- İçindekiler
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-1
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-2
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-3
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-4
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-5
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-6
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-7
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-8
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-9
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-10
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-11
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-12
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-13
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-14
- Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-15
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-1
Yorgunluk Sebebi 1: Yeterince Uyumamak
Bariz görünebilir ama çok az uyuyor olabilirsiniz. Bu, konsantrasyonunuz ve sağlığınızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Yetişkinler her gece yedi ila sekiz saat uyumalıdır.
Düzeltin: Uykuyu öncelik haline getirin ve düzenli bir program uygulayın. Dizüstü bilgisayarları, cep telefonlarını ve televizyonları yatak odanızdan çıkarın. Hala sorun yaşıyor musunuz? Bir doktordan yardım isteyin. Bir uyku bozukluğunuz olabilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-2
Yorgunluk Sebebi 2: Uyku Apnesi
Bazı insanlar yeterince uyuduklarını düşünürler ama uyku apnesi bunu engeller. Gece boyunca nefesinizi kısa süreliğine durdurur. Her bölünme sizi bir an uzatır ama bunun farkında olmayabilirsiniz. Sonuç: Yatakta sekiz saat geçirseniz de uyku yoksunusunuzdur.
Düzeltin: Aşırı kiloluysanız kilo verin, sigarayı bırakın ve hava yollarını açık tutmak için kullanılan cihazlardan biriyle uyuyun.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-3
Yorgunluk Sebebi 3: Yeterince Yakıt Almamak
Az yemek yorgunluğa neden olabilir ama yanlış yiyecekleri yemek de sorun yaratabilir. Dengeli beslenmek kan şekerinizin normal bir aralıkta kalmasını sağlar ve kan şekeriniz düştüğünde halsiz hissetmenizi önler.
Düzeltin: Her zaman kahvaltı edin, her öğüne protein ve kompleks karbonhidratları katmaya çalışın. Örneğin, tam tahıllı tostla yumurta yiyin. Devamlı enerji için gün boyunca öğün ve ara öğünler de yiyin.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-4
Yorgunluk Sebebi 4: Anemi
Anemi kadınlarda önde gelen yorgunluk sebeplerinden biridir. Regl kanı demir eksikliğine yol açarak kadınları riske atabilir. Kırmızı kan hücreleri gereklidir çünkü dokulara ve organlara oksijen taşır.
Düzeltin: Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi için demir takviyeleri almak ve demir yönünden zengin besinler, örneğin yağsız et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri ve zenginleştirilmiş tahıl yemek yararlı olabilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-5
Yorgunluk Sebebi 5: Depresyon
Depresyonun duygusal bir bozukluk olduğunu düşünebilirsiniz ama birçok fiziksel belirtiye de katkıda bulunur. Yorgunluk, baş ağrıları ve iştah kaybı en yaygın belirtiler arasındadır. Birkaç haftadan uzub süredir yorgun ve “moralsiz” hissediyorsanız doktorunuzla görüşün.
Düzeltin: Depresyon psikoterapi ve/veya ilaca olumlu yanıt verir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-6
Yorgunluk Sebebi 6: Hipotiroidizm
Tiroit boynunuzun altındaki küçük bir bezdir. Metabolizmanızı, yani vücudunuzun yakıntı enerjiye dönüştürme hızını kontrol eder. Bez az çalıştığında ve metabolizma yavaş işlediğinde halsiz hissedebilir ve kilo alabilirsiniz.
Düzeltin: Eğer kan tahlili tiroit hormonlarınızın düşük olduğunu ve metabolizmanızın fazla yavaş çalıştığını gösterirse sentetik hormonlar sizi harekete geçirebilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-7
Yorgunluk Sebebi 7: Kafein Yüklemesi
Kafein ortalama dozlarda alındığında dikkatliliği ve konsantrasyonu artırabilir. Ama aşırısı kalp atış hızını, kan basıncını ve sinirliliği artıabilir. Araştırma, aşırı kafeinin bazı insanlarda yorgunluğa neden olduğunu gösteriyor.
Düzeltin: Yavaş yavaş kahve, çay, çikolata, soda ve kafein içeren ilaçları azaltın. Birden bırakmak kafein yoksunluğu ve daha fazla yorgunluğa neden olabilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-8
Yorgunluk Sebebi 8: Gizli İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiyseniz yanıcı ağrı ve sıkışıklık hissini muhtemelen bilirsiniz. Ama enfeksiyon kendini hep böyle belirgin belirtilerle ilan etmez. Bazı vakalarda yorgunluk tek işaret olabilir. İdrar tahlili idrar yolu enfeksiyonunu hızlıca doğrulayabilir.
