- İçindekiler
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-1
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-2
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-3
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-4
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-5
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-6
- Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-7
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-1
1. Sıtma
Sıtma sivrisinek ısırıklarıyla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık ölümcül olabilmekle birlikte pek de olası değildir; fakat önlenmesi oldukça basittir. Tabii ki ilk olarak yurtdışına çıkmadan hemen önce, talimatlara uygun olarak sıtma önleyici tabletleri kullanarak işe başlayın. İlk önce, ısırıkları önlemek için elinizden geleni yapın. Bunun için sivrisinek ağlarını veya böceksavarları kullanabilirsiniz. Eğer sıtma olduğunuzu düşünüyorsanız, bunu derhal doktorunuza bildirin ve tam olarak nereleri ziyaret ettiğinizi söyleyin.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-2
2. Kolera
Kolera çoğunlukla Hindistan’da bulunur ve kendini aşırı ishal, kusma, susuzluk ve kas krampları olarak gösterir. Kolera, tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilir. Hastalıktan ölenlerin oranı %50’den fazladır. Risk altındaki bir ülkeye giderken aşı olarak ve bol miktarda şişe su içerek kendinizi koruyun. Enfeksiyonlu gıda ve suları tüketerek koleraya yakalanabilirsiniz; bu nedenle nerede ve ne tükettiğiniz konusunda dikkatli olun.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-3
3. Sarıhumma
Sarıhumma, başlıca özellikleri sarılık ve oldukça yüksek ateş olan, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Maymunlar ve aynı şekilde insanlar bu hastalığa yakalanabilir. Enfeksiyonun sivrisineklerle yayıldığı düşünülüyor. Sıtma için alınan aynı önlemler riski düşürmek için uygulanabilir; fakat birçok ülke için zorunlu olan bir sarıhumma aşırı bulunmuyor.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-4
4. Deng Humması
Bu hastalık da sivrisineklerle yayılır. Deng humması dört oldukça benzer virüs nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık kendini ciddi, grip benzeri ateş olarak gösterir ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, ciddi derecede baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı, kas ağrısı ve kızarıklık yer alır. Hastalık, karaciğerde büyüme gibi dolaşım sorunlarına neden olabilir. Sivrisinek ısırıklarına karşı koruyucu önlemler alın ve eğer belirtileri gözlemlemeye başlarsanız derhal tıbbi yardıma başvurun.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-5
5. Şistozomiyaz
Bu hastalık enfeksiyonlu suların içilmesiyle yayılan, parazit kaynaklı bir hastalıktır. Hastalık sindirim sistemini etkiler ve belirtileri kaptığınız beş bağırsak kuruna göre değişiklik gösterir. Genellikle idrarda ve dışkıda kan ortaya çıkar. Hastalık Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu, Karayipler ve Güney Doğu Asya’da bulunur ve en iyi şekilde şişe su tüketilerek engellenir.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-6
6. Ebola
Ebola Afrika ülkelerinde yaygın olan ve bir virüsten kaynaklanan ölümcül bir hastalıktır. Belirtileri boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateş dahil, grip belirtilerine benzer. Enfeksiyon genellikle vücudun susuz kalmasına neden olur ve deliryuma yol açar. Eğer rahatsızlık tedavi edilmezse iç kanamaya neden olur. Nedeninden dolayı ebola hastalığını önlemek daha zordur; fakat virüs kapan kişilerle temastan uzak durmak genellikle etkilidir. Eğer bu virüse maruz kaldığınızı düşünüyorsanız derhal bir doktora danışın çünkü hastalığın yol açtığı ölüm oranı %90 kadar yüksek olabilir.
Kaçınmamız Gereken 7 Tropik Hastalık-7
7. Uyku hastalığı
Uyku hastalığı çöl sineği yoluyla yayılır ve Afrika’nın Sahra bölgesinde yaygındır. İlk belirti genellikle ısırılan bölgede ağrı oluşmasıdır. Ardından yüksek ateş, kaşıntılı kızarıklık, baş ağrısı, zihinsel bulanıklık, lenf düğümlerinde şişme ve son olarak da bitkinlik ortaya çıkar. Hastalığın başlıca özellikleri geveleyerek konuşma, yavaş zihinsel süreç ve hastanın uzun süre boyunda oturması veya bir noktaya bakmasıdır. Hastalık tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilir. Böceksavar kullanarak ve böceklere karşı koruma sağlayan ağlar altında uyuyarak kendinizi koruyun. Sadece hijyenik alanlarda uyuyun ve böceklerin saldırısına maruz kalmanıza yol açacak çalılıklardan ve üstü açık arabalardan kaçının.
Porto Rikoda dang humması salgını
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Sertleşme için ne yapmam gerekiyorum hangi ilacı tavsiye edersiniz Allaha çükürler olsun bi hastalığım yok ama peniste tam sertleşme olmuyor yardmları... devamı
Sarıhumma
Filaryaz
Veba
Kuduz
Deng Humması