Çocuğunuzun 12 ila 24 ay arasındaki hızlı beyin gelişimi; konuşma, yürüme ve hatırlama gibi konularda çok şaşırtıcı şeylerin meydana gelmesini sağlar. Çocuğunuzun, bebeklikten çocukluğun ilk yıllarına geçişine emekleme dönemi denir.
Bu dönemde meydana gelen değişimler genellikle beş alana ayrılır:
- Fiziksel büyüme. Çocuğunuzun 12 ila20 cm arasında büyümesini ve 1,5 kilo ila 2,5 kilo kadar almasını umabilirsiniz.
- Bilişsel gelişim. Bilişsel gelişim; çocuğunuzun düşünme, öğrenme ve hatırlama yetenekleriyle ilgilidir. Çocuğunuz bu yaşta yakın zamanda olan olayları ve eylemleri hatırlar, sembolleri anlar, taklit eder, hayal eder ve öykünür.
- Duygusal ve sosyal gelişim. Emekleme dönemindeki bebekler genellikle çok güçlü duygusal bağlar kurarlar ve sevdikleri insanlardan ayrıldıklarında kendilerini kötü hissederler. Tam bu zamanlarda kendi istekleri doğrultusunda bağımsız olarak kendi başlarına bir şeyler yapmak isterler. Bu durum çatışma ve kafa karışıklığına ve nadiren de sinir buhranlarına neden olur.
- Dilsel gelişim. 15 ila 18. ay arası emekleme dönemindeki tipik bir bebek söyleyebildiği kelimelerden 10 kat fazlasını anlayabilir. İkinci doğum gününe ulaşıldığında bebekler yaklaşık 50 ila 100 kelime kadar söyleyebilirler.
- Duyusal ve motor gelişim. Çocuğunuzun kasları ve sinirleri birlikte çalışmaya başladıkça motor beceriler gelişir. Emekleme dönemi bebekleri, kaslarını kontrol ve koordine etmeyi öğrenerek düşmeden yürüyebilirler. Çok geçmeden tırmanma, koşma ve sıçrama gelir.
Rutin doktor ziyaretlerine ne zaman gereklidir?
Rutin check-upların ve genel muayenelerin tarihlerini doktorunuzla belirleyin. Genel olarak bu ziyaretler 12, 15, 18 ve 24. aylarda yapılır. Randevuların tam vaktini tespit etmek için doktorunuzla görüşünüz.
Çocuğunuzun genel muayenesi sırasında doktorunuz, çocuğunuzun beklendiği gibi gelişip gelişmediğini kontrol eder. Doktorunuz çocuğunuzun yaptığı yeni kelimeler söylemek, yürümek gibi yeni şeyler hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz ayrıca çocuğunuzun herhangi bir aşıya ihtiyaç duyup duymadığını da tespit eder ve otizm kontrolü yapar.
Çocuğumun büyüme ve gelişimi beni ne zaman endişelendirmeli?
Çocuğunuz, normal büyüme ve gelişme aşamalarına gelmiyorsa doktorunuzla konuşunuz. Fakat her çocuğun farklı bir hızda büyüdüğünü unutmayınız. Hayatın belli bir alanında, örneğin konuşmada gelişme gecikmesi gösteren bir çocuk, başka bir alanda, örneğin yürümede daha hızlı gelişme gösterebilir. Genelde esas endişe kaynağı çocuğun belli bir gelişim aşamasına gelip, sonrasında bu aşamanın becerilerini yitirmesidir.
Çocuğunuzun başka insanlarla, özellikle çocuk bakıcısıyla ilişkisi normal değilse, garip hareketler veya tekrara dayalı hareketler yapıyorsa, diğer insanları işitmiyor gibi görünüyor veya onlara tepki vermiyorsa da doktorunuzla görüşün. Ayrıca gürültülü seslere tepki vermemek gibi olası işitme problemlerine karşı uyanık olun.
Sizi endişelendiren şeyin ne olduğunu tam olarak bilmeseniz bile doktorunuzla istediğiniz vakit görüşme konusunda çekingen olmayın.
Bu dönemde çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?
Emekleme dönemindeki bebeğinizin bağımsızlık ihtiyacına anlayış gösterip onun emniyetli bir şekilde etrafı keşfetmezsine izin vererek çocuğunuzun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Sabır ve her durumda sevgi gösterirseniz, bu durum çocuğunuzun yeni beceriler deneme güveni artar. Ayrıca çocuğunuzun ilk defa gördüğü, işittiği, öğrendiği ve yaptığı şeylerin çocuğunuza fazla gelebileceğini de kabul edin. Çocuğunuzun bol bol dinlenip, sessizlik içinde geçireceği vakitler olması için yardımcı olun. Çocuğunuzun büyümesi, gelişimi ve genel sağlığı için doktorunuzla önceden tespit etmiş olduğunuz randevulara gidin.
Ortodonti tedavisinin belli bir yaşı var mıdır?
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam öncelikle saygılarımı sunuyorum.10 yıldır basedow graves hastasıyım atom tedavisi ile çapa tıp fakültesinde tedavi oldum hormon tahlillerimi düz... devamı
18-24. Aylık Çocuklarda Tekrarın Önemi
2 Yaşındaki Çocuğunuzun Sosyal Ve Duygusal Becerileri
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
Çocuğunuzun İlk Gelişim Yılı
Zenginleştirilmiş Un Zeka Geliştiriyor