- İçindekiler
- Kısırlık ve Obezite
- Vücut Ağırlığı ve Kısırlık
- Doğurganlık ve Vücut Ağırlığı
- Kısırlık Vakaları ve Aşırı Kilo
- Aşırı Kilolu Kadınlarda Doğurganlığı Arttırmak
Kısırlık ve Obezite
Kısırlık ve Obezite Arasındaki İlişki
Vücut kütlesinin en az yüzde 30’u yağlardan oluşan biri obez olarak nitelendirilir. Obez kişi sayısındaki artışla birlikte, bu durumun genel sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılan çalışmaların sayısında da artış görülmektedir. Obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, kısırlık gibi bazı sağlık durumları ile bağlantılıdır. Son yıllarda yaşam tarzı, vücut ağırlığı, beslenme ve kısırlık arasındaki ilişki halk sağlığı açısından giderek önem kazanıyor.
Vücut Ağırlığı ve Kısırlık
Vücut Ağırlığı Kısırlığı Nasıl Etkiler?
Östrojen vücutta iki kaynakta bulunur, yumurtalıklar ve adrenal bezinde. Yumurtalıkların ürettiği östrojen miktarı adet döngüsü fazlarına bağlıdır. Adrenal bezi ise “androstenedion” denilen bir steroid hormonu üretir. Kolesterolle bağlantılı androstenedion üretimi ile yağ hücreleri östron adı verilen bir tür östrojene dönüşürler. Eğer siz hafife alınmayacak kadar kiloluysanız, dönüşüm yumurtalıkların fonksiyonlarını da etkileyecektir. Bu da yumurtlama döngüsünün bozulmasına neden olup kısırlığa yol açacaktır.
Doğurganlık ve Vücut Ağırlığı
Doğurganlığınız Vücut Ağırlığınızdan Nasıl Etkilenir?
Eğer adet döngünüz düzenliyse, yumurtlamanız da muhtemelen düzenlidir. Şayet adet döngünüzde bir bozulma varsa, yumurtlamanız da düzensiz hale gelecektir. Düzensiz adet döneminin en yaygın sebebi, polikistik yumurtalık sendromudur (PCOS). Obezite veya sürekli kilo alma PCOS’nin yaygın bir sebebidir ve kadınlarda kısırlığın da en yaygın sebebidir. PCOS’den mustarip kadınların yumurtalıklarında çok miktarda androjen ve östrojenik hormonlar üreten çoklu kist meydana gelir. Bu da yumurtlamayı engeller ve kısırlığa neden olur.
Kısırlık Vakaları ve Aşırı Kilo
Hangi Kısırlık Vakaları Aşırı Kilodan Kaynaklanır?
- Düzensiz veya seyrek adet döngüsü
- Artan kısırlık riskleri
- Doğum tedavilerindeki başarısızlıklar
- Düşük yapma riskleri
Obezite bu problemlerin yanı sıra hamilelik döneminde yüksek kan basıncı ve diyabet riskini de arttırır.
Aşırı Kilolu Kadınlarda Doğurganlığı Arttırmak
Aşırı Kilolu Kadınlarda Doğurganlığı Arttırmak İçin Ne Yapılabilir?
Çalışmalar, aşırı kilolu kadınların tedavi sırasında doğurganlığı arttıran ilaçlara cevap vermediklerini göstermektedir. Bunun sebebi de tedavide kullanılan doğurganlık ilaçlarının aşırı kilo nedeniyle emiliminin engellenmesidir. Bazı klinikler, VKE (vücut kütle endeksini) düşürmeyen obez kadınları tedavi etmeyi reddetmektedirler.
Obez kadınlara doğurganlıklarını arttırmak için sadece kilo vermelerini söylemek o kadar da kolay değildir. Ne obezite, ne de kısırlık kimsenin katlanmayı tercih etmediği durumlardır. Kilo vermek konusunda çok disiplinli bir yaklaşım daha başarılı bir tedavi seçeneği gibi görünüyor. Burada vurgulanması gereken hususlar hayat tarzı değişikliği, uygun bir diyet konusunda eğitim, egzersiz ve davranış değişikliği olmalıdır. Obezite ve doğurganlık sağlığına karşı daha bütüncül bir yaklaşım obez kadınların hamile kalmalarına yardımcı olabilir. Böylece bunların genel sağlık durumlarına da olumlu bir katkı yapılmış olunur.
Yediğimiz Gıdalar Kansere Sebep Olabilir
Prof. Dr. Bülent MENTEŞ
20 yasında erkek bir tanıdığıma hipertiroidi teshısı koyuldu. Fakat doktoru kısırlıktan bahsetmemiş. kısırlık ıcın ayrı bir test mi gerekir yoksa değe... devamı
Kısırlıkta Sorun Bulundu
Genetiği Değiştirilmiş İlk 10 Besin
Yaygın Gen Kusuru Sperm Hücrelerine Zarar Veriyor
Kısırlık: Tütün, Marihuana Ve Diğer Uyuşturucular
Robotik Cerrahi İle Yumurtalık Tüpü Açma