Uyumadan Önce Egzersiz Yapmayın

Egzersiz reflüye sebep olabilir. Yatağa gitmeden önce egzersiz bisikleti sürmek, mekik çekmek gibi zorlu fiziksel aktivitelerden uzak durun. Yataktan önce hafif yürüyüş yiyeceklerin oturmasına yardım ederek gece mide ekşimesini önleyebilir.

Daha İyi Uyku İçin Sırtınızı Destekleyin

Mide ekşimeniz geceleri sizi uyandırıyor mu? Uzanmak mide asitlerinin yemek borusuna akmasını kolaylaştırır. Asit reflüyü azaltmak için yerçekimini kullanın. Sırtınızın altına bir veya iki yastık koyun veya yatakta vücudunuzun üst kısmını yükseltmek için fazladan minder kullanın. Yeterli olmadı mı? Yatağın altına konan tahtalarla baş kısmını 10 cm kadar kaldırın. Sol tarafınıza dönerek uyumak da sindirime yardımcı olur.

Geceleri Reflüyü Azaltmak İçin Akşam Yemeğini Erken Saate Alın

Geceleri yaşanan mide ekşimesi tehlikeli olabilir, çünkü mide asitleri yemek borunuzda uzun süre kalarak ciddi hasara yol açabilir. Dolu mideyle yatmak riskinizi yükseltir. Yiyecekler midenizin üstündeki kapakçığa baskı yaparlar, oysa bu kapakçığın var olma nedeni onların yemek borusuna gitmelerini önlemektir. Bu yüzden yatağa gitmeden en az 2 veya 3 saat önce midenize sindirim vakti tanıyın. Akşam yemeklerini daha erkene alın ve geceleri yemeyin.

Çikolatalı Tatlılardan ve Kahveden Uzak Durun

Akşam yemeği sonrasının bu iki ziyafeti bazı insanlarda mide ekşimesini tetiklemektedir.  Akşam yemeğinde uzak durmanız gereken diğer yaygın tetikleyiciler, narenciye ürünler, soğanlar, karbonatlı içecekler ve yağlı, baharatlı yemeklerdir. Kızartılmış başlangıçlar yerine, haşlanmış başlangıçlar deneyin.

Akşamları Aşırı Yemeyin

Porsiyonlarınıza dikkat edip onları küçük tutun. İştahınız bastırılana kadar yiyin, mideniz dolana kadar değil. Bu davranış gece mide ekşimesini önler ve sizin sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur. Bu özellikle önemlidir, çünkü aşırı kilolu olmak sizin gastroözafageal reflü hastalığı (GERH) riskinizi ve yemek borusunda hasara neden olacak reflü sıklığını arttırır.

Tehlike İşaretlerine Dikkat

Haftada iki defadan fazla mide ekşimesi yaşıyorsanız, bir doktorla veya kendi doktorunuzla görüşünüz. Geceleri sık yaşanan mide ekşimesi yemek borusu çeperinin ciddi bir biçimde hasar görmesine, yani Barrett özafagusa neden olabilir. Ayrıca aman dikkat! Kalp krizi belirtileri mide ekşimesine benzerler. Eğer ani ağrı, göğüste darlık ve baskı gibi problemleriniz varsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım alın.

Gece Kadehlerine Elveda

Alkol tüketiyor ve geceleri reflü sorunu yaşıyorsanız, her akşam yemekle birlikte yediğiniz şarap ve biraya bay bay deme vakti gelmiş olabilir.  Yemek sonrası içkileri de tamamen bırakmalısınız. Alkol yaygın bir mide ekşimesi tetikleyicisidir.

Kilonuza Dikkat

Aşırı kilolu veya obez olmak mide ekşimesi riskini ciddi biçimde yükseltir. Bunun bir nedeni aşırı kilonun midenin üstündeki kapakçığa baskı uygulaması olabilir. Kilo vermek kolay iş değil, kuşkusuz, ama fazlalıkları atmak sindiriminize yardımcı olur. Üstelik geceleri daha iyi uyursunuz ve gündüz kendinizi uykulu hissetmezsiniz.

Mide Ekşimesini Önlemek İçin Sigarayı Bırakın

Gastroözafageal hastalığı ile şiddetli ve kronik asit reflünün önde giden risk faktörlerinden biri de sigara içmektir. Sigara içiyorsanız, bırakmayı deneyin. Nikotin alışkanlığınıza yardımcı olacak ilaçlar ve diğer yardımcı araçlar için doktorunuzla görüşün. 

