Endoskopide ışık kaynağı ve kamera bileşiminden oluşan tüp, bir hortum aracılığıyla mideye indirilir. Yaklaşık 10 ila 15 dakika süren endoskopi işlemi çoğunlukla gastroenteroloji doktorları tarafından yapılmakla birlikte, genel cerrahi uzmanları tarafından da yapılabilir. Bu işlem sayesinde doğrudan gözlem yapılabilmektedir.
Bunun yanı sıra uygun donanımlarla aynı zamanda biyopsi yaparak sorunlu bölgelerden parça alınabilmektedir. Bu nedenle endoskopi mide kanserinin tespit ve tanısında en önemli araçtır. Çünkü herhangi bir kitlenin veya ülserli dokunun içinde kanser olup olmadığını parça almadan, yalnızca gözlem sonuçlarına göre söyleyebilmek olası değildir.
Bunun yanı sıra en ileri radyolojik tanı yöntemlerine başvurulsa bile, gözlenen kitlenin bir mide kanserinden kaynaklandığı ya da buna işaret ettiği yüzde yüz kesinlikte söylenemez. Bunun için endoskopik yöntemle biyopsi şarttır. Alınan parçanın mikroskobik yöntemle incelenmesi sonrası hastanın kanser olup olmadığı söylenebilir.
Çiğ Et Mideye Zararlı
Prof. Dr. Erol TAŞDEMİROĞLU
Hocam merhabalar annem 64 yaşında ,baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetine öncelikle vertigo teşhisi konuldu,kısa zamanda şuur kaybı ve konuşma bozu... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Mide Kanserinin Belirtileri
Mide Kanserinin Teşhisi
Mide Kanserinin Nedenleri
Ülserin Mide Kanserine Dönüşme Riski