Nedir
Hepatit B
Hepatit B, karaciğerde enfeksiyon yaratan bir virüstür. Hepatit B’ye yakalanan erişkinlerin çoğu, bir süre hasta kaldıktan sonra iyileşir. Buna akut hepatit B adı verilir.
Hepatit B’ye yakalanıp, bunun farkında olmayabilirsiniz. Belirtileri taşımıyor olabilirsiniz. Eğer taşıyorsanız, grip olmuş gibi hissedebilirsiniz. Ama virüsü taşıyorsanız, diğerlerine bulaştırabilirsiniz.
Bazen virüs, kronik hepatit B adı verilen uzun vadeli bir enfeksiyona neden olur. Zaman içinde karaciğerinize zarar verebilir. Virüsü taşıyan bebek ve çocukların, kronik hepatit B’ye yakalanması muhtemeldir.
Belirtileri
Belirtiler
Pek çok insan farkında olmadan hepatit B taşıır. Eğer belirtileri taşıyorsanız, grip olmuş gibi hissedebilirsiniz. Belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Aşırı halsizlik.
- Hafif ateş.
- Baş ağrısı.
- İştahsızlık.
- Mide bulantısı veya kusma.
- Karın sancısı.
- İshal veya kabızlık.
- Kas ve eklem ağrıları.
- Tende kaşıntı.
- Sararmış gözler ve ten (sarılık). Sarılık genellikle diğer belirtiler ortadan kalkmaya başladığında görülür.
Kronik hepatit B olan pek çok insan hiçbir belirtiyi taşımaz.
Sebepleri
Sebepler
Hepatitis B’ye hepatit B virüsü neden olur. Hastalığı taşıyan birinin kanı ve vücut sıvılarıyla bulaşır.
Şu durumlarda hepatit B’ye yakalanabilirsiniz:
- Prezervatif kullanmadan virüsü taşıyan birisiyle seks yapmak.
- Virüsü taşıyan birisiyle ortak iğneleri (ilaç enjeksiyonu için) kullanmak.
- İyi temizlenmemiş aletlerle dövme ya da pirsing yaptırmak.
- Jiletler ya da diş fırçaları gibi kişisel eşyaları virüsü taşıyan biriyle paylaşmak.
Virüsü taşıyan bir anne, doğum sırasında bunu çocuğuna bulaştırabilir. Eğer hamileyseniz ve hepatit B’ye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız test yaptırın. Eğer virüsü taşıyorsanız, bebeğinize virüsün bulaşmamasına yardımcı olmak için ona aşı yaptırabilirsiniz.
Kucaklaşmak, öpmek, hapşırmak, öksürmek veya yiyecek ve içecekleri paylaşmak gibi rastlantısal temas durumlarında hepatit B’ye yakalanmazsınız.
Testleri
Teşhis
Basit bir kan testi, doktorunuzun halihazırda veya geçmişte hepatit B virüsü taşıdığınızı anlamasını sağlar. Doktorunuz aynı zamanda, virüsten korunmak için aşı yaptırıp yaptırmayacağınızı da söyleyebilir.
Eğer doktorunuz hepatit B nedeniyle karaciğerinizin hasar gördüğünü düşünürse, test için karaciğerinizden iğne ile bir numune alabilir. Buna karaciğer biyopsisi denir.
Tedavisi
Tedavi
Çoğu durumda, hepatit B kendiliğinden geçer. Evde dinlenerek, sağlıklı gıdalar tüketerek, bolca su içerek ve alkol ve uyuşturucudan kaçınarak belirtileri hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda, doktorunuzdan hangi ilaçlardan ve bitkisel ürünlerden uzak durmanız gerektiğini de öğrenin çünkü bazıları hepatit B’nin yol açtığından daha kötü karaciğer hasarlarına neden olabilir.
Kronik hepatit B tedavisi enfeksiyonun daha kötüye gidip gitmemesi ve karaciğerinizin hasar görüp görmemesine bağlıdır. Kronik hepatit B olan pek çok insan, kendilerine iyi bakarak ve düzenli çekap yaptırarak hayatlarını aktif biçimde ve dolu dolu sürdürebilir. Kronik hepatit B için ilaçlar olsa da, bunlar herkese uygun değildir. İlaçların sizin için doğru tedavi olup olmadığını doktorunuzla birlikte karar verin.
Bazen, kronik hepatit B, şiddetli karaciğer hasarına yol açabilir. Bu durumda, karaciğer nakline ihtiyaç duyabilirsiniz.
Önleme
Önlem
Hepatit B aşısı enfeksiyondan korunmak için en iyi yoldur. Aşı üç dört seferde tamamlanır. Risk taşıyan yetişkinler ve bütün bebek, çocuk ve gençler aşılanmalıdır.
Hem hepatit B hem de hepatit A’ya karşı koruyan birleştirilmiş bir aşı da mevcuttur.
Virüsü kapmaktan veya başkalarına bulaştırmaktan kaçınmak için:
- Cinsel birleşme sırasında prezervatif kullanın.
- İğneleri ortak kullanmayın.
- Eğer kanla temas etmeniz gerekiyorsa lateks veya plastik eldiven takın.
- Jilet ve diş fırçalarınızı paylaşmayın.
Hamilelikte Karaciğer Sorunları
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Tüberküloz (Verem)
Hepatit A
Hepatit B (Sarılık)
Reye Sendromu
Talasemi (Akdeniz Anemisi)