Düzeltin: Antibiyotikler idrar yolu enfeksiyonu için tek tedavidir, yorgunluk genelde bir hafta içinde yok olur.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-9
Yorgunluk Sebebi 9: Şeker Hastalığı
Şeker hastalarında şeker, enerjiye dönüştürüleceği vücut hücrelerine girmek yerine kan akışında anormal oranda yüksek kalır. Sonuç, yeterince yediği halde pili biten bir vücut.
Düzeltin: Şeker hastalığı tedavileri, beslenme ve egzersiz, insülin tedavisi ve vücudun şekeri işlemesine yardım eden ilaçlar gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-10
Yorgunluk Sebebi 10: Susuz kalma
Yorgunluğunuz bir susuz kalma işareti olabilir. İster egzersiz yapın isterse masa başında çalışın, vücudunuzun iyi çalışıp serin kalması için suya ihtiyacı vardır. Susadıysanız zaten susuz kalmışsınızdır.
Düzeltin: Gün boyunca su için, böylece idrarınız açık renkli olur. Planlı bir fiziksel etkinlikten bir saat veya daha öncesinde en az iki bardak su için. Egzersiziniz sırasında ve sonrasında da iki bardak için.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-11
Yorgunluk Sebebi 11: Kalp Hastalığı
Yorgunluk evi temizleme gibi günlük etkinlikler sırasında gelirse kalbinizin işe artık yetmediğine dair bir işaret olabilir. Bir zamanlar kolay olan görevleri bitirmenin gitgide zorlaştığını fark ettiyseniz kalp hastalığı hakkında doktorunuzla görüşün.
Düzeltin: Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve terapötik işlemler kalp hastalığını kontrol altına alabilir ve enerjinizi koruyabilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-12
Yorgunluk Sebebi 12: Vardiyalı İş Uyku Bozukluğu
Geceleri çalışmak veya vardiyaları değiştirmek biyolojik saatinizi bozabilir. Uyanık olmanız gerektiğinde yorgun hissedebilirsiniz. Gün boyu uyumakta da zorlanabilirsiniz.
Düzeltin: Dinlenmeniz gerektiğinde günışığına maruz kalışınızı kısıtlayın. Odanızı karanlık, sessiz ve serin yapın. Hala uyku sorunları mı yaşıyorsunuz? Doktorunuzla konuşun. Takviyeler ve ilaçlar işe yarayabilir.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-13
Yorgunluk Sebebi 13: Yiyecek Alerjileri
Bazı doktorlar gizli yemek alerjilerinin sizi uykulu yapabileceğine inanıyor. Eğer yorgunluğunuz öğünlerden sonra artıyorsa yediğiniz bir şeye hafif bir hassasiyetini olabilir, kaşıntı veya benekler oluşturacak kadar değil de sizi yorgun hissettirecek kadar.
Düzeltin: Yorgunluğunuzun geçip geçmeyeceğini görmek için her defasında bir besini elemeyi deneyin. Doktorunuzdan besin alerji testi de isteyebilirsiniz.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-14
Yorgunluk Sebebi 14: Kronik Yorgunluk Sendromu ve Fibromiyalji
Yorgunluğunuz altı aydan fazla sürerse ve günlük etkinliklerinizi yürütemeyeceğiniz kadar şiddetliyse, kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji birer olasılıktır. İkisinin de çeşitli belirtileri vardır ama kalıcı, açıklanamayan bitkinlik ortak belirtidir.
Düzeltin: Kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji için hızlı bir tedavi yoktur ama hastalar genelde günlük programlarını değiştirip daha iyi uyuma alışkanlıkları edinmenin ve hafif bir egzersiz programına başlamanın yararını görür.
Yorgunluk Sebepleri Ve Onlarla Baş Etme Yöntemleri-15
Hafif Yorgunluk İçin Hızlı Tedavi
Hiçbir tıbbi duruma bağlı olmayan hafif yorgunluğunuz varsa çözüm egzersiz olabilir. Araştırma, sağlıklı ama yorgun yetişkinlerin orta düzeyde bir egzersiz programıyla belirgin bir enerji artışı sağlayabilir. Bir çalışmada, katılımcılar hafif hızda 20 dakika kondisyon bisikleti sürdüler. Bunu haftada sadece üç kere yapmak yorgunlukla savaşmaya yeterli oldu.
Yorgunluk Uykuyu Zorlaştırır Mı?
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
ben b 12 eksikliği var 2 kutu ğne tedavisi gördüm suan haftada 1 vuruluyorum asırı derecede uyku eğilimi yorgunluk halsizlik çekiyorum sabahlatrı yata... devamı
Uyku Apne Sendromu Riski Altında Olanlar Kimlerdir?
Rahatsızlığın Nedeni Cep Telefonu Olabilir
Uyku Hormonunun Sırrı Çözüldü
Az Uyku Kilo Aldırıyor
Merkezi Uyku Apnesi