Bronş açıcı ilaçlar, bronşların açılması sayesinde, özellikle de krizler sırasında bir rahatlama sağlar. Ancak bu ilaçların uzun etkili türleri vardır. Uzun etkili ilaçlarda yüksek dozlara çıkıldığında ritim bozukluklarına ve bazı önemli, hayati tehlike arz eden yan etkilere neden olabilirler. Dolayısıyla doktorun önerdiği dozun aşılmaması gerekir.
 
Kortizon içeren koruyucu ve tedavi edici diğer tür ilaçlar ise, 40-50 sene gibi uzun süredir insanların kullandıkları ilaçlardır.
 
Astım ilaçları büyümeyi engellemez
 
Başlangıçta bu ilaçlarla ilgili kimi kaygılar vardı. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda kortizonlu ilaçların büyümeye, boy uzamasına etkisi olup olmadığı konusunda birçok araştırma yapıldı. En son yapılan araştırmalar, bu ilaçların önerilen dozlarda kullanıldığı takdirde, nihai boyda çok önemli bir azalmaya neden olmadığını göstermiştir.

Video: Astım Nedir, Belirtileri
 
Buna karşın, ilaç kullanılmadığı takdirde hastalığın kendisi, çocuğun büyümesini ve gelişmesine olumsuz etkileyebilmektedir.
 
Erişkinler bu tip ilaçları kullandıktan sonra mutlaka gargara yaparak ağızlarındaki ilaç kalıntılarını uzaklaştırmalıdırlar. Çünkü bu ilaçların uygunsuz kullanımı sonucunda ağızda mantar enfeksiyonları oluşabilir. Fakat gargara yapıldığı zaman bu ihtimal ortadan kalkar.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı