Menarşe, bir kızın ilk menstrual döngüsüdür. İlk regl, genellikle cinsel organ çevresinde tüylerin çıkmasından, meme büyümesinden ve büyüme atağından birkaç yıl sonra, sıklıkla 11 ve 14-16 yaşlarında görülür. Normal menarşe yaşı 9 ila 15 yaşlarıdır.
İlk menstrual döngülerin genellikle hafif ve öngörülemez bir yapısı vardır. Tipik bir gencin menstrual döngüsü ilk 2 yıl içerisinde 21 gün ila 45 günde değişebilir. Yaklaşık olarak üç kızdan ikisinde, menarşeden itibaren 2 yıl içerisinde düzenli bir menstrual döneme geçilir.
Gençlik yıllarında uzun ve yoğun regl oldukça yaygındır. Çünkü hormon (endokrin) sistemi hala olgunlaşmaktadır ve düzenli döngüler esnasında progesteron seviyeleri her zaman rahim duvarının (endometriyum) yıkılmasına yetecek kadar yüksek değildir. Endometriyumun çok uzun süre oluşturulmasını, yoğun menstrual kanama takip eder. Bu tür bir kanama genellikle tedavi olmaksızın kendi başına iyileşir. Ancak 7 günden uzun süren menstrual kanama veya 21 günden kısa ya da 45 günden uzun döngüler için bir doktora danışılmalıdır.
Gençler İçin
Menstrual kanamanız olduğunda, tamponlar veya pedler gibi kadın sağlığı ürünlerinin kullanımı hakkında güvendiğiniz bir yetişkine danışın. Cüzdanınızda veya çantanızda her zaman bir ped veya tampon taşıyın.
Tamponlar vajinanızın içine yerleşir ve yüzme veya başka fiziksel faaliyetlerde kolaylık sağlarlar. Pedlerin üzerinde iç çamaşırınıza yapışan bantlar vardır. Tamponları veya pedleri mutlaka düzenli değiştirin. Regl olmanız, normalde yaptığınız herhangi bir şeyi yapmanızı engellemeyecek ve ne zaman regl olduğunuzu kimse anlamayacaktır.
Regl olurken kramplarınız olursa düzenli egzersiz, bir ısıtma yastığı, ılık bir banyo ve ibuprofen veya naproksen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar iyi gelebilir. Bu ilaçlar düzenli krampların tamamen kesilmesini sağlayabilir. (20 yaşından gençseniz aspirin kullanmayın. Aspirin, beyni ve karaciğeri etkileyen bir hastalık olan Reye sendromuna yakalanma riskini artırır.) Bu tedaviler işe yaramazsa, reçeteli ilaçlar yazması için doktorunuza başvurun.
Baş Dönmesi ve Terleme
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben mayis 11 de kurtaj oldum kanama bitti leke geliyor baya karnima bucak gibi ağrı oluyor ve baş döngüsü bulanti tansiyon sürekli düşüyor napmam ge... devamı
Hamilelik Sırasında Bebeğin Diş Sağlığı Hangi Koşullarda Riske Atılabilir?
Baldırlardaki Kas Ağrısını Gidermenin Yedi Yolu
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik Tanı Hangi Durumlarda Yapılır?
Mol Gebeliği Nedir?
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Uygulanabilir?