- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Kandida (mantar) enfeksiyonlarının çoğunluğu, reçeteli ve reçetesiz ilaçların kullanımı ile bir haftada evde tedavi edilerek iyileşebilir. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan başka hastalıklar olması durumunda, ortaya çıkan enfeksiyon riski nedeniyle kendi kendinize tedavi yöntemleri uygulamaya başlamadan önce, belirtileriniz hakkında doktorunuza danışmalısınız.
- Vajinal mantar enfeksiyonları
çoğu kadın, reçetesiz vajinal krem veya fitil kullanarak vajinal mantar enfeksiyonlarını, evde kendi kendilerine tedavi edebilir.
Aynı zamanda, tek doz flukonazol tablet kullanımı, birçok vajinal mantar enfeksiyonu türünün tedavisi için yeterlidir. Flukonazol tablet kullanabilmeniz için, ilacın doktorunuz tarafından reçete ile önerilmiş olması gerekir. - Pamukçuk
Pamukçuk tedavisi için nistatin içeren, antifungal (mantar karşıtı) ilaçla ağzın çalkalanması ve ardından ilacın yutulması gerekir. Pamukçuk oluşmasına karşı önlem olarak ağız hijyenizi mükemmel bir şekilde korumaya özen göstermelisiniz. Ayrıca çocuğunuzun ağzına temas eden tüm nesnelerin, her kullanımdan sonra yıkanması veya sterilize edilmesi gerekir.
Emzirme dönemindeki annelerin memelerinde mantar enfeksiyonu bulunabileceğini de göz önünde bulundurmaları gerekir.
Eğer takma diş kullanıyorsanız, dişlerinizi her kullanımdan sonra dikkatlice temizleyerek sürekli ve etkin bir şekilde ağız hijyeni sağlamanız gerekir.
Erişkinler ve büyük çocuklar için, bebeklerde kullanılması uygun olmayan bazı ek tedavi seçenekleri mevcuttur. Enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olacak troches (antifungal pastiller) veya flukonazol haplara ek olarak, hijyen sağlaması için nistatin kullanılması da mümkündür. - Cilt tahrişi ve pişik
Yüzeysel deri enfeksiyonlarının tedavisi için, klotrimazol kremler ve losyonlar uygulanabilir. Kullanılacak diğer ilaçlar için doktorunuzu ziyaret ederek reçete yazdırmanız gerekir.
Kullanımı reçete gerektiren Ketokonazol gibi diğer antifungal kremler de tedavinize yarar sağlar.
Tırnak kökü yumuşak dokusunun iltihabı (paronişya) için o bölgenin nemli kalmasından korunmak yararlı olabilir. Ayrıca doktorunuz tarafından reçete edilebilecek oral olarak kullanabileceğiniz itrakonazol veya flukonazol içeren ilaçlar da yararlı olabilir. Mantara karşı bölgesel anti-mantar ve bölgesel kortikosteroid ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Dudak kenarı çatlağı genellikle bölgesel antifungal ajanlar ile birlikte hafif kortikosteroid krem kullanılarak tedavi edilir. Dudak ve ağız köşelerini yalama alışkanlığının sınırlandırılması gerekir. Antifungal ajanlara ek olarak, bir miktar vazelin sürülmesi de iyileşmeye yararlı olabilir. Etkilenen alan temiz ve kuru tutulmalıdır.
Pişikler söz konusu olduğunda, sık sık bebek bezi değiştirilmesi ve bariyer kremleri kullanılması, hızla iyileşmeye yardımcı olur.
Nem miktarının azalmasını sağlayan ve aynı zamanda bir antifungal ajan olarak işleyen nistatin tozu kullanımı, nemli deri katları arasında meydana gelen yüzeysel iltihapların iyileşmesine fayda sağlayabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Mantarla ilgili rahatsızlıkların tedavisinde, geniş bir dizi tedavi seçeneğinin kullanılabilmesi mümkündür. Kremler, losyonlar, tablet, kapsül, pastiller ve vajinal fitil veya kremler seçenekler dahilinde bulunmaktadır. Sizin şartlarınızda kullanımı en uygun olan seçeneği belirleyebilmek için doktorunuza danışın.
- İsimleri "-azol" ile sona eren azol ilaçlar, antifungal ilaçlarla benzer özellikler taşır. Bu ilaçlar da anti-mantar ilaçlarında olduğu gibi, maya hücre duvarı oluşumunda önemli bir etken madde olan ergosterol üretimini engellerler. Ergosterol olmadığı zaman, mantar hücre duvarları zayıflar ve mantar ölür. Ergosterol adlı kimyasal, insan hücre yapısı için aşırı önem taşıyan bir bileşen değildir. Bu yüzden azoller insan hücrelerine zarar vermez.
- Polyene antifungal ilaçlar, nistatin ve amfoterisin B içerirler. Nistatin, pamukçuk ve yüzeysel mantar enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılır. Daha ciddi sistemik mantar enfeksiyonları oluşması durumunda, amfoterisin B kullanılabilir. Antifungal ilaçlar, maya hücre duvarı yapı malzemesi olan ergosterol üretimini azaltarak işlerler. Bu ilaçlar daha sonra, maya hücre duvarlarında yapay delikler ve kaçaklar oluşturarak, mayanın ölmesine sebep olurlar.
Cilt Enfeksiyonları ve Çeşitleri
Op. Dr. Aytun AKTAN
Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı
Hayvan Isırması Tedavisi
Cerrah Balığı Dikeni Batması
Tırnaklarınız Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor
Kaynar Su Yanığı Nasıl Tedavi Edilir
Böcek Isırığı