Yatağınızın Yanında Su Bulundurun

Mide ekşimesini hafifletmenin yollarından biri de su içmektir. Soğuk su özafagus yangısını dindirir ve sindirilmemiş yiyecekler ile mide asitlerinin aşağı inmesine yardımcı olur. Yatağınızın yanında, kolayca uzanabileceğiniz yerde bir bardak veya bir şişe su olsun. Fakat kabarcıklı, karbonatlı sulardan uzak durun, çünkü bunlar geğirmeye ve mide ekşimesine neden olur.

Yemek Sonrası Nane Şekerinden Uzak Durun

Akşam yemeğinden sonra bir nane şekerinin serinletici etkisi vardır. Fakat birçok insan nane şekeri yemenin mide ekşimesine neden olduğunu görmüştür. Araştırmalar nanenin midenizin üst kısmından bulanan kapakçığı gevşettiğini ve yiyeceklerin yemek borusuna geri akma riskini arttırdığını bulgulamıştır. Güven içinde olmak için nane şekerine hayır deyin.

Bir Yiyecek Günlüğü Tutmak

Mide ekşimesine ne tür yiyeceklerin neden olduğunu bilmiyor musunuz? Akşam yemeğinde neler yediğinize dair bir günlük tutarak şüpheli yiyecekleri tespit edin. Sonra ertesi akşam nasıl uyuduğunuzu not edin. Hazımsızlık sorunu yaşamanıza neden olan yiyecekleri soruşturun. Birkaç gün bu yiyecekleri yemeyin. Sonra onları tekrar beslenmenize dahil edip sorun yaratıp yaratmadıklarına bakın.

Bol Pijamalar Giyin

Geceleri dar pijamalar giymek karnınıza baskı yapar ve mide ekşimesi riskini yükseltir. Pijamanın beli de gevşek olsun. Mide ekşimesi uyumanızı önlemesin diye uyku hapı mı kullanıyorsunuz? Bir daha düşünün. Reçeteli uyku ilaçları daha fazla mide ekşimesine neden olarak sizi tam tersine uyanık tutabilir.

Mide Ekşimesi İçin Sakız Çiğneyin

Geceleri vücudunuz mide ekşimesini önleyecek salyaları daha az üretir. Çiğneme salya üretir, bu yüzden özellikle günün son öğününden önce ağzınıza bir sakız atın. Araştırmalar gösteriyor ki yemekten sonra 30 dakika naneli olmayan sakız çiğnemek reflü riskini ciddi bir biçimde azaltmaktadır.

Dizlerinizi Kırın

Geceleri çocukları yatağa koymak için kaldırırken veya çamaşırları yerden alırken, yani akşam işlerini yaparken dizlerinizi kırın. Bazı insanlarda öne doğru eğilmek reflüye neden olmaktadır. Özellikle geceleri mide ekşimesi yaşıyorsanız, bunu yapmak iki kere önem kazanmaktadır.

Mide Ekşimesine Karşı Mide Asidi İlaçları

Arada bir yaşanan mide ekşimesi için reçetesiz satılan asit hapları işe yarayabilir. Antiasit ilaçlar, mide asitlerini nötralize ederek mide ekşimesini önler. Çiğnenebilir ve çözünebilir tabletleri seçin. Asitleri bütün gece nötr halde tutmak için antiasit tabletleri en az saat başı alınmalıdır.

Mide Ekşimesi İçin H2 Blokerler

H2 Blokerler denilen ilaçlar asit üretimini azaltır. Gece asit üretimini azaltmak için uyumadan önce bu ilaçlardan alabilirsiniz. Hem reçetesiz hem de reçeteli satılan H2 Blokerleri mide ekşimesi yaşayan insanların yarısında faydalı olmaktadır. Bu ilaçlardan çok farklı markalar bulabilirsiniz. Bazı ilaçlar H2 blokerlerle etkileşime girerler, bu yüzden doktorunuza ilaçlarınız hakkında bilgi verin.

Proton Pompası İnhibitörleri

Bunlar mide asit üretimini azaltır ve reflünün neden olduğu yemek borusu hasarının iyileşmesine yardımcı olur. Eczanelerde çeşitli markaları mevcuttur. Şiddetli mide ekşimesini kontrol altında tutmak için doktorlar birden çok ilaç önerebilir. Diğer seçenekler: Reglan gibi sindirimi hızlandıran promotilite ajanları.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı