Daha Parlak, Beyaz Dişler İster misiniz?

İnci beyazı dişleriniz, dişteki lekeler yüzünden parıltılarını mı kaybetti? Lekeli dişler, yaşımız ilerledikçe doğal olarak ortaya çıkabilir, ancak bazı yaygın gıdalar, içecekler ve hatta gargaralar da diş lekelerine neden olabilir. Kendi başınıza bulabileceğiniz çareler daha beyaz dişlere yardımcı olabilir. Dişlerin lekelenmesini sağlayan maddelerden uzak durmak daha ileri renk değişimlerinin önüne geçebilir. Gülüşünüze yeniden kavuşmanızı sağlayacak daha beyaz dişler için bu sırları kullanın.

Kendi Başınıza Diş Beyazlatma

Yüzeydeki diş lekelerinden kendi başınıza kurtulabilirsiniz. Evde kullanılan sayısız diş beyazlatıcı ürün –kitler, bantlar ve diş macunları- lekeleri parlatabilir. Deneyebileceğiniz eski usul bazı çareler de mevcut. Eczane raflarında bekleyen diş beyazlatıcı ürünler sararan dişleri beyazlatmak için hafif ağartma yöntemleri kullanır. Diş macunları ise, yüzey lekelerini ortadan kaldırmak için aşındırıcılar ve kimyasallar kullanır. Derindeki lekeler için, bir diş hekiminin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Diş Beyazlatma Kitleri

Evde kullanılan diş beyazlatma kiti, hem derin hem de yüzeydeki lekeleri ortadan kaldıran ağartıcılar içeren ve aslında doğal diş renginizi değiştiren peroksit içerir. Eğer kahve-lekeli dişleriniz varsa, bir diş ağartma kiti yardımcı olacaktır. Bazı kitlerde, dişlerinizin yüzeyine (ufak bir fırça ile) peroksit-bazlı bir jel tatbik edersiniz. Diğer kitlerde ise, jel dişlerinizin şeklini alan bir tablanın içindedir. Bu tablanın bir hafta veya daha fazla süre boyunca günlük olarak (30 ila 45 dakika) takılması gerekir.

Evde Beyazlatma Bantları

Diş beyazlatma bantları diş lekelerinden kurtulmaya yardımcı olur. Bu bantlar çok incedir, aslında görünmez ve peroksit-bazlı beyazlatma jeliyle kaplıdır. Bir hafta veya daha uzun bir süre boyunca günde birkaç dakika takarsınız. Sonuçları birkaç hafta içinde görürsünüz ve etkisi de en az bir yıl sürer. Bantların yarattığı sonuç, diş beyazlatma kitlerininki kadar etkileyici değildir, ancak bantların kullanımı kolaydır ve sonuçlar hiç şaşmaz.

Diş Beyazlatıcı Macunlar

Lekeleri dişlerinizden nasıl çıkarırsınız? Reçetesiz satılan diş macunları, jeller ve sıvılar yüzeydeki lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur. Bu ürünlerden çoğunda hafif aşındırıcılar, kimyasallar ve cilalama ajanları vardır. Ağartıcılardan farklı olarak, dişlerin rengini değiştirmezler. Ancak eğer diş macununuzun diş ağartmasını istiyorsanız, pekala buna da sahip olabilirsiniz. Bazı beyazlatıcı macunlarda, dişleri hafif ağartıcılarla beyazlatmak için peroksit ve karbonat bulunur.

Daha Beyaz Dişler için Evde Çareler

Bazı insanlar dişlerini evde nazikçe beyazlatmak için hali hazırda asırlık ev ilaçlarından olan karbonat ve diş macununu tercih etmektedir. Aynı zamanda, kereviz, elma, armut ve havuç gibi bazı besinler de, dişlerinizdeki lekelerin çıkmasına yardımcı olacak şekilde çok salya oluşmasını tetikler. Şekersiz çiklet çiğnemek de aynı şekilde, dişteki lekelerin çıkarılmasını sağlayacak salya oluşumunu tetikler. Bütün bu salyaların ikramiyesiyse şudur: diş çürüklerine neden olan asidin nötr hale getirilmesini sağlar. Dişler söz konusu olduğunda, etraflarında ne kadar salya varsa o kadar iyidir.

Diş Beyazlatma ve Diş Çalışmaları

Eğer dişlerinizde çok fazla kaplama, bonding, dolgu, kron ve köprü varsa diş beyazlatmaya temkinli yaklaşın. Ağartıcılar, yeni beyazlatılmış doğal dişleriniz yanında göze çarpacak olan bu yapma dişleri beyazlatmayacaktır. Diş renginizin yeni tonuna uymaları için kaplama veya bondingler de dahil yeni diş çalışmalarını araştırmanız gerekli olacaktır.

