"Nature Communications" adlı dergide yayımlanan araştırmayı yöneten Jian Feng, ilk kez parkin mutasyonları sonucu Parkinson hastası olan kişilerde idopamin nöronlarının üretildiğini söyledi.
Feng, "Hayvan beyninde Parkinson hastalığına neden olan parkin geni bulunmuyor. Bu nedenle Parkinson hastalığına çare bulmak için insan nöronlarının incelenmesi gerekiyor. Ancak beyin öylesine farklı bir yapıya sahip ki araştırmada kullanmak için canlı bir insan nöronu almak imkansız" dedi.
Bilim insanları, insan nöronlarını üretmek amacıyla daha önce deri hücrelerini beyin dokusuna çevirmek için kullanılan tekniği kullandı. California'daki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, farelerden aldıkları deri hücrelerini kök hücre kullanmadan doğrudan beyin hücrelerine dönüştürmeyi başarmıştı.
Buffalo Üniversitesi'nde yapılan çalışmada ise iki sağlıklı ve iki Parkinson hastası dört gönüllüden alınan deri örnekleri kullanıldı.
Parkin geninin nasıl çalıştığını gözleme olanağı bulan bilim insanları, aslında parkin geninin MAO (monamin oksidaz) adlı bir enzimin salgılanmasını kontrol ettiğini ve bu enzimin de dopamin adlı kimyasalın üretimini sağladığını söyledi.
Barkin geni mutasyona uğradığında MAO salgılanımının arttığını ve bu artışın dopamin üreten beyin hücrelerine büyük zarar verdiğini ifade eden bilim insanları, laboratuar ortamında elde edilen nöronları kullanarak parkin geninin mutasyona uğramasının engellenebileceğini ya da hasar görmüş nöronların normal parkin genleri değiştirilebileceğini, böylece Parkinson hastalığı için yeni tedaviler geliştirilebileceğini kaydetti.
Parkinson Hastalarına Tai Chi Tavsiyesi
Dr. Emel GÖKMEN
Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı
Felci Önlemeye Dönük Hayat Tarzı İpuçları
Parkinson Hastalığı Ve Yutma Sorunları
Parkinson
Kök Hücre İle Parkinsona Umut Işığı
Gençlerde Gia Sonrası Uzun Dönemde İnme Riski