanabilir.

Az yağlı yoğurt sadece A vitamini bakımından zengin değildir, bunun yanı sıra içeriğindeki asidofilus denilen “canlı” bakteri de bağırsak sağlığı için faydalıdır. Bunun bazen cilt üzerine de etkisi olabilir.

Bir canlı ister bakteri isterse de bir enzim olsun sindirime iyi gelen herhangi bir şey, cilde sağlıklı görünüm olarak yansıyacaktır.

Böğürtlen, Yaban Mersini, Çilek Ve Kuş Üzümü

Böğürtlen, Maviyemiş (Yaban Mersini), Çilek Ve Kuş Üzümü

Bu dört gıda arasındaki ilişki yüksek antioksidan içerikleridir. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma bu dört meyvenin “toplam antioksidan kapasitesinin” diğer gıdalara göre daha yüksek olduğunu ileri sürmüştür. Bu gıdaların cilt sağlığına faydası çoktur.

Serbest radikaller – güneşe maruz kalma nedeniyle oluşanlar gibi – cilt zarındaki hücrelere zarar vererek bu hücrelerin DNA’sında olası bir hasara olanak tanır. Bu meyvelerdeki antioksidanlar ve diğer fitokimyasallar ise hücreleri koruyabilir ve hasar ihtimalini azaltabilir.

Hücreleri hasardan ve bozunmadan koruduğunuzda, erken yaşlanmaya karşı da önlem alırsınız. Bu bakımdan bu hücreler cildinizin daha uzun süre genç görünmesini sağlamaya çok yardımcı olabilir.

Yeni bir çalışmaya göre “yüksek antioksidan kapasitesi” olan diğer meyve ve sebzeler de enginar, fasulye (çalışmada siyah, kırmızı ve benekli fasulyeden bahsedilmiştir), kuru erik ve pekan cevizidir.

Somon Balığı, Ceviz, Kanola Yağı ve Keten Tohumu

Somon Balığı, Ceviz, Kanola Yağı ve Keten Tohumu

Birbiriyle alakasız görünen bu dört gıda bütün esansiyel yağ asitlerini verir, bu nedenle sağlıklı bir cilt için çok önemli gıdalardır.

Esansiyel yağ asitleri sağlıklı hücre zarlarından sorumludur. Hücre zarları sadece zararlı şeylere karşı bariyer görevi görmez, ayrıca besinlerin girip çıkabilmesi ve atık ürünlerin atılabilmesi için yol görevi de görürler.

Hücre zarı aynı zamanda suyu içeride tuttuğu için bu bariyer ne kadar güçlü olursa nemi de o kadar iyi tutar. Bunun anlamı daha dolgun ve genç görünen bir cilttir.

Atardamarlarımıza zarar veren ve kalp hastalıklarını yol açan iltihaplı süreç aynı zamanda cilt hücrelerine de hasar verebilir. Esansiyel yağ asitleri her ikisine karşı korunma sağlayabilir.

En çok bilinen yağ asitleri, sağlıklı olmak (ve iyi bir cilt) için dengede olması gereken omega 3 ve omega 6’dır. Hepimiz yeterince omega-6 alıyor görünsek de, uzmanlar çoğu kişide omega-3 eksikliği olduğunu sanmaktadır. Balık, ceviz ve keten tohumu en iyi kaynaklardandır.

Sağlıklı Yağlar

Sağlıklı Yağlar

Bunlar esansiyel yağ asitlerinden fazlasını içerir. Kaliteli yağ tüketmek cilt yağını korur, bu da cildin daha sağlıklı görünmesini ve hissedilmesini sağlar.

Peki hangi yağlar cilt sağlığı için faydalıdır? Etiketinde soğuk preslenmiş ve ekspeller işlenmiş ibaresi olanlar veya saf-sızma yağlar faydalıdır.

Bir yağ ticari olarak işlenirken yapılan ilk şey içine kimyasal çözücüler eklenmesi ve ısılarının çok yüksek derecelere çıkarılmasıdır, daha sonra yağ beş ya da altı işlemden geçirilir. Bu durumda önemli besinler kaybolur.

Buna kıyasla yağlar soğuk presleme ya da ekspeler işleme ile hazırlandığında ya da saf sızma olan yağlarda hazırlık aşaması sadece presleme, ısınma ve şişelemeyi içerir.

Sadece cildiniz için faydalı olanları değil, vücudunuz için de yararlı besinleri alırsınız.