Diş Lekelerini Önlemek

Yaşımızın ilerlemesiyle birlikte, diş minelerinin dış katmanı aşınır. Alttaki, dentin adı verilen katman daha sarıdır. Bu nedenle de, ilk iş olarak, özellikle de beyazlatmadan sonra diş lekelerinin önlenmesi önemli bir hal alır. Eğer dişin rengini değiştiren yiyecek ve içeceklerle bakım sağlıyorsanız, diş beyazlatmanın sonuçları bir yıla kadar sürebilir. Bir çok kez diş beyazlatma ürünleri kullanmak dişlerin yarısaydam ve mavi görünmelere sebep olur, bu nedenle de gülüşünüzü muhafaza etmek daha faydalıdır.

Dişlerinizin Beyaz Kalması için, Sigara Yakmayın

Sigara yalnızca sağlığınız için kötü değildir, dişler söz konusu olduğunda en büyük kabahati taşıyanlardan biri odur. Nikotin, diş minelerindeki girinti ve çıkıntıların içine nüfuz eden ve yalnızca fırçalamakla çıkmayan kahverengi lekelere neden olur. Ne kadar uzun süre sigara içerseniz, o kadar kalıcı lekeleriniz olur. Sigara içmek aynı zamanda jenjivite (dişeti iltihabı) neden olur ve ağızda oluşan kanser riskini artırır.

Diş Lekelerine Neden olan Besinler

Yediklerinize dikkat etmeniz için bir başka sebep de bazı yaygın besinlerin dişlerde renk değişimine neden olmasıdır. Bir yiyeceğin kabahatli olup olmadığını söylemenin kolay yolu şudur: Diş hekimlerinin söylediğine göre, beyaz, pamuklu bir tişörtte leke bırakan herhangi bir şey dişlerin de lekelenmesine neden olur. Örneğin; kahve dişlerde leke bırakır. Diğer kabahatliler ise çay, kola ve meyve suları gibi içeceklerdir. Bu diş lekeleri yavaş gelişir ve yaşımız ilerledikçe daha da belirginleşir.

İçerken Bir kez Daha Düşünün

Hastalıklarla savaşan antioksidanlar olarak etiketlenseler de, bir kadeh kırmızı şarap, yabanmersini suyu ve üzüm suyu da dişlerde kolayca leke bırakır. Bu, onlardan vazgeçmeniz anlamına gelmez, ancak içtikten sonra dişlerinizi fırçalamayı veya ağzınızı çalkalamayı unutmayın. Haberdar olmanız gereken diş-lekeleyici besinler bunlarla sınırlı değil…

Dişlerinizde Leke Bırakan Diğer Besinler

Bu meyve ve sebzelerin koyu renkleri, onların besleyici gücünü de sağlamaktadır. Ancak yabanmersini, böğürtlen ve pancarlar da dişlerde renklerini bırakır. Sağlığınız için bunları yiyin ve şunları yaparak diş lekelerinden korunun:

  • Yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın.
  • Ağzınızı su ile çalkalayın.

Spor İçecekleri Dişlere Dokunur mu?

Şekerli içeceklerin çoğu dişler için kötüyken, Genel Diş Hekimliği üzerine yapılan bir çalışmaya göre bazı enerji ve spor içecekleri daha da kötüsünü yapabiliyor. Araştırmacılar bu tür içeceklerin –şişelenmiş limonatalar gibi- uzun vadeli kullanımda diş minelerini aşındırdığını bulmuştur. Sonuç ise ince, yarısaydam, renksiz dişler. Dişteki erozyonu önlemek için şunları yapın:

  • Bu içecekleri uzun süre içmeyin.
  • İçmeyi tamamladığınızda ağzınızı su ile çalkalayın.

Dişlerde Leke Bırakan İlaçlar

Tetrasiklin grubu antibiyotikler çocukların halen gelişmekte olan dişlerinde grileşmeye neden olur. Antibakteriyel gargaralar –içeriğinde klorheksidin ve setilpiridinyum klorid bulunduranlar – da dişlerde leke bırakır. Bazı antihistaminler, antipiskotik ilaçlar ve antihipertansif ilaçlar da, demir ve aşırı flor gibi dişlerde leke bırakır. Eğer ağartma işlemi yardımcı olmazsa, dişçinizden dişlere diş-rengi maddelerin uygulandığı dental bonding işlemi hakkında bilgi alın.

Günlük Bakımı Unutmayın

Basit bir strateji, dişlerinizin beyazlamasını sağlamanıza yardımcı olur: fırçalama. Günde en az iki kes fırçalayın ve en az bir kez de diş ipi kullanın. Daha da iyisi, her yemekten ve atıştırmadan sonra fırçalayın. Fırçalamak, diş lekelerini ve dişlerin, özellikle de dişeti hattında bulunan kısımlarının sararmasını önler. En iyi sonuçları almak için, motorlu bir diş fırçası kullanın. Hem elektrikli hem de sonik diş fırçaları, dişlerin, diş taşlarından ve yüzeydeki lekelerden temizlenmesi konusunda geleneksel diş fırçalarına göre daha üstündür.

Ağzınızı Kocaman Açın ve ?Beyaz Dişler!? deyin.

Düzenli kontroller ve profesyonel bir temizleme için diş hekiminizi görün. Diş hekimlerinin kullandığı abrazyon ve parlatma yöntemleri besin ve tütün mamullerinin neden olduğu en güçlü lekeleri bile çıkarabilir.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı