- İçindekiler
- 1. İşaret: Alerji Selamı
- 2. İşaret: Rakun Gözleri
- 3. İşaret: Kronik Burun Tıkanması
- 4. İşaret: Hırıltı
- 5. İşaret: Kaşıntılı Cilt
- 6. İşaret: Kurdeşenler
- 7. İşaret: Uykusuzluk
- 8. İşaret: Konsantre Olamama
- 9. İşaret: Yorgunluk
- 10. İşaret: Depresyon
1. İşaret: Alerji Selamı
Elektrik filtresini HEPA filtresiyle kullanıyorsunuz. Polenler artınca dışarı çıkmıyorsunuz. İlaçları tarif edildiği gibi kullanıyorsunuz. Ama acaba alerji belirtilerini kontrol altına aldınız mı? Hala alerji selamı veriyorsanız, yani burnunuzu önden arkaya doğru ovalıyorsanız, cevabınız muhtemelen hayırdır. Bu burun hareketi özellikle çocuklarda yaygındır.
2. İşaret: Rakun Gözleri
Sulu gözlerin altındaki koyu halkalar alerjilerin alıp başını gittiğinin işaretidir. Bu halkalar, kaşıntılı gözleri sürekli ovalamaktan kaynaklanıyor olabilir. Neyse ki kaşıntı, gözyaşı, hapşırma ve burun akması antihistaminlerle sona erdirilebilir. Hali hazırda bu ilaçları kullanıyorsanız, dozlarınızı yeniden düzenlemesi için doktorunuzla görüşün.
3. İşaret: Kronik Burun Tıkanması
Bir nezle veya grip söz konusuysa burun tıkanıklığı genellikle bir, bilemediniz iki hafta sürer. Burun tıkanıklığı bir türlü bitmiyorsa, alerjilerden kuşkulanmak gerekir. Bir alerjik reaksiyon sırasında burun deliklerinin iç çeperi şişip aşırı sümük üretimine neden olabilir. Bu durum sinüs baskısına ve baş ağrılarına neden olabilir. Burun açıcı ilaçlar kısa dönemli rahatlama getirebilir. Daha uzun dönemli bir eylem planı için bir alerji uzmanıyla görüşmek gerekir.
4. İşaret: Hırıltı
Hırıltı genellikle astımla ilişkilendirilir, fakat aynı zamanda polenlere, küfe, hayvan artıklarına ve diğer tahriş edici maddelere alerjik bir tepki verildiğini de gösterebilir. Bildiğimiz hırıltı veya ötme sesi hava daralmış hava yollarından geçerken oluşur. Şiddetli vakalarda hava akışı acil müdahale gerektirecek kadar daralabilir. Alerjilerle ilgili bir hırıltı veya ötme varsa doktorunuz tarafından muayene edilerek takip edilmelisiniz.
5. İşaret: Kaşıntılı Cilt
Kaşıntı sadece kuru cildin işareti de olabilir. Fakat inatçı olduğunda, hele ardından kızarıklık çıkıyorsa, egzamadan kuşkulanabilirsiniz. Egzama, alerjisi olan insanlarda yaygın olarak görülen bir cilt reaksiyonudur. Sabun, deterjan, hayvan artıkları veya tahriş edici malzemeler tetikleyici olabilir. Nemlendiriciler ve hidrokortizon kremi yangıları dindirir. Şiddetli vakalarda reçeteli ilaçlar da kullanılabilir.
6. İşaret: Kurdeşenler
Kurdeşeni kim gözden kaçırabilir? Bu soluk kırmızı yumrular kaşınır ve kaşıntı saatler hatta günler sürebilir. Genellikle nedenleri arasında yiyecek, ilaç, böcek ısırması ve hatta güneş ışığı yer alır. Antihistaminler hemen rahatlama getirir. Fakat en iyi çözüm bu cilt tepkisini tetikleyen şeyi bulmaktır.
7. İşaret: Uykusuzluk
Kaşıntı, burun tıkanması, sinüs ağrısı… Alerji belirtileriyle uyumak zor iştir. Öksürme, hırıltı gibi belirtiler sizi uyandırabilir veya tıkalı burun uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bazı alerji ilaçları iyi bir gece uykusu almayı engelleyebilir. Uyuyamamak doktorunuzdan alerji tedavi rejiminizi değiştirmesini istemeniz için iyi bir nedendir.
8. İşaret: Konsantre Olamama
Gözlerinizden yaş gelirken, burnunuz akarken ve bütün gece uyumamışken konsantrasyonu toplamak zor gelebilir. Ayrıca bazı reçetesiz satılan antihistaminler sizi sersemletebilir. Eğer işinizdeki performansınızın, ev hayatınızın veya ilişkilerinizin alerjiler yüzünden zarar gördüğünü görüyorsanız, bunu doktora anlatmakta tereddüt etmeyin. Belki tedavi seçeneklerinizi gözden geçirme vakti gelmiştir.
9. İşaret: Yorgunluk
Alerjiler enerjinize üç kez el koyabilirler. İlk olarak belirtileriniz uyku kalitenizi etkiler. İkinci olarak, alerjiler bağışıklık sisteminin kronik bir şekilde aşırı tepki vermesine neden olarak yorgunluğa yol açarlar. Üçüncü olarak, antihistaminler uyuşukluğa neden olabilir. Bazı yeni antihistaminler eskisi kadar uyuşukluğa neden olmuyor. Bu durumu doktorunuza danışabilirsiniz.
10. İşaret: Depresyon
Alerjileriniz ne zaman baş gösterse, kendinizi çökmüş gibi mi hissediyorsunuz? Bazı araştırmalar alerjik tepki ile ruh değişimleri arasında biyolojik bir bağlantı olabileceğini işaret etmektedir. Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü mevsimsel alerjler ile depresyon arasındaki bağı araştırmaktadır. Depresyonun etkili tedavileri vardır, bu yüzden kendinizi ruhsal olarak çökmüş hissediyorsanuz bunu mutlaka doktora söyleyin.
Çocuklarda dışa basma tedavisi nasıl yapılır?
Dr. Saadet RIZAOĞLU
Doktor hanım merhaba, bir yaşında ki oğlumun sprey ve damlalar kullanmamıza rağmen neredeyse bir aydır geçmeyen burun tıkanıklığı var. Acaba alerji ol... devamı
10 Yaygın Alerji Tetikleyici
Alerjileriniz Kontrol Dışı Mı?
Anaflaksi (Şiddetli Alerjik Reaksiyon)
Anaflaksi Ve Tedavisi
Çocuklardaki Alerjik Hastalıkların 10 Sebebi