Probiyotikler: Dost Bakteriler

Probiyotik takviyeler, çoğunlukla bakterilerden oluşan ancak maya da içeren canlı organizmalar içerir. Bu organizmalar iyi bir sindirim için gerekli olan bağırsaktaki dost bakterilere benzerler ve birçok insan bu takviyeleri genel sindirim sağlığı için kullanmaktadır. Bazı probiyotik türleri ishalden koruyabilirler. Ayırca hassas bağırsak sendromu olan bazı insanlar hastalıklarının belirtilerini hafifletmek için günlük bir bardak maltlı süte probiyotikler eklerler.

(DGL) Meyan Kökü: Mide Yangısını Serinletmek

Meyan kökü hazımsızlık, mide ekşimesi ve asit reflü belirtilerini hafifletebilir. Fakat aynı zamanda yan etkileri de olabilir, meyan kökü bazı insanlarda yüksek tansiyona katkıda bulunur. DGL denilen meyan kökü türünün içinde bazı kimyasallar bulunmaz ve bu yüzden yan etki ihtimali azdır. Yine de hamile kadınlar önce doktora danışmadan bu veya başka takviyeleri almamalıdır.

Nane Yağı: HBS İçin

Bazı araştırmalar nane yağının hassas bağırsak sendromunda görülen şişkinlik ve sancıyı azalttığını göstermektedir. Enterik kaplı kapsüller midede erimezler. Bu haplar ince bağırsağa kadar erimeden geçer, yağ ancak burada serbest kalır. Nane yağı küçük dozlarda sorun yaratmıyor görünmektedir.

Papatya: Sadece Serinletmekle Kalmaz

Papatya birçok hastalık için yaygınca kullanılan bir şeydir. Mide bozukluğu, kolik ve mide bulantısı gibi sindirim sorunları da bu hastalıklar arasındadır. Bununla birlikte alerjisi olan insanlar, en azından teoride, bu bitkiye alerjik tepki gösterebilir. Takviye hapların sizin için iyi olup olmadığını öncelikle doktorunuzla görüşmelisiniz.

Zencefil: Mideye Rahatlık

Uzak doğu tıbbı karın ağrılarını tedavi etmek için zencefil kullanır.  Batıda zencefil kemoterapi veya hamilelik sırasında meydana gelen mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılır. Zencefil toz, kapsül ve tablet olarak ya da taze kök olarak bulunabilir. Küçük dozlarda - günde 1 ila 4 gram arasında - alındığında genelde güvenli kabul edilir.

L Glutamin: Bağırsak Dostu

Glutamin doğada var olan bir amino asittir. Bu amino asit bağırsakların ve diğer organların işlevlerine yardım eder. L glutamin takviyesi kemoterapinin neden olduğu ishali önler. Ayrıca bazı hastalarda besin maddelerinin sindirimini daha iyi hale getirmektedir. Sindirim yollarında aşırı miktarda düşman bakteri bulunanlar ve bağırsaklarının bir kısmı alınmış olan insanlar bu takviyeden faydalanabilirler.

Pisilyum: Kabızlığa Karşı Lif

Pisilyum hacimli müshillerde kullanılan bir bileşendir. Yüksek lif içeriğinden dolayı bağırsaklarda su emer. Bu durum dışkının hacimli olmasını ve kolay geçmesini sağlar. Kabızlıkla mücadelede bol su içmek çok önemlidir. Bu takviye vücudunuzun kurumasını ve kabızlığı önler. Çim polenine ve kavun polenine alerjisi olan insanların pisilyuma şiddetli alerjik reaksiyonu vardır.

Enginar: Mide Rahatsızlığının İlacım

Enginar yaprağı ekstresi hazımsızlık ve sindirim bozuklukluğu belirtilerini rahatlatır. Günlük olarak kullanıldığında bu ekstre mide bulantısını, kusmayı, gaz ve karın ağrısını önlemektedir. Ayrıca hassas bağırsak sendromunu tedavi etmede, krampları ve karın ağrılarını azaltmada faydalıdır. Ekstraktın ilaçlarla bilinen bir etkileşimi yoktur. Kanarya otuna ve bu bitkiyle ilgili polenlere alerjileri olan insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Konuyu İlk Önce Doktorunuzla Görüşünüz

Diyet takviyeleri sağlık bakanlığının denetimi altında değildir. Yani kaliteleri, etkililikleri veya güvenli olup olmadıkları konusunda herhangi bir garanti yoktur.  Her zaman etiketleri okumayı unutmayın. Ayrıca herhangi bir alternatif tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Hamileyseniz, tıbbi bir sorununuz varsa veya başka ilaçlar, takviyeler ve bitkisel ilaçlar kullanıyorsanuz, bu kurallara daha fazla dikkat etmeniz gerekir.

Dyt. Gizem Şeber

kilo veremiyorum . öncelikle sindirimim çok yavaş. bu konudaki önerileriniz nelerdir... devamı