Akraba evliliği; resesif (çekinik) ve multifaktöriyel genetik hastalıklarda hasarlı genin/genlerin bir araya gelme olasılığını, dolayısıyla kalıtsal hastalıklı bebek sahibi olma riskini artırmaktadır. Ayrıca; ölü doğum, düşük ve doğumsal anomali oranlarında da artışlar ortaya çıkmaktadır.
Ancak akraba evliliği yapanlarda diğer evliliklere göre risk artmaktadır. Aileleri yanıltan en önemli nokta, kendi aile ve çevrelerinde başkalarının yaptıkları akraba evliliklerinden sağlıklı çocuklar doğmasıdır. Ailenin daha önceki gebeliklerinden sağlıklı çocukları olması daha sonraki gebeliklerdeki risk olmadığını göstermeyeceği gibi, daha önce hasta çocukları olması sağlıklı çocuklarının olmayacağını da göstermez. Bu çiftlerde hastalıkları bebek doğma riski artar ancak doğan çocukların yaklaşık %95'i tamamen sağlıklı olurlar. Aynı anne-babadan hem sağlıklı hem hasta çocuklar olabilir.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
17 yaşındayım 1 senedir mastürbasyon yaparken zevk alamıyorum tedavisi var mı ? Çocuk sahibi olmama engel midir ?... devamı
Genetik Hastalıklar Önlenebilir Mi?
Akraba Evliliklerinde Hasta Çocuk Sahibi Olma Riski Artar Mı?
Genetik Hastalık Taşıyıcıları Sağlıklı Çocuk Sahibi Olabilmek İçin Neler Yapmalıdır?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?