Bu tedavi yöntemlerinden biri, kişinin alerji duyduğu şeyleri tespit ederek onlardan uzaklaştırmaktır. Örneğin ev tozu alerjisi, ülkemizde en sık rastlanan alerji türüdür. Kişinin ev tozu akarlarını yaşadığı ortamdan uzaklaştırmak ya da onları azaltmak için bazı önlemler alması gerekir.
 
İkinci yöntem ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi aslında hastanın hayat kalitesini astımı olmayanlarla eşitlemeyi hedefler. Yani kişinin günlük fizik aktiviteleri konusunda, diğer kişilerle aynı düzeye gelmesi amaçlanır.
 
Ataklardan korumak
 
Yani, hasta soğuk algınlığı geçirdiği, diğer tetikleyenlere maruz kaldığı halde astım atağı geçirmemesini sağlayacak bir koruma tedavisidir.
 
Üçüncü yöntem ise, eğer bu tedaviden yarar göreceği düşünülüyorsa, alerji aşı tedavisidir. Bunun bazı kriterleri vardır. Alerjik astımlılarının bir kısmında işe yarayan ve ileride ilaç ihtiyacını azaltan bir yöntemdir.

Video: Astım Nedir?
 
İlaç tedavisinde kullanılan yöntem, hastaların uzun süre düşük dozda alacakları, inhalasyon cihazlarıyla verilen bazı püskürtmeli ya da içe çekilerek kullanılan toz şeklindeki ilaçlardır. Bunlar iki türlüdür. Bir kısmı bronş açısı, rahatlatıcı ilaçlardır. Bir kısmı ise tedavi edici ve koruyucu ilaçlardır.
 
Tedavi edici ve koruyucu olan toz şeklindeki ya da püskürtmeli ilaçlar, düşük dozda kortizon cinsinden ilaçlar içerir.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı