- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Tedavisi
- Evde Tedavi
Nedir
Bebeklerde meydana gelen gaz sancısı kolik adı ile tabir edilir. Gaz sancısı bebeklerde, 3 aylıktan küçük olanların ortalama yüzde yirmisinde görülür. Bebek doğduktan ortalama 2-3 hafta sonra gaz sancısı başlar ve bebek 3 aylık olana kadar artarak devam eder. 3.ayını dolduran bebekte gaz sancısı şikâyetleri azalarak yok olur. Bunun dışında ender de olsa, bazı bebeklerde 8-9. aya kadar gaz sancısı yani kolik devam edebilir.
Belirtileri
Bebekte gaz sancısı olduğu nasıl belli olur?
Bebeğiniz aç ya da susuz olmamasına rağmen, ayaklarını karnına doğru çekip, ellerini sıkarak ağlıyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir. Bebeğinizin ağlama süresi 3 saatten fazla sürüyorsa, sürekli huzursuz tavırlar sergiliyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir.
Sebepleri
Bebeklerde gaz sancısının sebepleri nelerdir?
Bebeklerde gaz sancısının net bir sebebi yoktur. Genel olarak sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması, yediği mamalarda veya anne sütünde alerjiye sebep olabilecek madde bulunması bebeklerde gaz sancısı yapabilir. Bebeğinize ilk 6 ay anne sütü vermeli, 6.aydan sonra takviye gıdalar ve anne sütü ile devam etmelisiniz. Şayet bebek anne sütü içmiyor, sadece mama tüketiyorsa, mamanın gaz sancısına sebep olabileceğini düşünerek mamayı değiştirebilirsiniz. Anne olarak tükettiğiniz besinlerin sütünüzle beraber çocuğa geçerken gaz yapabileceğini unutmayın ve gaz yapacak besinleri tüketmekten uzak durun.
Tedavisi
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Kolik, tam olarak bir hastalık olmadığı için net bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak bebeğinizin gaz sancısını azaltmak için bazı detaylara dikkat edebilirsiniz. Örneğin bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa ve emiyorsa, meme ucunu iyice kavramasına ve hava yutmamasına özen gösterin. Gereğinden fazla meyve suyu, ek besinlerden uzak durabilirsiniz. Hareketlerini kısıtlayacak kundaklama yöntemi bebeğinizin gaz sancısına sebep olacağı için bu tür yöntemlerden uzak durmalısınız.
Evde Tedavi
Bebeklerde Gaz Çıkarma Nasıl Yapılır?
Bebeklerin gaz sancısını çekmemesi için her süt verdiğinizde ve her mama verdiğinizde mutlaka gazını çıkarmasına yardımcı olun. Bunun için bebeğinizin karnına hafif dokunuşlar ve yuvarlak hareketlerle masaj yapın, ayaklarını üzerine basmasını sağlayacak şekilde tutun, omzunuza yatırarak sırtına yavaşça bir elinizle masaj yapın. Bu tür ufak detaylar bebeğinizin gazını çıkartması için faydalı olacaktır.
Bebekte reflünün belirtileri nelerdir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Hocam kolay gelsin adetim 12 gün gecdi test yapdim ama pozitif cıkdı ve kahverengi akintim geliyor karnım agiriyo adet sancısı gibi kaşıkların gerili... devamı
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
Çocukların Yatak Odasındaki Şeytan: Televizyon!
Çocukken Suiistimale Uğramak Beyinde Somut İz Bırakıyor
Çocuğunuz Sürekli Yorgun Mu?
Çocuklarda Kemik Erimesi Riski