Nedir

Dilate Kardiyomiyopati Nedir?

Dilate kardiyomiyopati kalbin ana pompalama odacığı olan sol ventrikülün genişlemesi ve güçlenmesi nedeniyle kan pompalama yetisinin düştüğü bir sağlık sorunudur. Bu durum enjeksiyon fraksiyonunda (her bir kalp atışı sırasında pompalamayla boşaltılan kan miktarı) düşüşe neden olur. Bazı durumlarda bu rahatsızlık kalbin rahatlayarak gerektiği şekilde kanla dolmasına engel olur. Zaman içerisinde bu durum diğer kalp odacıklarını da etkileyebilir.   

Belirtileri

Dilate Kardiyomiyopati Belirtileri

Dilate kardiyomiyopati sorunu olan çoğu kişide belirtiler ortaya çıkmaz veya hafif görülebilir. Bu kişiler normal bir yaşam sürerler. Diğer kişilerde kalp fonksiyonu kötüleştikçe ilerleme gösteren ve kötüleşen belirtiler ortaya çıkabilir. 

Dilate kardiyomiyopati her yaşta ortaya çıkabilir ve belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Kalp yetmezliği belirtileri (nefes darlığı ve yorgunluk).
  • Bacak ve ayaklarda şişmeler.
  • Yorgunluk (kendini oldukça halsiz hissetme).
  • Kilo alımı.
  • Bayılma (egzersiz esnasında düzensiz kalp ritmi veya kalp damarlarının anormal reaksiyonu gibi sağlık sorunları veya hiçbir neden bulunamayabilir).
  • Düzensiz kalp atışları (anormal kalp ritimleri nedeniyle göğüste çarpıntı).
  • Baş dönmesi veya bayılma hissi.
  • Kanın vücutta daha yavaş dolaşması nedeniyle oluşan kan pıhtıları. Eğer kan pıhtısı parçalanırsa, akciğerlere (pulmoner emboli), böbreklere (renal emboli), beyine (serebral emboli) veya bacak ve kollara (periferal emboli) ilerleyebilir.
  • Göğüste ağrı veya baskı (genellikle egzersiz veya fiziksel aktivitelerle birlikte ortaya çıkar; fakat dinlenirken veya öğünlerden sonra da gözlemlenebilir).

Sebepleri

Dilate Kardiyomiyopati Sebepleri

Dilate kardiyomiyopati kalıtsal olabilir (ailevi dilate kardiyomiyopati); fakat rahatsızlık bazı diğer faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Bunlar:

  • Ciddi koroner atar damar hastalığı
  • Alkol bağımlılığı
  • Tiroit hastalıkları
  • Diyabet
  • Viral kalp enfeksiyonları
  • Kalp kapakçığı anormallikleri
  • Kalpte toksik etkiye neden olan veya hasarlara yol açan ilaçlar

Dilate kardiyomiyopati kadınlarda doğumdan sonra gözlemlenebilir (doğum sonrası kardiyomiyopati).

Çoğu dilate kardiyomiyopati vakası idiopatiktir (vakaların nedeni tam olarak bilinmiyor). Böyle bir durumda rahatsızlık idiopatik dilate kardiyomiyopati veya dilate noniskemik kardiyomiyopati olarak adlandırılır.

Testleri

Dilate Kardiyomiyopati Teşhisi

Dilate kardiyomiyopati kişinin tıbbi geçmişine (kişide gözlemlenen belirtiler ve aile geçmişi), fiziksel incelemelere ve testlere bağlı olarak teşhis edilir.  Bu testler arasında kan testi, elektrokardiyogram, göğüs röntgeni, ekokardiyogram, egzersiz stres testi, kalp kateterizasyonu, tomografi ve MR testi yer alır.   

Kardiyomiyopatinin nedenini saptamak için nadiren uygulanan diğer bir testse miyokardiyal biyopsi veya kalp biyopsisidir. Bu testle kalpten bir doku örneği alınır ve örnek belirtilerin nedeninin belirlenmesi için mikroskop altında incelenir.   

Ailevi dilate kardiyomiyopatisi olan kişilerin akrabaları da dilate kardiyomiyopati için test edilmelidir. Test yukarıda belirtildiği gibidir (tıbbi geçmiş, fiziksel inceleme, elektrokardiyograf, ekokardiyogram vb). Genetik testler anormal genlerin saptanmasında kullanılabilir.

Neler Yaşayacaksınız

Dilate Kardiyomiyopati Tedavisi

Dilate kardiyomiyopati tedavisi rahatsızlığına yol açan etmeni nerede olursa olsun düzeltmeye yöneliktir. Diğer önemi bir hedefse kalp boyutunu küçültmek ve kalbi büyüten ve sonunda belirtilerin kötüleşmesine neden olan kandaki maddelerin (hormonlar) miktarını azaltmaktır. Hastalar genellikle kalp yetmezliğinin tedavisinde birçok ilaç kullanır. Doktorlar farklı yaşam tarzı değişikliklerini de önerir.

Dilate Kardiyomiyopati Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Kalp yetmezliğini kontrol altına alabilmek için birçok kişi beta-blokerleri, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerini, anjiyotensin reseptör blokerini ve/veya diüretikleri (idrar söktürücü) kullanır. Eğer ritim bozukluğu sorununuz varsa doktorunuz kalp atışlarınızı kontrol altına almak veya ritim bozukluğunu azaltmak için size bazı ilaç tedavileri verebilir. Kan incelticiler kan pıhtılaşmalarının oluşumunu engelleyebilir. Doktorunuz sizin için hangi ilaç tedavilerinin uygun olduğunu belirleyecektir.

Yaşam Tarzı

Dilate Kardiyomiyopatiye İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri dilate kardiyomiyopatide ve kalp sağlığınız üzerinde önemli değişikliler yaratabilir. Önerilen değişiklikler şunlardır: 

  • Beslenme. Eğer kalp yetmezliği sorun yaratıyorsa sodyum (tuz) tüketimi günlük 2000-3000 mg’la sınırlandırılmalıdır. Bu beslenme belirtiler ortadan kaybolduktan sonra da devam ettirilmelidir. 
  • Egzersiz. Doktorunuz egzersiz yapıp yapamayacağınızı size belirtir. Kardiyomiyopati sorunu bulunan çoğu kişiye hafif aerobik egzersizleri önerilir. Yorucu ağırlık kaldırma egzersizleri önerilmez.

Cerrahi Müdahale

Dilate Kardiyomiyopati Tedavisinde Cerrahi Müdahaleler

Dilate kardiyomiyopati rahatsızlığı ciddi boyutlarda olan kişiler için aşağıdaki cerrahi müdahaleler önerilir:

  • Biventriküler kalp piliyle kardiyak resenkronizasyon tedavisi. Bazı kişilerde sağ ve sol odacıkların uyarılması kalbin daha fazla güçle kasılmasını sağlar, böylece kişinin belirtilerinde iyileşme gözlemlenir ve egzersiz yapma süresi uzar. Eğer elektrokardiyogram ve ekokardiyogram seviyeleriniz belli bir düzeydeyse ve hala optimal medikal terapilere rağmen kalp yetmezliği belirtileriyle karşılaşıyorsanız bu özel kalp pili için aday olabilirsiniz. Bu kalp pili kalbi tıkalı olan ve düşük nabız (yavaş kalp atışları) sorunu bulunan kişiler için de fayda sağlar.
  • Uygulanabilir kardiyoverter defibrilatörler. Uygulanabilir kardiyoverter defibrilatörler yaşamı tehdit edici ritim bozukluğu ve ani kardiyak ölüm riski yüksek kişiler için önerilir. Uygulanabilir kardiyoverter defibrilatörler devamlı olarak kalp ritimlerini gözlemler. Hızlı ve anormal kalp ritmi tespit edildiğinde kalp kasına enerji gönderilir ve kalbin normal ritmini alması sağlanır.
  • Ameliyat. Koroner atar damar hastalığına ve kalp kapakçığı hastalığına karşı uygulanan geleneksel ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Bazı kişiler sol ventrikül ameliyatı veya diğer cihazların kullanımı için uygun olabilir.
  • Kalp nakli
İLGİLİ MAKALE

En Küçük Yapay Kalp

Özer SELİMOĞLU

Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı