- İçindekiler
- Sütünüz Az Mı?
- Neden Azalır?
- GDO''lu Ürünlere Dikkat
- Su
- Anason
- Çemen Otu
- Rezene
- Isırgan Otu
- Üzüm
- Dereotu
- Kuru İncir
- Tarçın
- Fesleğen
- Susam
- Hurma
- Kayısı
- Havuç
- Dut
Sütünüz Az Mı?
Bebeğiniz normal gelişimini sürdürüyorsa sütünüz büyük ihtimalle yeterli geliyor demektir. Eğer bebeğinizin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorsanız ya da sütünüzün azaldığını düşünüyorsanız bebeğinizi düzenli olarak emzirmeye dikkat etmelisiniz. Unutmayın anne sütü emzirdikçe çoğalır.
Anne sütünün yeterli olup olmadığını anlamak için doktora başvurulması ilk yapılacak şeydir. Bebeğinizin yeterli miktarda kilo alıp almadığına ve günde kaç defa idrarını yaptığına bakarak doktorunuz, sütünüzün yeterli olup olmadığını size söyleyecektir.
Neden Azalır?
Sütün yetersiz olmasının birçok nedeni vardır. Kısaca sıralayacak olursak, bebeğinizi emzirmeye geç başlamanız, yorgun olmanız, sık emzirmemeniz, kendinize yeterince güvenmemeniz, emzirme sürenizi aceleniz dolayısıyla kısa tutmanız, psikolojik olarak bebek emzirmekten hoşlanmamanız gibi nedenlerden ötürü sütünüz yetersiz kalabilir.
GDO''lu Ürünlere Dikkat
Ayrıca mevsimi olmayan sebze ve meyveleri yemek de anne sütünü azaltan bir etkendir. Hormon kullanılarak yetiştirilen ya da genetiği değiştirilmiş (GDO) tohumlarla yetiştirilmiş sebze ve meyveleri yemek, anne sütünün oluşumunu olumsuz yönde etkiler. Beyaz üzüm, dereotu, kuru incir, çilek, sumak gibi doğal ürünleri düzenli ve doğru biçimde tüketerek sütünüzü artırabilirsiniz. Bu besinlerin tamamı anne sütü artırıcı etkiye sahiptir. Aşağıda verilen şekilde doğru ve düzenli bir şekilde kullanarak süt miktarınızı önemli bir oranda artırabilirsiniz.
Su
Anne sütünü artırmak için ilk yapılacak şeyler düzenli ve dengeli beslenmek ve bol su içmektir. Su tüketimi süt üretimi için olmazsa olmaz bir kuraldır. Hatta ne kadar su o kadar süt bile denilebilir. Emziren annenin günde en az 1,5 litre su tüketmesi gerekir. Eskiden lohusa annelerin şekerli komposto, helva, bulgur pilavı, soğan ve sarımsak yedirilirmiş, bu sayede vücudun su ihtiyacının artması sağlanırmış.
Anason
Anason genellikle anason çayı olarak kullanılır ve en çok kadınlara fayda sağlayan şifalı bir bitkidir. Anne sütünü artırdığı için emziren anneler anason çayını gönül rahatlığı ile kullanabilirler. Hazımsızlığa iyi geldiği gibi, huysuz ve uyuma sorunu olan bebeklerin sakinleşmesini de sağlar. Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Yatıştırıcı, iltihap kurutucu, sancı giderici ve gaz söktürücü bir bitkidir.
Çemen Otu
Boyoto olarak da bilinen Çemen Otunun tohumlarından Çemen baharatı elde edilir. Tohumları kurutulup toz halinde ya da lapa yapılarak kullanılır. Kaynatılarak suyu da içilebilir. Anne sütünü artırmasının yanı sıra loğusa dönemi şikâyetlerini azaltır. Vücuda kuvvet ve rahatlık verir.
Rezene
Bir tatlı kaşığı toz rezene kaynar suya atılır, beş dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Sonra süzülerek içilir. Anne sütünü artırır, bebeğin gaz sıkıntısını giderir. Bebekleri ve küçük çocukları yatıştırıcı ve mide şişkinliklerini giderici olarak kullanılır. Bebek mamalarına rezene çayı karıştırıldığında, gaz sancıları yaşanmaz.
Isırgan Otu
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı 1 bardak suyla haşlanır ve 5 dakika demlendikten sonra içilir. 1 tatlı kaşığı ısırgan otu tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlanır, 10 dakika demlendirilir ve süzüldükten sonra içilir. Öğütülmüş ısırgan tohumu ve bal karıştırılarak da kullanılabilir. Günde 2 fincan ısırgan çayı sütün miktarını ve kalitesini artırır. Ayrıca doku sıkışlaştırıcı, saç güçlendirici ve ateş düşürücü özellikleri de var.
Üzüm
Bir hafta boyunca sabahları ve akşamları yemekten önce yiyeceğiniz birer salkım beyaz üzüm sütünüzü önemli miktarda artıracaktır. Üzüm suyu, özellikle bebeklerin beslenmesinde anne sütü yetmediği durumlarda tavsiye edilen çok değerli bir gıda maddesidir. Bu nedenle diğer bir adı da bitkisel süttür.
Dereotu
Bir hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere aç karnına yenilen bir tutam (50 gr.) dereotu anne sütünün artmasına katkıda bulunacaktır. Doğum sonrası bazı anneler, hipotiroid veya hipertiroid rahatsızlıklarına yakalanabilmektedirler. Doğumdan sonra zaman zaman dereotu kürü uygulamalarını tavsiye ediyoruz.
Kuru İncir
Anne sütünü artırmak için kullanılabilinecek bir diğer yöntemde kuru incir suyu içmektir. Yarım litre içme suyunun içine 10 adet kuru incir atın ve 8 dakika kadar kaynatın. Elde ettiğiniz incir suyunun yarısını sabah yarısını akşam için. Dikkat etmeniz gereken husus incir suyunu günlük olarak hazırlamanızdır.
Tarçın
Bir kahve kaşığı tarçın tozu demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. Annenin sütünü artırmasının dışında, iştah açar, ishali keser, gaz söktürür, vücudun direncini artırır, bağışıklık sistemini artırır.
Fesleğen
Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, ağzını kapatarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir. Anne sütünü artırarak sindirim ve sinir sistemini olumlu yönde etkiler. Uykusuzluğa iyi gelir. Anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Fesleğen sebze olarak da tüketilebilir.
Susam
Hamur ve kızartmalarda baharat olarak kullanılır. Susam, tahini ya da zeytinyağı da kullanılabilecek gıdalar arasındadır. Anne sütünü artırır, vücuda enerji verir. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Gaz söktürür, karın ağrısını azaltır.
Hurma
Hurmanın içeriğinde yer alan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller annenin hem hamilelik hem de doğum sonrasında ihtiyacı olan gereksinimleri karşılar. Bebek için de eşsiz bir besin kaynağıdır. Lohusa döneminde yenen hurma antiseptik özelliğiyle hızlı bir iyileşme sağlar. İçeriğinde bulunan %60-65 oranında şeker, annenin zayıf üşen vücuduna enerji ve canlılık verir. Sütü artırır, bebeği besler, içindeki potasyum bebeğin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. İçeriğindeki A vitamini, görme gücünü ve vücut direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
Kayısı
Kayısı kompostosu anne sütünü artıran gıdalar arasındadır. Eğer bebeğiniz kabızlık problemi varsa özellikle tavsiye edilir. İshal olduğu dönemlerde kayısı ve kayısı kompostosu tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin ishalinin daha da artmasına neden olabilir.
Havuç
A vitamini açısından zengin olan havuç, süt veren annelerin sofrasından eksik etmemesi gereken gıdalar arasındadır. Her gün taze sıkılmış havuç suyu tüketmek hem annenin hem de bebeğin sağlığına iyi gelir. Havuç suyunu elma suyu ile karıştırarak tüketebileceğiniz gibi, salata olarak da tüketebilirsiniz.
Dut
Beyaz dut veya dut kurusu, anne sütünün artırmasının yanı sıra kansızlığa iyi gelir. Vücudun direncini artırır. Oral ve üst solunumu yolu hastalıklarına iyi gelir. Hem anne hem de bebek için sindirim ve boşaltım sistemini düzenler. Bebeğinizin sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlar.
Hazırlayan: Gül Duran
Anne sütü, ev ekonomisine de katkıda bulunuyor
Dr. Emel GÖKMEN
doktor abla annemde diz altında sinir sıkışmaıs var biz nasıl tedavi ettirebiliriz nasıl bişi iyi gelir anneme... devamı
Bebeklere Bal Yedirmeyin Uyarısı Etiketlere Taşınacak
Bebeğin İlk Yılında Bakıma Dikkat
Bebeklerde Kusma Tedavisi
Hışıltılı Öksürüğe Dikkat
Bebeğinizin Sağlığı Ellerden Geçiyor