- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Eğer bir çocukta karın ağrısı varsa, aile ya da bakıcı tarafından gözlemlenmeli ve uygun zamanda, uygun tedavi için bağlantıya geçilmelidir. Ergenlikteki çocuklar rahatsız edilmekten hoşlanmayabilirler ama, buna rağmen gözlenmelidirler.
- Dinlenme: Aktif karın ağrısı olan bir çocuk dinlenmekten fayda görecektir. Yüz aşağı şekilde yatmak, gaz ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir, ama en iyi pozisyon, çocuğun kendisini iyi hissettiği pozisyondur.
- Beslenme: İnsanlar katı gıdalar olmaksızın uzun süre hayatta kalabilirler ama vücutlarında sıvı tutmak zorundadırlar. Sıvı kaybının gelişmesi zaman alır, bu nedenle sıvı alımını zorlamaya genellikle gerek yoktur. Sıvı kaybı, çocuğu daha bitkin kılar fakat ciddi susuzluğa neden olmaz. İdrar üretimi azalır ve rengi koyulaşır. Kusan bir çocuk, içinde büyük miktarlarda su tutamayacaktır. Doktorlar, çocuk daha fazlasını tutabilene kadar her seferinde 25 ila 50 mg’lık miktarlarda ve her 15-20 dakikada sıvı önereceklerdir.
- Verilecek sıvılar: Bebeklere su ya da kaynamış süt vermeyin; çünkü bunlar, vücutlarındaki tuz içeriği ile ağır sorunlara neden olabilir. Ayrıca, sütün sindirimi hasta bir mide için zordur. Doktorlar çeşitli sıvı kaybı içecekleri önerebilirler. Bazı sıvı takviyeleri eczanalerden reçetesiz olarak satın alınabilir. Bebeği mümkün olduğunca her zamanki beslenme düzenine döndürmeye çalışın. Daha büyük çocuklar için iyi bir seçim, zencefilli gazoz ya da basit et suyu çorbasından oluşur. İshali olan hastalarda sütten, meyve sularından, yoğun miktarda karbonat içeren içeceklerden, kahve ve spor içeceklerinden kaçının. Çünkü mide bu sıvıları tolere edemeyebilir. Eğer daha büyük çocuk meşrubat isterse, kafeinli olanlardan kaçının. Gazlı içecekleri sallayarak gazını kaçırmak, bu içeceklerin tolere edilmelerini kolaylaştırabilir.
- Katı yiyecekler: Çocuk, ne zaman katı yiyeceklere geçileceğini size bildirecektir. Bunlara yavaş yavaş başlayın –önce tost ya da krakerleri deneyin –daha sonra sindirimi kolaylaştıkça her zamanki gıdalara ilerleyin. Muz, elma püresi ya da pişmiş pirinç, tam sıvı diyetinin ardından başlangıç için uygun gıdalardır.
- İlaçlar: Asetaminofen içerikli ilaçları, ateşi kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Çoğu doktor, çocuklarda aspirin kullanmaktan kaçınır. Bir doktor tarafından yazılmadığı sürece antibiyotiklerden de uzak durmalısınız. Doktorlar, bitkisel ilaçları ya da diğer ev çarelerini önermezler. Eğer bunları kullanırsanız ve daha sonra doktora giderseniz, çocuğa ne verdiğinizi tam olarak doktora söylediğinizden emin olun. Çünkü, bu durum doktorun önereceği tedavi yöntemlerini etkileyebilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Karın ağrısı için tıbbi tedavi, çocuğun sağlık geçmişi, fiziksel muayenesi ile test sonuçlarına göre reçete edilecektir. Tedavi, çocuğun dinlenmesi, sıvı alımına teşvik edilmesi ve hafif gıdalarla beslenmesi talimatlarıyla eve gönderilmesi şeklinde basit bir tedavi olabilir. Daha ağır rahatsızlıklarda ise, tedavi hastaneye yatırılma ve ameliyat gibi daha kapsamlı da olabilir.
Reflü Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
midemde yanma dolgunluk var az miktar ishal ve karın içi ağrısı var 22 senelik duedenum ameliyatı geçirdim ama 2 y öncesine kadar şikayetim yoktu... devamı
Aşırı Sıcak Uyarısı
Çocuklarda Nöbet Tedavisi
Bebeklerde Kusma Tedavisi
Yeni Doğan Bebeklerde İşitme Testi
Evdeki Kimyasallar Hakkında Gerçekler