Kataraktın oluşturduğu görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını, sosyal yaşantısını etkiliyorsa, günlük aktivitelerini yapmasını etkiliyorsa, ameliyat kararı verilir.
Ameliyatta, saydamlığını yitirmiş olan göz merceği, özel bir yöntemle dışarıya alınır. Dışarıya alınan bu merceğin yerine yapay bir mercek yerleştirilir.
Katarakt ameliyatı sırasında kullanılan cihazla, ultrason denen ses dalgalarıyla saydamlığını kaybeden mercek göz içinde parçalanır. Bu işlem yaklaşık 2-2,5 milimetrelik bir alandan yapılır. Parçalanan lens materyali yine aynı alandan dışarıya alınır.
Katarakt öncesi görmeye dönüş
Katarakt alındığı zaman orada bir boşluk oluşur. Oluşan bu boşluğa yapay bir mercek yerleştirilir. Bu merceğin görevi, göze gelen ışınları görme noktası üzerinde odaklamaktır. Bu şekilde katarakt tedavi edilmiş olur.Eğer ameliyatta herhangi bir komplikasyon olmamışsa başarı oranı yüzde 100’dür. Bunun anlamı şudur: Hastanın ameliyattan önceki normal görme oranı neyse, ameliyattan sonra da aynı şekilde görecektir.
Ameliyattan önce başka nedenlerle görmesi azalmışsa, örneğin retina sorunu, kornea bozukluğu gibi herhangi bir nedenle görmesi yüzde 50 olmuşsa, ameliyattan sonra yine görmesi yüzde 50 olacaktır.
Yani katarakt ameliyatı ile hastanın katarakt hastalığı gelişmeden önceki görmesi, aynen geri getirilmektedir.
Katarakt Nedir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhabalar hocam farkli hastanelerde oldugum tetkiklerde arka polar katarakt oldugum söylendi ve bununla ilgili katarakt ameliyati olmam gerektigi mo... devamı
Katarakt Ameliyatında Kullanılan Mercek Ve Cihazlar
Katarakt Ameliyatı Gözlükten Kurtarabilir
Katarakt Ameliyatı Olacaklar Nelere Dikkat Etmeli?
Kataraktın Görüldüğü Yaş Grupları
Çocuklarda Katarakt Tedavisi