Bebeğin rahimde uygun konumda bulunması (baş aşağı ve yüzü sırtınıza dönük) doğuma yardımcı olur. Bu ideal pozisyonda olan bebek doğum kanalından aşağı daha rahat yol alır. Bu sebeple merdiven çıkmak gibi aktivitelerin bebeğin konumu üzerindeki etkisi merak edilmektedir. Ancak bebeğin pozisyonu ne olursa olsun normal aktiviteler nadiren bunu etkiler.
Hamileliğin büyük kısmında bebek sürekli bir aktivite içerisindedir. İlk üç ay sonunda kafasını oynatabilir, bacaklarını bükebilir ve ellerini ağzına götürebilir. İkinci üç ayda tekme atabilir, dönebilir, zıplayabilir ve elleriyle tutabilir. Tüm bu hareketlerin sonucunda bebeğin pozisyonu sürekli değişir. Ancak üçüncü üç aya gelindiğinde bebeğin hareket edecek boşluğu gitgide azalır, çünkü bu dönemde ağırlığı üç katına, boyu iki katına çıkar. Bu yüzden bir konum bulup öyle kalmaya meyillidir. 36 haftalık olduğunda çoğu bebek baş aşağı şekilde doğuma hazır olur.
Bebeğin pozisyonunu değiştirmek profesyoneller için bile zor ve garantisiz bir süreçtir. Doktor dışarıdan müdahale ile manuel olarak bunu deneyebilir. Bu prosedür yan duran bebeklerde %90, ters duran bebeklerde %58 oranında başarılı olur. İşe yarasa bile sonrasında bebekler genellikle ters konuma dönerler.
Evde denenebilecek bazı metotlar çok tekrar ve uzun süre gerektirir. Leğen kemiği döndürme (pelvik tilt) hareketinde leğen kemiği 22-30 cm havaya kaldırılır ve kalçalar bir yastığın üstüne konulur. Bir başka pozisyonda ise ağırlık önkolların üzerine verilir ve kalça havaya kaldırılır. 15’er dakika sürdürülen bu pozisyonlar 32. haftadan itibaren günde iki kez yapılır. Ancak etkileri kanıtlanmış değildir.
Şu ana kadar hamile bir kadının pozisyonunun bebeğin pozisyonunu engellediği üzerine bilimsel bir kanıt yoktur. Bu yüzden bebeğin konumundan endişe etmeden merdiven çıkabilirsiniz. Hatta merdiven çıkmak doğumda işe yarayacak faydalar sağlayan bir hareket olarak değerlendirilir.
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
Op. Dr. Nur TÜZÜNER
HAMİLELİKTE 5. AYIMA GİRDİM BEBEĞİM TEPRENMİYOR AMA ÖNCEDEN TEPRENİYORDU ÇOK ENDİŞELİYİM NE YAPMALIYIM... devamı
Yirmi Dokuzuncu Hafta
Yirmi Üçüncü Hafta
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
Otuz Sekizinci Hafta
Otuzuncu Hafta