Ancak en sağlıklı yağın bile kalorisi yüksek olduğundan uzmanlar bizlere, günde yaklaşık iki çay kaşığından fazlasına ihtiyacımız olmadığını hatırlatmaktadır.

Tam-Tahıllı Ekmek/Çörek/Gevrekler; Hindi, Ton Balığı Ve Brezilya Cevizi

Hepsinde bulunan selenyum mineral bu gıdaları cilt sağlığı için faydalı kılar. Uzmanlar selenyumun cilt hücrelerinin sağlığında önemli bir rol oynadığını söyler. Bazı çalışmalar, güneş sebepli cilt hasarında bile selenyum seviyeleri yüksek olduğunda sonuçların daha az sıkıntı yaratabileceğini göstermiştir.

Örneğin Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan iki klinik denemede, selenyum seviyesi yüksek olduğunda cilt kanseri riskini arttıran deri hücrelerindeki oksidatif hasar olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar 2003 yılında hem British Journal of Dermatology ve Clinical and Experimental Dermatology’de yayınlanmıştır. Bir grup Fransız araştırmacı ise selenyumun çinko, E Vitamini ve A vitamini ile birlikte alınan oral dozlarının insan cildinde güneş yanığı hücre oluşumunu önleyebileceğini bulmuştur.

Uzmanlar, bu tam tahıllı ürünler ile doyulduğunda cilt sağlığı için kötü bir seçim olan "beyaz" gıdalara da vücutta daha az yer kaldığını söylemektedir. Bu beyazlar beyaz unlu yiyecekler (ekmek, kek ve makarna), şeker ve beyaz pirinçtir. Tüm bunlar insülin seviyelerini etkileyebilir ve sonunda cilt bozulmasına yol açabilecek iltihaplanmaya neden olur.

Yeşil Çay

Yeşil Çay

Bu içecek, cilt sağlığına faydalı gıdalarla ilgili her makalede tek başına bir kategori olmayı hak eder. Bu faydalı içeceğin cilt için faydalı özellikleri es geçilemez.

İltihap önleyici özelliği vardır ve hücre zarını koruyucudur. Ayrıca deri kanseri riskini önleyebilir ya da azaltabilir.

Yakın zamanda Archives of Dermatology''de yayınlanan bir çalışma, ister oral yoldan alınsın, ister cilde uygulansın, yeşil çayın ultraviyole ışınlardan (yakıcı güneş ışınları gibi) kaynaklanan hasar riskini azaltabileceğini ve bu sayede cilt kanseri riskini de düşürebileceğini göstermiştir.

Uzmanlar yeşil çaydaki polifenollerin de cilt sağlığına genel anlamda faydalı olan iltihap önleyici özelliğinin de olduğunu söylemektedir.

Su

Su

Her ne kadar her gün içmeniz gereken su miktarı görüşünde farklılıklar olabilse de, hiç kimse suyun cildin sağlıklı ve hatta genç görünmesini sağlayan iyi hidrasyon üzerindeki etkisini reddetmemektedir. Uzmanlar, hidrasyon gazlı içecekler ya da çorba gibi sıvılardan değil de saf ve temiz sudan sağlandığında hücrelerin de bundan çok memnun olacağını söylemektedir.

Çoğu uzmana göre cildimiz için günde 8 bardak temiz su içmeliyiz.

Uzmanlara göre; temiz su vücudumuzdaki ve derimizdeki su kaybını önlerken mineral bakımından zengin olan sert sular da bilhassa faydalıdır. İçilen suyun mineralleri azaltmak için su yumuşatıcıları kullanmak suyun olası yararlı etkilerini de azaltabilir.

Su yumuşatıcıları tesisatınız için faydalı olabilir ancak sert su sağlığınız için daha iyidir.

Bunun yanı sıra hücrelerdeki suyu korumakla birlikte besinlerin hücre içine girmesine ve toksinlerin de hücre dışına atılmasına yardımcı olabilir, bu da otomatik olarak cildin daha iyi görünmesini sağlar.

Ayrıca vücudumuzda uygun miktarda su olduğunda terlemek daha faydalı olur. Bunu yapmak cildin temiz ve parlak kalmasını sağlar.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

İyi akşamlar hocam 4 aydır eklem yerlerimde ağrılar,şişlikler oluyprdu.hastane de tetkikler yaptırdım.CRP 13 sedim 20 ANA ++ çıktı.son tetkimde karac... devamı