Koronavirüs salgını başladığından bu yana birçok yeni bilgi hastalıkla ilgili bildiklerimizi değiştirdi ve geliştirdi. Sağlık uzmanlarının hakkında kesin konuşamadığı bir konu da belirti göstermeyen koronavirüs hastalarının ne kadar bulaşıcı olduğuydu. İlk önce hastalığı taşıma riski olan herkesin belirti gösterse de göstermese de başkalarına bulaştırmamak için kendilerini izole etmeleri gerektiği söylendi. Daha sonra belirti göstermeyen vakaların bulaşıcı olmayabileceği bilgisi verildi. Ancak Güney Kore’de yapılan güncel bir araştırmanın sonucuna göre ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirti göstermeyen hastalar da belirti gösterenler kadar virüs taşıyorlar.

Güney Kore çok fazla kişiye test yaptığı için belirti göstermeyen kişileri de ayırt edebilen ve izole eden bir ülke. Araştırmalara göre hastalığı taşıyanların önemli bir kısmında belirti görülmüyor. Ancak bu kişilerin hastalığı ne kadar bulaştırabildiğine dair kesin bir bilgi yoktu. Bunun için koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler bir tedavi merkezine alındı. Boğaz ve burundan alınan örneklerde virüsün ne kadar teşhis edilebilir olduğuna bakıldı. Hastalara düzenli testler yapıldı ve sadece testleri negatif çıktığında gitmelerine izin verildi. 

Yapılan 1886 testin sonucuna göre test yapıldığı sırada belirti göstermeyen koronavirüs hastaları, burun ve boğazlarında belirti gösterenlerle eşit miktarda virüs taşıyorlar. Buna hastalık boyunca hiç belirti göstermeyenler de dahil. 

Araştırmanın bir diğer sonucu da belirti göstermeyen kişilerde uzun süreler boyunca virüsün tespit edilebildiği. Ancak virüs bedenlerinden, belirti gösterenlere oranla biraz daha kısa sürede çıkıyor. Belirtisiz kişilerde testin negatife dönmesi ortalama 17 gün alırken, belirti gösteren kişilerde bu süre 19,5 gün olarak görüldü. Araştırmanın yapıldığı izolasyon merkezinin özelliği sebebiyle çalışmaya hastalığın çok ciddi seyrettiği vakalar katılmadı. Ayrıca katılan kişiler ortalamadan daha genç ve sağlıklı bireylerdi.

Bu sonuçlara göre belirti göstermeyen koronavirüs hastaları da bulaştırma konusunda risk taşıyorlar. Her ne kadar öksürmüyor olsalar da boğazlarında ve burunlarında bulunan virüs miktarı yüksek. Bu da farklı bir sebeple hapşırdıklarında, konuştuklarında, öksürdüklerinde, özellikle de maske kullanmıyorlarsa ve sosyal mesafeye dikkat etmiyorlarsa virüsü başkalarına aktarabilecekleri anlamına geliyor. Zorunlu maske kullanımı da bu sebeple büyük önem taşıyor.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

adet olacağım tarihte aynı şekilde sancı yaşadım fakat sadece az bir miktarda lekelenme oldu iç çamaşırımda acaba hamile miyim ?... devamı