Nedir

Çocuğunuzun ilk doğum gününü de kapsayan bu dönem sizin için oldukça heyecanlı ve anlamlı bir dönüm noktası olacaktır. Çocuğunuz bu dönemde oldukça güçlü duygular yaşamaya başlayacak ancak bu duyguları yönetmeyi henüz başaramayacaktır.Bu nedenle szin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Bu aylarda çocuğunuza verdğiniz tepkiler, onun uzun vadedeki sosyal gelişimini etkileyecektir. Bu dönemde sevgiye , çocuğunuzu ruhen beslemeye ve ona güven vermeye özelikle dikkat etmelisiniz.

Beyin Gücü

Bu aylar sağlıklı beyin gelişimi için çok önemlidir. Ve çocuğunuzun yaşamının ikinci yılında dünyayı tecrübe etme biçimi , duygusal gelişiminde olduğu gibi öğrenme becerileri üzerinde de hayati önem taşır. Bu yaştaki çocuklar onlara bakan kişinin duygusal olarak ulaşılabilir , güvenilir biri olduğundan ve onlara zarar vermeyeceğinden emin olmak isterler. Bu dönemde çocuğunuz ; ileride kazanacağı sosyal becerilere ve duygusal zekasına katkı sağlayacak duygusal mesajlar almaya başlamıştır bile. Önümüzdeki iki yıl boyunca , övgü ve yüreklendirmeyi sık kullandığınızdan ve ilişkinizde ''hayır'' kelimesinin egemen olmadığından emin olmanız gerekecektir. Sevgi ve güven hisseden çocukta özsaygı gelişir ve kendini daha güvende hisseder.

Kısa Vadeli Hafıza

Yürüme çağındaki çocuğunuzun sağduyusu azdır. Ve hafızası da henüz bilgileri uzun süreli saklayacak kadar gelişmemiştir. Çocuğunuza en temel bilgileri bile tekrar etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu çağda tüm bunların çok normal olduğundan emin olabilirsiniz. 12 - 18 aylar, çocuğunuzun biraz daha büyüdüğünde kendisine yardımcı olacak kişisel anlayış ve sosyallik becerilerini öğrenmeye başladığı dönemdir. Anımsama işlevi 19 - 24 aylarda daha hızlı gelşecektir. Fakat bunun tohumlarını , çocuğunuzun çevresine karşı giderek artan ilgisi ve keşfetme yeteneği aracılığıyla şimdiden ekilmektedir.

Yeni Beceriler

Bu dönemde en çok gelişme gösteren alanların başında yürümeyi öğrenmek , konuşmayı öğrenmek ve duyguları öğrenmek gelmektedir. Çocuğunuz 12 aylıkken yabancıların yanında gayet utangaçken 18 aylık olduğunda belirgin bağımszlık işaretleri göstermeye başlayacaktır. Çocuğunuzun motor becerileri ; oturmayı , ayakta durmayı ve yürümeyi öğrenecek kadar güçlenecekir. Bir süre sonra ince motor becerileriin de gelişmesiyle çocuğunuzun küçük cisimleri baş ve işaret parmaklarıyla tutabildiğini , cisimleri fırlatabildiğini , ilgisini çeken bir şeyi parmağıyla işarte edebildiğini ya da küpleri üst üste koyabildiğini göreceksiniz. Bebeğinizin, yeni kaslar geliştirip bebeksi tombulluğunu kaybettikçe fiziksel bakımdan da çocuk gibi görünmeye başladığını farkedeceksiniz.

Dr. Canan YILDIRIM

iyi günler oğlum 2 buçuk aylıkken bazadan düştü ve düştüğü gün çok fazla uyuyordu zorla uyandırmaya çalışsamda uyanıp tekrar hemen uyuyordu bir kaç gü... devamı