- İçindekiler
- Soğuk Su Yudumlayın ve Küçük Öğünler Yiyin
- Çabuk Gelen Ödülleri Fark Edin
- Dişlerinizi Sık Sık Fırçalayın
- Alkolden Uzak Durun
- Kendi Sigara İçilmeyen Bölgenizi Bulun
- Sigarayı Bırakma Nedenlerinizi Hatırlayın
- Her Gün Hareketli Olun
- Ajandanızı Doldurun
- Ağzınızda Bir Şeyler Olsun
- Bir Can Simidiniz Olsun
- Kafeini Sınırlandırın
- Kötü Ruh Haline Karşı Tetikte Olun
- Sorun Çıkaran Kişilerden Uzak Durun
- Sabırlı Olun ve Yolunuzdan Şaşmayın
Soğuk Su Yudumlayın ve Küçük Öğünler Yiyin
Pipetle su yudumlamak sigarayı içme hareketinin yerine geçebilir. Yeni araştırmalar bir pipet ile soğuk su yudumlamanın, iyi hissettiren ve olumsuz ruh halini düzeltebilen bir beyin kimyasalı olan dopamin salgılanmasına yol açtığını göstermiştir.
Küçük öğünler yemek de sigara isteğinin azalmasına yardımcı olabilir. Olası kilo alımını önlemek için hafif ve sağlıklı gıdalar tercih edin.
Çabuk Gelen Ödülleri Fark Edin
Sigarasız bir hayatın faydalarının keyfini çıkarmak için uzun süre beklemeniz gerekmez. Faydalarını yaşamaya başladığınız zaman bunların listesini tutun. Bu faydalar, kontrolün sizde olduğunu hissetmek, para biriktirmek, daha güzel gülümsemek, daha iyi tat almak ve daha enerjik hissetmek olabilir. Sigara içme isteği duyduğunuzda zaten yaşamakta olduğunuz bu faydaları okuyun.
Dişlerinizi Sık Sık Fırçalayın
Sigarayı bırakmanın hemen ortaya çıkan faydalarından biri de daha iyi tat almanız ve nefesinizin daha güzel kokmasıdır. Dişlerinizi sık sık fırçalayın Bu sayede sigara içmek ve ağzınızın temiz ve ferahlığını sigara ile bozmak istemezsiniz.
Alkolden Uzak Durun
Alkol almak, insanların yeniden sigaraya başlamasının en yaygın nedenidir. Bunun pek çok nedeni sebebi vardır. Alkolün etkisi yasakları bozarak sigarayı bırakma kararlılığınızı sarsabilir. Pek çok insan için alkol almak sigara içmekle de ilişkilidir, bu yüzden alkol bir tetikleyici görevi görebilir.
Kendi Sigara İçilmeyen Bölgenizi Bulun
Sigara içme isteği duyduğunuzda, sigara içemeyeceğiniz bir yere – örneğin sinemaya, kütüphaneye ya da bir mağazaya – gidin. Bu yer ne kadar dikkat dağıtıcı olursa, sigara içme isteğiniz de o kadar kolay geçer.
Sigarayı Bırakma Nedenlerinizi Hatırlayın
Sigara bırakma nedenlerinizin bir listesini yapın. Bu listeyi çoğaltın ve her kopyasını zaman geçirdiğiniz yerlere – mutfağa, ofise, banyo aynasına – asın. Bunları, nereye giderseniz gidin anımsamanız için göze çarpacak şekilde asın. Bazı eski içiciler, bu nedenlerin yanına sevdiklerinin ya da ailelerinin fotoğraflarını asmanın da faydalı olduğunu ifade etmektedir.
Her Gün Hareketli Olun
Fiziksel aktivite dikkatinizi sigara içme isteğinden uzaklaştırır. Vücudunuz aktif olduğunda vücudunuzda stresi azaltmanıza ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olan doğal kimyasallar salgılanır. Çoğu kişi için yürüyüş en kolay egzersizlerdendir, ancak farklı aktiviteler yapmak motivasyonunuzu korumaya yardımcı olabilir. Özellikle de sigarayı bıraktıktan sonra ilk birkaç hafta her gün fiziksel olarak aktif olmak için zaman ayırın.
Ajandanızı Doldurun
Sigarayı bıraktığınız ilk birkaç hafta boyunca günlerinizi mutlaka yapmak istediğiniz ya da yapmanız gereken işlerle doldurun. Aileniz ve arkadaşlarınızla yemekler planlayın. Sigaranın çekiciliğinden uzak durmaya çalışın. Ayrıca keyif aldığınız aktiviteleri yapın. Ne kadar meşgul olursanız düşünceleriniz sigara içme isteğinden o kadar uzaklaşır.
Ağzınızda Bir Şeyler Olsun
Sigara içme isteğinin bir kısmı da ağzınızda bir şeyler olması ile ilgilidir. Sigara içme isteği duyduğunuzda, sigara yerine sakız çiğneyin, şeker yiyin ya da sağlıklı bir şeyler atıştırın. Yanınızda her zaman bir şeyler olsun. Eğer kilo almaktan çekiniyorsanız, şekersiz ürünler tüketin.
Bir Can Simidiniz Olsun
Desteğe ihtiyacınız olduğunda birinden yanınızda olmasını isteyin. Bunun için en iyi seçim daha önce sigara içmiş olup da bırakan bir arkadaşınızdır. Ancak size değer veren ve sigarayı bırakmanızı isteyen biri de böyle zamanlarda yardımcı olabilir.
Kafeini Sınırlandırın
Kafein bazı kişilere sabah uyandıklarında ya da yorgun olduklarında enerji ve canlılık verir. Ancak kafein bazı kişilerin gergin, stresli ve sinirli hissetmesine de neden olabilir. Bu etkiler siz nikotin alışkanlığını bırakma sürecindeyken daha güçlü olabilir. Eğer kafein sizi olumsuz etkiliyorsa, kaygınızın azalmasına yardımcı olup olmadığını anlamak için kafeini kesmeyi deneyin.
Kötü Ruh Haline Karşı Tetikte Olun
Olumsuz duygular – depresyon, öfke, düş kırıklığı – insanların yeniden sigaraya başlamalarının bir diğer nedenidir. Herkes kötü hissedebilir. Sigarayı bıraktığınız ilk birkaç hafta boyunca da gereğinden fazla negatif duygular yaşamanız mümkündür. Oyalanmak ve dikkatinizi dağıtmak için yöntemler bulun. Arkadaşlarınızla bir araya gelmek ve gerçekten keyif alacağınız şeyler yapmak yararlı stratejilerdendir.
Sorun Çıkaran Kişilerden Uzak Durun
Arkadaşlar ve ailenin destekleyici olması gerekse de, bu her zaman böyle olmayabilir. Bazı kişiler sizin sigara bırakma kararınız karşısında tehdit altında hissedebilir. Hatta çabalarınızı boşa çıkarmaya çalışabilirler. Eğer hayatınızda buna benzer kişiler olduğunu hissediyorsanız onlardan uzak durun. Eğer uzak durmanız mümkün değilse, onlara sigarayı bırakmanın sizin için ne kadar önemli olduğunu anlatın. Desteklerini isteyin.
Sabırlı Olun ve Yolunuzdan Şaşmayın
İlk iki haftayı atlattıktan sonra, artık ömür boyu nikotin bağımlılığından kurtulma yolundasınızdır. Ancak gücünüzü kaybetme durumuna karşı hazırlıklı olun. Unutmayın: Bir anlık hata başarısızlık anlamına gelmez. Neyin ters gittiğini analiz edin. Daha sonra aynı problemin tekrarlanmasını önlemek için stratejiler üzerine kafa yorun.
Doç. Dr. Sadettin KARACAGİL
ayaklarımda henüz yara olusmadı çok şükür ama yürürken çok sık dinleniyorum ve sigarayı bıraktım benim için yapmam gereken bişey varmı . bu vesile ile... devamı
Eroin Bağımlılığı
Bağımlılık Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavisinde Yeni Gelişme
Eroin Yoksunluğu
Uyuşturucu Bağımlısı Olarak Doğan Bebekler