- İçindekiler
- HPV Aşısı
- HPV Nedir
- İki HPV aşısı var; fark nedir
- HPV aşısı yaptırmak zorunda mıyım
- HPV aşısını ne zaman yaptırmalıyım
- 26 yaşından büyüksem yine de aşı yaptırabilir miyim
- Kaç doz yaptırmam lazım
- Zaten HPV?m varsa bu aşı onu tedavi eder mi
- HPV aşısı beni ömür boyu korur mu
- Bu aşı güvenli mi
- Bu aşıyı yaptırmamam için hiçbir neden var mı
- HPV aşısının yan etkilerini yaşar mıyım
- HPV aşısı olursam HPV kapma ihtimalim var mı
HPV Aşısı
2006 yılında, FDA ilk insan pappiloma virüs (HPV) aşısını onaylayınca büyük haber oldu. Yeni HPV aşısı o sırada manşetlere taşındı. Kanseri, daha kesin olmak gerekirse, rahim ağzı kanserini önlediği onaylanan ilk aşı olduğu düşünülürse şaşırtıcı değil.
HPV aşısı birkaç yıldır yürürlükte olsa da herkes tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. Merak ediyor olabilirsiniz: Ne işe yarıyor? Güvenli mi? Siz ve çocuğunuza kaptırmalı mısınız?
Doktorunuzla HPV aşısı hakkında konuşurken daha emin olabilmeniz için aşı hakkında bu ve diğer yaygın sorulara yanıtlar burada.
HPV Nedir
HPV nedir?
HPV, insan pappiloma virüsünün kısaltmasıdır. Cinsel ilişki yoluyla bulaşabilen bir virüstür. Cinsel ilişki veya oral seks sırasında HPV cinsel organlar, ağız veya boğazdan geçerek enfeksiyona yol açabilir.
Cinsel yolla bulaşan HPV’nin 40’tan fazla çeşidi vardır. Kaptığınız virüsün türü vücudunuzda hangi etkileri olacağını belirler. Bazı HPV türleri genital siğillere neden olur. Diğer HPV türleri hücreleri kanserli hale getirebilir. HPV’nin rahim ağzı kanserine yol açtığını muhtemelen duymuşsunuzdur ama daha az yaygın görülen vulva, vajina, penis, anüs, baş ve boyun kanserlerine de yol açabilir.
HPV hakkında aldatıcı şey belirtilerinin olmamasıdır. Enfekte olduğunuzu anlamanızı sağlayacak boğaz iltihabı veya ateş olmaz. Aslında genital siğil çıkana veya anormal bir Pap testi alana kadar enfekte olduğunuzdan tamamen habersiz olabilirsiniz.
HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında herpes ve frengi kadar iyi bilinmese de aslında en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Cinsel açıdan aktifseniz ömrünüzün bir döneminde HPV bulaşma riskiniz 50/50’dir. O yüzden aşılanmak önemlidir.
İki HPV aşısı var; fark nedir
İki HPV aşısı var; fark nedir?
Kadınları, çoğu rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerinden korumak için halihazırda iki aşı var. Bu aşılardan biri kadınlarla erkekleri çoğu genital siğilden de korur. Siz ve doktorunuz bu aşılardan hangisini seçerseniz seçin, üç seferde de aynı aşıyı kullanmanız gerekir.
HPV aşısı yaptırmak zorunda mıyım
HPV aşısı yaptırmak zorunda mıyım?
HPV aşısı kadınların kendilerini rahim ağzı kanserinden korumak için önemli bir yoldur. Hem kadınları hem erkekleri genital siğillere karşı da koruyabilir. Ne var ki, aşı rahim ağzı kanseri veya genital siğile neden olan bütün HPV türlerinden korumaz. Aşılanmanız gerekip gerekmediği yaşınıza ve nerede yaşadığınıza bağlıdır.
HPV aşısını ne zaman yaptırmalıyım
HPV aşısını ne zaman yaptırmalıyım?
HPV aşısını yaptırmak için en iyi zaman, cinsel etkinliğe başlamadan öncedir. Kızlar için en erken aşı yaptırma yaşı 9’dur. Aşıyı 26 yaşına kadar yaptırmak mümkün. HPV aşısı erkeklerin önerilen aşı çizelgesinde bulunmasa da genital siğillerden korunmak için aşıyı 9-26 yaşlarında yaptırabilirler.
26 yaşından büyüksem yine de aşı yaptırabilir miyim
26 yaşından büyüksem yine de aşı yaptırabilir miyim?
HPV aşısı 26 yaşından büyük kişilere önerilmez çünkü bu yaş grubunda yeterince incelenmemiştir. Eğer gelecekte yeterli çalışmalar 26 yaşın üstündeki kişilerde güvenli ve etkili olduğunu gösterirse FDA sonunda bu yaş grubu için öneride bulunmaya başlayabilir.
