(H. Influenzae Tip B) B Tipi Grip Aşısı
İsminin aksine, Haemophilus InfluenzaeTip B veya Hib virüsü, gribe neden olmaz. Bununla birlikte, B Tipi Grip hastalığına sebep olabilir ve 5 yaşından küçük çocukların sağlıklarında ciddi bir tehlike oluşturabilir. Hib aşısı 1992 yılından bu yana kullanılmaktadır ve bu tehlikelere karşı etkin ve güvenli bir koruma sağlar.
B Tipi Grip Nedir?
B Tipi grip, yayılan bir enfeksiyondur. Bakterilerin vücudun mikropsuz yerlerine yayılması sonucunda meydana gelir. Bu hastalık, bir zamanlar bakteriyel menenjitin en bilinen nedeniydi. Menenjit beyin ve omurilik zarındaki iltihaptır. Bakteriyel bulaşmaya, yüksek ateşe, beynin çalışmasında yavaşlamaya, komaya ve ölüme neden olan ciddi bir enfeksiyondur. Bu hastalığa yakalanan çocukların yüzde 3-6’sını öldürür. Bu çocuklar yaşasa bile, ciddi beyin ve sinir sistemi bozukluklarına maruz kalabilirler ve bu bozukluklar körlükten felce ve zekâ geriliğine kadar uzanabilir.
Menenjite ek olarak B Tipi grip, boğazda enfeksiyona ve zatürreye neden olur. Bu da nefes alma zorluğuna, kanda enfeksiyona, kemik enfeksiyonuna, eklem ağrısına ve bunun sonucu eklem iltihabına yol açar.
B Tipi grip mikropları, öksürük ve hapşırıkla yayılır. Bu aşı kullanılmaya başlanmadan önce, 5 yaşından küçük çocuklarda senede 20 bin B Tipi grip vakası görülür; bunların 12 bini menenjite yakalanır ve yılda yaklaşık bin ölüm vakasıyla karşılaşılırdı.
B Tipi Grip Aşısı B Tipi Gribe Neden Olabilir Mi?
B Tipi grip bakterisinin dış kısmında zar vardır ve Hib aşısı bu zarlardan üretilmiştir. Bu zar proteinle birleştiği zaman, vücudu B Tipi gribe karşı koruyan savunma sistemini oluşturur. Bütün bakteriler kullanılmadığı zaman aşı Hib enfeksiyonuna neden olmayabilir ve bundan dolayı Hib hastalığına da yol açmaz.
Hib Aşısı Güvenle Kullanılabilir Mi ve Diğer Aşılarla Birlikte Verilebilir mi?
Aşı güvenlidir. En çok bilinen yan etkileri iğnenin yapıldığı yerde ağrı, şişme veya kızarıklıktır. Çok ciddi yan etkiler ve şiddetli reaksiyon nadir görülür.
Bu aşının diğer aşılarla birlikte verilmesi sakıncalı değildir ve çocukların rutin aşılarıyla birlikte enjekte edilebilir.
Bu Aşı Kimlere Yapılmalı?
5 yaşından küçük çocukların aşılanması tavsiye edilir. İdeal olarak ilk aşı 2 aylıkken yapılmalıdır. Hib hastalığı büyük çocuklarda nadir görülür; yetişkinlerin çoğu da B Tipi gribe karşı vücutlarında antikor geliştirmiştir. Bu aşı 5 yaş ve üzerindeki kişilere, Hib enfeksiyonu riski artmazsa yapılmaz.
Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde Hib riskinin artması şu kişilerde görülür:
- Hasta hücreleri olan veya dalağı alınmış olanlarda ve normal dalak fonksiyonuna sahip olmayan kişilerde
- Kanser tedavisi gibi tedaviler sonucu vücut direnç sistemleri şartlara bağlı olarak veya tedaviyle azalmış kişilerde
Ne kadar Hib Aşısına İhtiyaç Vardır?
Vücut direncinin tam olarak gelişmesi için kaç doz kullanılması gerektiği, aşının markasına bağlıdır. Risk altında olan ve hiç aşılanmamış yetişkinlerin ve büyük çocukların, hastalıktan korunmak için en az bir doz aşıya ihtiyaçları vardır.
Çocuğum Ne Zaman Aşılanmalı?
İlk dozun 2 aylıkken, ikinci dozun 4 aylıkken ve üçüncü dozun hangi aşının kullanıldığına bağlı olarak 6 aylıkken yapılması önerilir. Aşıların hepsinde, bazen çocuk 12-15 aylıkken takviye aşı yapılması gerekir.
6 haftadan küçük çocuklara aşı yapılmamalıdır. Çocuğa 6 haftalıkken yapılan aşılar reaksiyona yol açar. Bu durum da, daha sonra yapılan aşılara vücudun cevap vermemesine neden olur. Çocuklar, annelerinden aldıkları antikorlarla doğarlar fakat bu direnç zamanla kaybolur.
Eğer Çocuğum Hib Aşısı Zamanını Kaçırırsa Ne Olur?
Eğer çocuğunuz aşısının vaktini geçirmişse, doktorunuzu tekrar ziyaret ettiğinizde bu aşıyı yaptırın. Aşı serisine baştan başlamaya gerek yoktur.
Bir Defa Hib Aşısı Olmuş Çocuğun Yine De Menenjit Olma İhtimali Var Mı?
Çocuk, olduğu aşı sayesinde Hib menenjitine karşı koruma geliştirmiştir, ancak menenjite neden olan başka mikroplar da vardır. Bundan dolayı hâlâ menenjit olma ihtimali mevcuttur, fakat Hib aşısı olmayanlara göre daha az risk altındadır.
Grip Aşısının Saati Etki Gücünü Belirliyor mu?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Merhaba küme tipi bas agrisi var acaba radyofirekans yontemini nerede yaptirabilirim hesapli ve güvenilir olarak... devamı
Çocuklarda Sıvı Kaybını Önlemek İçin 7 İpucu
Bebekleri Menenjitten Koruyan Aşıya Onay
Yenidoğanlarda Ağrıya Karşı Isı
Uzmanlardan Erkek Çocuklar Hpv Aşısı Tavsiyesi
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir