Nedir
Gastrointestinal Endoskopik Mukozal Rezeksiyon (EMR)
Gastrointestinal endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR), sindirim yolundan kanserli veya diğer anormal dokuların (lezyonlar) çıkarılması için kullanılan bir yöntemdir.
Endoskopik mukozal rezeksiyon bir ışık, video kamera ve diğer cihazlarla donatılmış, ince uzun bir boru ile yapılır. Üst sindirim sisteminin endoskopik mukozal rezeksiyonu sırasında tüp (endoskop), yemek borusundaki, midedeki ya da ince bağırsağın üst kısmındaki anormal alana ulaşmak için gırtlağınızdan geçirilir.
Endoskopik mukozal rezeksiyon, kolondaki lezyonların çıkarılması için kullanıldığında tüp, anüsün içinden yönlendirilir.
Endoskopik mukozal rezeksiyon öncelikle bir tedavi yöntemi olsa da, tanı sürecinde dokuların alınması için de kullanılır. Eğer kanser varsa EMR; kanserin, sindirim sistemi iç çeperinin altındaki dokuları da istila edip etmediğinin tespitine yardımcı olabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Endoskopik mukozal rezeksiyon, sindirim sistemi iç çeperindeki anormal dokuların alınması ameliyatına nazaran daha az invaziv bir seçenektir. Bu dokular şunlar olabilir:
- Erken evre kanser
- Kansere dönüşme riski taşıyan anormal dokular olan kanser öncesi lezyonlar.
Endoskopik mukozal rezeksiyon, genellikle bu teknik üzerine uzmanlığı olan bir sindirim sistemi hastalıkları uzmanı (gastroenterolog) tarafından yapılır.
Riskler
Riskler
Endoskopik mukozal rezeksiyonun riskleri şunlardır:
- Kanama. En sık görülen komplikasyon olan kanama, çoğunlukla işlem esnasında tespit edilebilir ve düzeltilebilir.
- Delinme (perforasyon). Sindirim sistemi duvarı boyunca delinme gelişmesi riski azdır. Delinme riski, alınan lezyonun boyutu ve yerine bağlı olarak değişir.
- Özofagus daralması. Özofageal endoskopik mukozal rezeksiyonu yapılan insanlar için düşük de olsa yemek borusunun daralması (özofageal striksiyon) riski vardır. Bu risk özellikle de lezyon, dairesel olan yemek borusunun tüm çevresini ya da neredeyse tüm çevresini sarıyorsa ortaya çıkar. Lezyonun çıkarılması, özofagusu daraltan bir skarlaşmaya neden olabilir. Bu durumun yutma güçlüğüne yol açması halindeyse, daha ileri tedaviler gerekebilir.
Eğer endoskopik mukozal rezeksiyon sonrasında aşağıdaki belirti ve bulgulardan herhangi biri gelişirse doktorunuzu ya da acil servisi arayın:
- Ateş
- Titreme
- Kan kusma
- Siyah dışkı
- Dışkıda parlak kırmızı kan
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Bayılma
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Endoskopik mukozal rezeksiyondan önce, çoğu zaman aşağıdaki bilgileri vermeniz istenir:
- Aldığınız bütün reçeteli ve reçetesiz ilaçlar ile diyet takviyeleri -özellikle de diyabet ve aspirin de dahil kan incelticiler
- Her ilacın dozu
- İlaç alerjileri
- Kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı ve kan pıhtılaşma bozuklukları da dahil olmak üzere tüm sağlık sorunları
İşlemden önce
İşlemden önceki günün sabahından itibaren yapmanız gerekenler hakkında yazılı talimatlar alırsınız. Talimatlar, çıkarılacak lezyon veya lezyonların bulunduğu yere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak talimatlar şunlar olabilir:
- Diyetin kısıtlanması. İşlemden önceki gün beslenmenizdeki içecekler su, et suyu, çay veya kremasız veya sütsüz kahve gibi berrak sıvılarla sınırlandırılabilir.
- Perhiz. Perhize ne zaman başlayacağınız hakkında talimat alırsınız. İşlemden önceki gün gece yarısından itibaren hiçbir şey yememeniz gerekebilir.
- Kolonun temizlenmesi. Eğer işlem kolonu da kapsayacak ise, büyük olasılıkla bağırsaklarınızı tamamen boşaltmak ve kolonunuzu temizlemek için hap ya da sıvı müshil veya bir lavman seti kullanabilirsiniz.
Ayrıca riskleri ve yararları size izah edildikten sonra, doktorunuza işlemi gerçekleştirmesi için izin verdiğinizi bildiren bir izin belgesi imzalamanız gerekir.
Ulaşım düzenlemeleri
Endoskopik mukozal rezeksiyon, hemen her zaman bir ayakta tedavi yöntemi olarak uygulandığı için muhtemelen aynı gün eve dönersiniz. Ancak, işlem sırasında kullanılan yatıştırıcı nedeniyle araç kullanmanız mümkün olmaz. Hastane veya klinikten çıktıktan sonra sizi eve götürmesi için birini ayarlamanız gerekebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Endoskopik mukozal rezeksiyonun birkaç farklı versiyonu vardır. Gastroenterologunuza işleminizin nasıl yapılacağını sorun. Yaygın bir yaklaşım şu adımları içerir:
- Endoskopun yerleştirilmesi ve ucunun şüpheli alana yönlendirilmesi.
- Lezyon ile sağlıklı doku arasında bir tampon oluşturmak için bir lezyonun altına, sıvı enjekte edilmesi.
- Lezyonu yukarı kaldırmak için hafifçe vakum uygulanması.
- Lezyonun sağlıklı dokudan ayrılması için kıskaçlanması ya da kesilmesi.
- Vücudunuzdan anormal dokunun çıkarılması.
- Sonraki endoskopik muayenelerde kolayca bulunabilmesi için alanın mürekkeple işaretlenmesi (dövme).
İşlem sırasında
Endoskopik mukozal rezeksiyon sırasında şunları bekleyebilirsiniz:
- Rolünüz. İşlemden önce bir hastane önlüğü giymeniz istenebilir. İşlem sırasında, bir muayene masasının üstüne yan uzanırsınız.
- Sedasyon (Yatıştırıcı). İşlem için size yatıştırıcı verilecektir. Bu uykulu ve gevşemiş olmanızı sağlayan orta şiddette bir yatıştırıcı olabilir. Bu durumda, işlem sırasında hafif hareket veya basınç hissedebilirsiniz ama ağrı hissetmemeniz gerekir. Ya da şiddetli bir yatıştırıcı verilebilir ve işlem sırasında uyanık olmazsınız. Sizin için hangi seçeneğin uygun olduğunu gastroenterologunuzla görüşebilirsiniz.
- İzleme. İşlemi gerçekleştiren gastroenterologunuza, kalp hızı, kan basıncı ve kan oksijen seviyenizi izleyecek olan hemşireler ya da diğer uzmanlar asistanlık yapacaktır.
İşlemin ardından
İşlemden sonra, yatıştırıcının etkisi büyük oranda geçene kadar bir iyileşme odasında bekleyeceksiniz. Yeme-içmeye ne zaman başlayabileceğiniz ve normal faaliyetlerinize ne zaman dönebileceğinizi doktorunuz söyleyecektir. Genel olarak işlem sonrası bir gün için sadece sıvı tüketmenize izin verilecektir.
Ertesi güne kadar aşağıdaki faaliyetlerden hiç birini yapmamanız önerilir:
- Araç kullanmak
- Çalışmaya dönmek
- Önemli kararlar vermek
İşlemden sonraki ilk 24 saat içinde nispeten hafif olan yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar:
- Yatıştırıcıya tepkiler. Sizi yatıştırmak için verilen ilaçlar uyku halinim devam etmesine, bulantı ve kusmaya yol açabilir.
- Boğaz ağrısı Endoskop yemek borusundan yönlendirildiyse boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz.
- Gaz ya da kramplar. Sindirim sisteminize, erişimin kolaylaştırılması için az miktarda hava pompalanabilir. İşlemin ardından gaza, şişkinliğe veya kramplara neden olabilir.
İşlemin ardından ne zaman doktorunuzu aramanız ya da acil servise başvurmanız gerekeceği konusunda yazılı talimatlar alacaksınız. Aşağıdaki belirtiler veya bulgular endoskopik mukozal rezeksiyondan kaynaklanan ciddi komplikasyonun göstergesi olabilir:
- Ateş
- Titreme
- Kan kusma
- Siyah dışkı
- Dışkıda parlak kırmızı kan
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Bayılma
Sonuçlar
Sonuçlar
Muhtemelen endoskopik mukozal rezeksiyonun ve lezyon örneği üzerinde yapılan laboratuar testlerinin sonuçlarını tartışmak için gastroenterologunuzla bir takip randevunuz olur. Uzmanınıza sorabileceğiniz sorular şunlardır:
- Tüm anormal dokuları çıkarabildiniz mi?
- Laboratuar testlerinin sonuçları nedir? Dokularda kanser var mıydı?
- Bir kanser uzmanını (onkolog) görmem gerekir mi?
- Dokular kanserli ise başka tedaviler gerekli olacak mı?
- Takip muayenelerini ne sıklıkla yapmam gerekir?
- Benim durumumu nasıl takip edeceksiniz?
Takip Muayeneleri
Genel olarak işlemden üç ay sonra, lezyonun alındığından emin olabilmek için takip muayenesi gerçekleştirilir. Bulgulara bağlı olarak doktorunuz ileri incelemenin gerekli olup olmadığına karar verecektir.
Muayenede muhtemel endoskop kullanımı ile görsel bir inceleme gerekecektir. Doktorunuz, tekrar endoskopisi gerçekleştirildiğinde, lezyonun tamamıyla alındığından emin olabilmek için alınan lezyonun yerini mürekkeple işaretleyebilir (dövme).
Sağlıklı Olmanın Yolu Bağırsaklardan Geçiyor!
Op. Dr. Salih AYDIN
Mrb hocam sizi TV ve nette izledim .Benim belimde L5 S1 de belirgin bir basi var ve ayaklarıma vuruyor ve ameliyat gerekli ,Tam endoskopik ameliyat ... devamı
Kanser Kan Testleri: Kanser Teşhisinde Kullanılan Laboratuar Testleri
Manda Yoğurdu, Kanser Riskini Azaltıyor
Kemoterapi Öncesi Ve Sonrası Beslenmeye Dikkat
Behçet Hastalığı
Kanser Ameliyatı