- İçindekiler
- Diş Hekimi Korkusunu Azaltmak
- Önce Diş İpi mi Yoksa Fırça mı?
- Kürdanı Sert Kullanmayın
- Diş Fırçanızı Değiştirin
- Beyaz Dişler İçin "Peynir" Deyin!
- Karbonat ile Lekeleri Durdurun
- Dişleri Lekeleyen veya Parlatan Besinler
- Asit Reflünüzü Düzenleyin
- Dilinize Bakım Yapın
- İlaçlar Ağız Kurumasına Neden Olabilir
Diş Hekimi Korkusunu Azaltmak
Eğer dişçi koltuğunda olmak sizi tedirgin ediyorsa, sakinliğinizi korumak için bir sonraki randevunuza yanınızda bir müzik çalar ve kulaklıklarla birlikte gelin. Bazı insanlar sinirli olduklarında – tedirginlik hissini artıracak şekilde – nefesini tutabilir. Düzenli nefes almaya odaklanın. Her şeyden önce, diş hekiminizle iletişim kurun, korkularınızı anlayacak ve yardımcı olmak isteyeceklerdir.
Önce Diş İpi mi Yoksa Fırça mı?
Önce diş ipi kullanmak, dişler arasında sıkışan besinleri oldukları yerden çıkararak fırçalamanın daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar. Eğer diş ipini tutmak sizin için zorsa, o zaman eczanelerde satılan diş ipi tutucularından alın. Sıra fırçalamaya geldiğinde, kılların dişetine 45 derece açı yapmasını sağlayın sonra fırçayı ileri geri hareket ettirerek nazikçe fırçalayın.
Kürdanı Sert Kullanmayın
Eğer diş ipiniz yoksa, dişler arasında kalan artık besinleri çıkarmak için bir kürdan da işe yarayacaktır, ancak nazik olmalısınız. Dişetlerinize sertçe bastırmak ve zarar vermek kolaydır hatta daha da kötüsü kürdanların diş etlerinizin alt kısmında kırılmasıdır. Diş ipleri dişleri arasında kalan besinlerin kürdandan daha iyi çıkarır ve oradaki bakterileri ortadan kaldırarak diş taşı oluşumu ile mücadele eder.
Diş Fırçanızı Değiştirin
Diş fırçalarının kılları zaman içinde yıpranır, düzleşir ve aşınır. Gülüşünüzün parlaklığını korumaya yardımcı olmak için plastik diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir yenisiyle değiştirin. Elektrikli diş fırçalarının baş kısmını değiştirmek içinse, üretici firmanın tavsiyesine uyun. Hasta mısınız? O zaman, mikropların barınması önlemek için hastalığınızın başlangıcı ve sonrasında diş fırçanızı değiştirin.
Beyaz Dişler İçin "Peynir" Deyin!
Peynirdeki kazein ve peynir altı sütü proteinleri, demineralizasyonu azaltarak diş minelerinizin en iyi şekilde korunmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, peynir aynı zamanda hayati önemdeki, diş-büyüten kalsiyum içirir. Diyetinizde, vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olan D vitaminine yer vermeyi unutmayın. D vitamini açısından zengin birkaç besin arasında süt, yumurta sarısı ve balık yer alır.
Karbonat ile Lekeleri Durdurun
Eğer kahveye, kırmızı şaraba veya diğer diş-lekeleyen yiyecek ve içeceklere olan aşkınız inci dişlerinizi donuklaştırıyorsa, ayda iki kez, tıpkı diş macunuyla fırçalıyor gibi dişlerinizi karbonat ile fırçalayın, sonra dişlerinizin daha parlak görünmesi için ağzınızı çalkalayın. Eğer doğrudan uygulanan karbonat diş veya dişetlerinizi tahriş ediyorsa, karbonat içeren bir diş macununu denemek isteyebilir veya bu tür bir macundan da uzak durabilirsiniz.
Dişleri Lekeleyen veya Parlatan Besinler
Çileklerin doğal diş beyazlatıcı özelliklere sahip olduğuna dair bir spekülasyon vardır. Ancak en iyisi, yabanmersini, kahve gibi besinler aldıktan veya sigara içtikten sonra dişlerinizi baştan aşağı fırçalamaktır. Renk değişimini en aza indirmek için önce fırçalayın, sonra her biri, dişlerin parlaklığını koruyan diş-yıkayıcı salya oluşumunu tetikleyen elma, armut, havuç veya kereviz gibi besinler alın.
Asit Reflünüzü Düzenleyin
Eğere asit reflünüz varsa, diş minelerinizi ve ağız sağlığınızı korumak için hastalığınızı kontrol altında tutmak isteyebilirsiniz. Reflüyü tetikleyen yaygın yiyecek ve içecekler arasında çikolata, alkol, soda, kahve ve çay gibi kafeinli içecekler, sarımsak ve soğan, süt ürünleri, domates, turunçgiller, nane ve baharatlı, yağlı ve kızarmış besinler yer alır.
Dilinize Bakım Yapın
Dişinizi fırçalarken kötü kokan nefesle mücadele etmek istiyorsanız, dilinizi de fırçalamak veya kazımak için zaman ayırın. Diliniz kötü kokulu nefese neden olan bakterilere ev sahipliği yapar, bu nedenle de dilinizi fırçayla ovmak veya bir dil kazıyıcı kullanmak kokuya nedene olan karışımların azaltılmasına yardımcı olur.
İlaçlar Ağız Kurumasına Neden Olabilir
Ağzınızın sağlıklı kalması için salyaya ihtiyacı vardır, ancak antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçlar ve antihistaminler gibi yüzlerce ilaç salyayı kurutabilir. İlaçlar ağız kuruluğunun en yaygın nedenidir. Ağzınızın nemli kalmasına yardımcı olmak için, sıvı alışınızı artırın, diş hekiminize salya yapıcı suni ürünler hakkında sorular sorun veya yemeklerden sonra şekersiz çiklet çiğneyin.
Diş Parlatıcıya Sınırlama Geliyor
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
El-Ayak-Ağız Hastalığı
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Güzel Diş Ve Dişetleri İçin İpuçları