Bazen stresli durumlarda bazen de bir şeye odaklanmaya çalışırken kendinizi çenenizi kasmış ve dişlerinizi gıcırdatır halde bulabilirsiniz. Kimileri ise farkında olmadan geceleri dişlerini gıcırdatır. Çeneyi sıkma ve dişleri gıcırdatma durumuna bruksizm adı da verilir ve birçok kişi bu hareketleri istemsizce yapar. Peki neden dişlerimizi gıcırdatırız?

Bruksizm sadece can sıkıcı veya rahatsız edici bir alışkanlık değildir. Eğer tedavi edilmezse huzursuzluk veren birçok probleme yol açabilir. Diş gıcırdatmak tedavi edilmemesi durumunda ağrıya, uyku problemlerine neden olabilir ve dişlere zarar verebilir. Çünkü ısırığımız aslında oldukça kuvvetlidir. Bu da dişlere, çene ve baş bölgesine sürekli olarak basınç uygulanması anlamına gelir. 

Diş gıcırdatma genel olarak ikiye ayrılır: uyurken ve uyanıkken diş gıcırdatma. Uyurken diş gıcırdatanlar neredeyse 100 küsür kiloya denk bir güçte çenelerini sıkarlar. Birçok insan gündüzleri dişlerini gıcırdatsa bile asıl zarar veren geceleri çeneyi kasmaktır.

Neden dişlerimizi gıcırdatırız dendiğinde sebepleri psikolojik, genetik ya da fiziksel olabilir. Bunların hepsi bruksizmde bir rol oynayabilir ancak altta yatan mekanizma tam olarak bilinmemektedir. Stres ve diğer güçlü duygular, örneğin kızgınlık ya da öfke durum üzerinde etkilidir. Kişilik tarzıyla da ilgili olabilir. Örneğin yılın daha stresli dönemlerinde doktorlar bruksizmle alakalı sağlık problemlerinde artış görmektedirler. 

Diş gıcırdatmak ya da çeneyi kasmaktan tatmin edici bir his de alınabilir, örneğin kimilerinin sakız çiğnemesi ya da tırnaklarını yemesi gibi. Bazen stresli bir durumla karşılaştığımızda bir şeyi ısırmak isteyebiliriz. Her dişimizin altında da sinirler vardır ve dişlere çenemizi kasarak basınç uyguladığımızda beyne bir tür rahatlama sinyali gidebilir.

Neden dişlerimizi gıcırdatırız dendiğinde diğer risk faktörlerinden biri yaştır. Çünkü çocuklarda bruksizm yetişkinlere göre daha sık görülür. Genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir çünkü ailesinde dişlerini gıcırdatan biri olan kişilerde bu durum daha sık görülür. Bazı maddelerin ve ilaçların durumu çeneyi kasmaya sebep olabilir. Bu ilaç türlerinden biri de antidepresanlardır. Ayrıca sigara kullanımı ve alkol tüketimi de bruksizmle ilişkili olabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa bir an önce doktora görünmeli, dişlerinize vereceği zarardan kaçınmalısınız. Siz fark etmiyorsanız bile beraber uyuduğunuz bir kişi gece dişlerinizi gıcırdattığınızı fark edebilir. 

 

İLGİLİ MAKALE

İmplantın Ömrü

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı