- İçindekiler
- Tarama Programı
- Ne Yapmalı
- İpuçları
Tarama Programı
Konu sağlığınız ve cilt kanseri olduğunda, riskli benlerinizi gözlemlemeniz ve bu konuda dikkatli olmanız yerinde bir davranış olacaktır. Benler cilt kanseri ile bağlantılı olabilir. Özellikle vücudunuzda benler veya ailenizde daha önce yaşanmış benlerle bağlantılı deri kanseri hikayesi varsa, daha dikkatli olmanız gerekir.
Güneş kremi kullanmanız, direkt güneş ışınlarına maruz kaldığınız süreyi sınırlandırmanız, benleriniz üzerinde sürekli gözlem yapmanız, melanom (cilt kanserinin ciddi bir türü) riskinizi düşürebilir ya da erken tanı ve tedavi için yardımcı olabilir.
Cilt Kanseri Tarama Programı
Üzerinde benler olan bir vücudun, ayda bir kez incelenmesi gerekir. Genel olarak benler iyi huyludur (kanser olmayan). Kanser konusunda tıbbı ilgilendiren benler ise, mevcut diğer benlerden farklı bir görünümü olanlar ya da 20 yaşından sonra ortaya çıkanlardır.
Bir ben üzerinde renk veya görünüm değişiklikleri fark ederseniz, bunu bir dermatoloğun değerlendirmesi gerekir. Ayrıca benler üzerinde sızma şeklinde kanama, kaşıntı, pul pul görünme, hassas hale gelme ya da ağrı hissetme durumunda, mutlaka kontrolden geçmek üzere bir uzmana başvurmanız gerekir.
Ne Yapmalı
Benlerimi İncelerken Ne Yapmam Gerekir?
Bir ayna yardımı ile cildinizi inceleyin. Cildinizin el, kol, göğüs ve baş gibi sık sık güneşe maruz kalan alanları üzerinde daha dikkatli olmaya özen gösterin. Benlerinizde zaman içinde bir değişme olmuyorsa, endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok demektir
Aşağıdaki belirtiler, kanser riski taşıyabilecek benlerin önemli göstergelerdir. Eğer herhangi bir beniniz aşağıda listelenen özelliklerden herhangi birini taşıyorsa, hemen bir deri hastalıkları uzmanına kontrol ettirin:
- Asimetri: Benin bir yarısı ile diğer yarısı birbirine uymuyorsa
- Sınır: Ben kenarları düzensiz, bulanık ya da pütürlüyse
- Renk: Aynı bende farklı renkler varsa ya da ten rengi, kahverengi, siyah, mavi, beyaz veya kırmızı tonlarında farklı benler varsa
- Çap: Benin çapı bir kalem silgisinden daha büyükse
- Yükselme: Ben cilt üzerinde çıkıntı oluşturacak şekilde yükseldiyse
Yeni bir ben konusunda her zaman dikkatli olunmalıdır. Cildinizde yeni bir bene rastladığınızda, en kısa sürede bir cilt uzmanına başvurarak kontrolden geçmeniz gerekir. Uzman, ben üzerinde bir inceleme yapacak ve gerekirse doku alacaktır. Cilt kanserine rastlanması durumunda doku örneği kanserin, derinin ne kadar altına işlediğini gösterecektir. Cilt uzmanınının, benin nasıl davranacağını belirlemek için bu bilgiye ihtiyacı vardır.
Cilt kanserine en sık rastlanan bölgeler erkeklerde sırt, kadınlarda ise alt bacak bölgesidir. Cilt kanseri kadınlarda 25 ila 29 yaş aralığında en sık rastlanan kanser türüdür.
İpuçları
Cilt Kanseri Taraması İçin Yardımcı Olabilecek İpuçları
Benler üzerinde cilt kanseri taraması yaparken, şu ipuçlarını dikkate almalısınız:
- Banyo veya duştan sonra, cildinizi hala ıslakken inceleyin.
- Vücudunuzu incelerken bir boy aynası kullanın. Başınızdan başlayın ve belirli bir yön planıyla hareket ederek (yanlar, iç bölgeler, el ve ayak tırnakları dahil olmak üzere) vücudunuzun tüm alanlarını aşağıya doğru kontrol edin. Ayrıca "gizli" alanları kontrol etmeyi unutmayın. Kafa derisi ve boyunda oluşan benleri de kontrol edin. Ulaşamadığınız bölgeleri incelemek için bir el aynası kullanın veya bu bir yakınınızdan yardım isteyin.
- Vücudunuzdaki tüm benlerin yerleri ve görünümlerini takip edin. Tarih belirterek fotoğraf çekmek, işinizi kolaylaştırabilecek ve yapacağınız kontrollerde size yardımcı olabilecek etkili bir yöntemdir. Bu şekilde, benler üzerindeki değişimleri kolayca fark edebilirsiniz. Eğer benleriniz bir şekilde değişiklik gösterirse (renk, şekil, boyut, sınır vb.) doktorunuza görünün. Ayrıca, şüpheli görünen herhangi bir yeni ben varsa, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.
- Hamilelik, menopoz gibi hormonal değişiklikler yaşadığınız dönemlerde ve takip eden on yıl boyunca, benleriniz üzerinde yapacağınız kontrollere özel ilgi gösterin.
Benler Hakkında Yanlış Bilinenler Ve Gerçekler
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Çağımızın hastalığı olan kanserin çevremde bi çok insanda hiç beklenmedik bi anda çıkmış olması 3 çocuk annesi olarak beni çok tedirgin etti ve yoğun ... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Cilt Kanseri Ameliyatı
Melanomla Savaşmak İçin Gerekli Vitaminler
Melanom Ayak Tırnağını Etkileyebilir
Kanserlerin Yüzde Kırktan Fazlası Yaşam Tarzıyla İlgili