Kaç doz yaptırmam lazım
Kaç doz yaptırmam lazım?
6 aylık süreçte HPV aşısını üç kere yaptıracaksınız. Tamamen korunmak için üç dozu da almanız gerekir. İkinci aşıyı ilkinden 1-2 ay sonra, üçüncü aşıyı ikinciden altı ay sonra yaptırırsınız. Bir aşı markasıyla başladığınızda üç seferde de onu yaptırın.
Zaten HPV?m varsa bu aşı onu tedavi eder mi
Zaten HPV’m varsa bu aşı onu tedavi eder mi?
Hayır. Zaten HPV’niz varsa aşı enfeksiyondan kurtulmaz. Ne var ki, tek bir tür HPV’niz varsa aşı sizi başka bir virüs türü kapmaktan koruyabilir. Virüsü kaptığınızda onu gerçekten tedavi etmenin yolu yoktur ama HPV’nin yol açtığı genital siğil ve genital kanserler gibi hastalıkların tedavisi vardır. Bu yüzden, düzenli pelvik tahliller ve (kadınsanız) Pap testleri yaptırarak rahim ağzı kanseri olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
HPV aşısı beni ömür boyu korur mu
HPV aşısı beni ömür boyu korur mu?
HPV’ye karşı en az 5 yıl korunursunuz; çalışmalarda aşının bu kadar çalıştığı test edildi. Daha uzun dönem araştırmaların korumanın ne kadar daha sürdüğünü tam olarak doğrulaması gerekir. HPV’ye karşı korunan kadınlar bile Pap testi için düzenli olarak jinekologa gidip rahim ağzı kanserini düzenli olarak kontrol ettirmeliler çünkü aşı, rahim ağzı kanserine neden olan bütün HPV türlerine karşı koruma sağlamaz.
Bu aşı güvenli mi
Bu aşı güvenli mi?
Aşılar, geniş ölçüde dağıtılmadan önce dikkatle test edilmelidir. İki HPV aşısı da binlerce insanda test edildi ve halka dağıtılmadan önce güvenli oldukları gösterildi. Bu aşılar yıllardır kullanılıyor ve uzmanlar bunların ciddi bir reaksiyona yol açma ihtimallerinin çok düşük olduğunu söylüyor. HPV aşısında cıva veya timerosal olup olmadığı konusunda da endişe etmenize gerek yok. Bu koruyucuları içermez.
Bu aşıyı yaptırmamam için hiçbir neden var mı
Bu aşıyı yaptırmamam için hiçbir neden var mı?
Bazı kişiler bu aşıyı yaptırmamalıdır. Ona veya ekmek mayası ve lateks dahil herhangi bir bileşenine ciddi bir alerjik reaksiyonunuz varsa HPV aşısını kesinlikle yaptırmamalısınız. Ciddi alerjileriniz varsa doktorunuza bildirin. Bağışıklık sistemi sorununuz veya kan hastalığınız varsa da doktorunuza söyleyin.
Hamileyseniz HPV aşısını bebeğiniz doğduktan sonra yaptırın. Çalışmalarda, HPV aşıları aşılanan annelerin bebeklerinde hiç soruna yol açmadı ama hamile kadınlar HPV aşısı yaptırmamalı çünkü güvenlik çalışmaları hala devam ediyor.
HPV aşısının yan etkilerini yaşar mıyım
HPV aşısının yan etkilerini yaşar mıyım?
Yan etkiler yaşayabilirsiniz ama yaşarsanız bunlar hafif olacaktır. HPV aşısı yaptırdıktan sonra belirtilerden şikayet eden çoğu insan, aşı bölgesinde ağrı veya şişme, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı veya kas ve eklem ağrısı gibi küçük sorunlar yaşar.
Bazen insanlar HPV veya başka bir aşı yaptırdıktan sonra bayılırlar. Aşı olduktan sonra oturmak bayılmanızı önleyebilir.
HPV aşısı olursam HPV kapma ihtimalim var mı
HPV aşısı olursam HPV kapma ihtimalim var mı?
Hayır. Her iki aşıda da kullanılan HPV virüsünün bir kısmı etkisizdir (canlı değildir), o yüzden gerçek HPV enfeksiyonuna neden olmaz.
Rahim Ağzı Kanseri Aşıyla Önlenebilir
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
İnmeyi Anlamak İçin Görsel Rehber
Kadınlar Orgazm İçin Hangi Pozisyonları Tercih Etmelidir?
Erken Boşalma Tedaviden Sonra Tekrarlar Mı?
Çok Fazla Oturmak Erkeklerde Kolon Polipi Riskini Artırıyor
Penis Boyu Ve Kalınlığının Bir Standardı Var Mıdır?