Kronik olarak çevreden arseniğin düşük dozlarına maruz kalan kişilerde kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıkların görülme riski artıyor. Daha önceki araştırmalar arseniğin içme suyundaki yüksek dozlarının (litrede 100 mikrogramdan fazla) koroner kalp hastalığı, felç, periferik arter hastalığı ve karotid ateroskleroz ile ilişkili olduğunu göstermişti. Çevre sağlığı araştırmacıları içme suyu ve gıdalardaki düşük arsenik dozlarının da benzer etkiye sebep olup olmadığını araştırdı.
Sonuçlara göre arseniğin daha düşük dozlarına da düzenli olarak maruz kalmak ölümcül ve ölümcül olmayan kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor. Üstelik sigara kullanımı, obezite, kolesterol seviyesi gibi diğer risk faktörleri ayarlandıktan sonra bile.
Araştırmacılar 3,600 Amerikan yerlisi kadın ve erkeği 1989’dan 2008’e kadar izlediler. Kuyu suyunun Arizona ve Dakota’daki katılımcıların ana arsenik kaynağı olduğu düşünülüyor. Bu eyaletlerdeki özel kuyular Amerikan standartı olan litre başına 10 mikrogramı genellikle geçiyor, hatta bazen 50 mikrograma kadar çıkıyorlar. Oklahoma’daki katılımcıların ise arseniği gıdalardan (pirinç, un ve diğer tahıllar) aldığı düşünülüyor.
Katılımcılar inorganik arseniğe ne kadar maruz kaldıklarının belirlenmesi için idrar örnekleri verdiler. Katılımcıların yaklaşık 450’si kalp damar hastalıklarından öldü, yaklaşık 1,200’ü ise ölümcül veya ölümcül olmayan kalp damar hastalığına yakalandı. Araştırmacılara göre kardiyovasküler hastalıklardan ölme riski arseniğe maruz kalma oranıyla artmakta.
Katılımcılardan idrarında en çok arsenik bulunan dörtte birinin, en düşük oranda bulunanlara göre kalp krizi veya felçten ölme riski yüzde 50 daha yüksekti. Arseniğe maruz kalma kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini de artırdı. Arsenik ve kalp hastalığı arasındaki doğrudan bağlantı bu araştırmayla bulunamasa da aralarındaki orantı gözlenebiliyor.
Arsenik alımından şüphe duyan kişilerin içme sularını test ettirmesi, tek bir bölgeden değil farklı farklı bölgelerden gelen gıdaları tüketmesi ve meyve suları gibi arsenik seviyesi yüksek gıdaların günlük olarak tüketilmemesi öneriliyor.
Hava Kirliliğinin Uzun Dönemdeki Etkileri
Prof. Dr. Rifat Eralp ULUSOY
Merhaba benim babam 53 yaşında yaklaşık 120 kilo 1.86 boyunda gunluk spor yapmasa bile hareket ediyor hipertansiyonu var kalp krizi riski varmı... devamı
Göğüs Ağrınızın Nedeni Nedir?
Kalp Krizi Ve Romatoid Artrit
Aşırı Sıcaklar Kalp Krizi Riskini Tetikliyor
Kalp Cerrahisinde Bir İlk
Yakınları Ölen Kişilerde Kalp Krizi Riski