Nedir

Ağzın Kusurlu Kapanması

Kusurlu kapanma, dişlerin çarpık olması ve yerlerine oturmaması anlamına gelir.

Ortodonti tedavisi dişlerin ve çenelerin birbirleri üzerine oturma biçimini düzeltebilir. Yanlış kapanma sorunlarını düzeltme eğitimi almış olan dişçilere ortodontist denir. Ortodondistler, dişleri ve bazen çeneyi yerine oturmak için çeşitli tedavi araçları ve teknikleri (örneğin tel takma) kullanırlar.

Belirtileri

Belirtileri

En belirgin işareti, eğrilmiş veya dışa çıkan diştir. Kötü kapanma hafif de olabilir fazla da. Çoğu zaman kötü kapanma ve çarpık diş sahibi olmak kozmetik bir sorundur, yani insanlar dişlerinin görünüşünden hoşlanmazlar. Fakat ciddi vakalarda konuşma ve yeme sorunlar sebep olur.

Sebepleri

Sebepleri

Kusurlu kapanmanın yaygın bir sebebi, dişin çenede çok az veya çok fazla yere sahip olmasıdır. Eğer çocukların çeneleri çok küçükse, dişleri kendileri için çok küçük bir yerde büyür. Sonuçta, dişler yerlerinden dışa doğru büyüyebilir veya bükülebilir.

Çarpık dişin diğer sebepleri arasında parmak emme, emzik kullanımı ve diş kaybı bulunur.

Testleri

Teşhis

Normalde bir dişçi, çocukların normal dişçi ziyaretleri sırasında kötü kapanma olup olmadığını kontrol eder. Eğer çene veya dişler hizada değilse dişçi bir ortodontiste gitmeyi tavsiye edebilir.

Bir ortodontist şunları yapacaktır:

  • Sizin veya çocuğunuzun geçmişteki sağlık sorunları hakkında sorular sormak.
  • Ağzı ve dişleri kontrol etmek.
  • Yüzün ve dişin röntgenlerini çekmek.
  • Dişin ve yüzün fotoğraflarını çekmek.
  • Dişin bir alçı modelini yapmak.

Çocuğunuzun dişçi ziyaretlerini 12 aylıkken başlatın. Bu çocuğunuzun bir dişçiye alışmasını sağlayacaktır. Ayrıca, sorun varsa erkenden tespit edilebilir. Yılda iki kez dişçi ziyaretine devam edin.

Tedavisi

Tedavi

Çocuklarda ve onlu yaşlarda tedavide ilk adım, hala büyümekte olan dişlere yer açmak için bazı dişleri çekmektir.

Bir sonraki adım ısırmayı düzeltmek için dişe tel takmaktır. Tel dişleri güçlendirmeye ilaveten çocuğun çenesinin doğru yere kaymasına yardım edebilir.

Dişler yaşla birlikte, tel tedavisinden sonra bile, ileri doğru hareket etme eğilimindedir. Pekiştirme aparatı dişlerinizin hareket etmesini önlemek için ağzınıza taktığınız bir aygıttır. Bazı insanlar tedaviden sonra yıllarca pekiştirme aparatı takmak zorundadır. 

  • Yetişkinler dişlerini tellerle başarılı bir şekilde doğrultabilir. Fakat bir yetişkin çenesini düzeltmenin tek yolu ameliyattır.
  • Diş teli ve diğer ortodonti tedavileri çok pahalıdır. Birçok sigorta kurumu bunlar için ödeme yapmaz. Tedaviye başlamadan önce ne kadara mal olacağını ve bu maliyeti nasıl ödeyeceğinizi bulun.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

slm hocam oglum 15 yasinda kulagina top degdiginden dolayi kulak zarinda delinme olmus aceba tedavisi nedir ve ayrica kendiliginden kapanma durumu... devamı