Alerjik egzamanın birkaç çeşidi vardır. Tip 1 ve tip 4 denilen iki çeşit alerjik egzama vardır.

Tip 1 denilen egzama astım, saman nezlesi, göz nezlesiyle yakınlığı olan ve daha çok bebeklik çağlarında görülen bir egzama formudur. Bu alerjik atopik egzamadır. 

İkinci egzama türü ise, tip 4 türündeki egzamadır. Bu da daha çok temas edilen maddelerin neden olduğu bir egzama türüdür. Yani bir genetik eğilimli tip 1 alerjik egzamalardan ve bir de dış faktörlerin etkili olduğu tip 4 kontakt egzamalardan söz edilebilir. 

Stres egzamayı alevlendirir 

İşin psikolojik boyutuna gelince; söz konusu egzamaları da tahrişe bağlı egzamaları da stres her zaman tetikleyebilir. Çünkü stres kaşıntıyı arttıran bir faktördür. Dolayısıyla egzamalar da kaşıntıyla alevlendiği için hastalığı bir kısır döngüye sokabilir. 

Stres tek başına egzamada etkili olmasa da, her egzama türünde bir rolü vardır. Hatta sadece stresle ilişkili olabilecek numuler egzama denilen özel egzama formları da vardır. 

Beslenme konusunda genel bir öneride bulunmak doğru olmaz. Bu konuda doktorun tavsiyelerde bulunması gerekir. Besin alerjileri tip 1, yani genetik yatkınlığın olduğu alerjilerde daha önemlidir. 

Önce nedenin bulunması gerekir 

Yumurtanın akı gibi bazı gıdalar, daha çok bebeklik ve çocukluk döneminde etkili olurlar. Çilek, muz, fındık, fıstık, ceviz, inek sütü gibi gıdalar, baharatlı besinler, içinde katkı maddesi bulunabilecek hazır gıdalar alerji yapabilir. 

Ama öncelikle vakayı bulmak gerekir. Bunun için hastanın hangi maddelere ya da gıdalara alerjisi olduğunu anlamak için testler yapılmalıdır. Bu kanda yapılan bir testle anlaşılabileceği gibi, prick test denilen bir testle de anlaşılabilir. Ancak bundan sonra hastanın hangi gıdalardan uzak durması gerektiği söylenebilir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı