- İçindekiler
- Bakteriyel ve Viral Döküntülerde Tedavi
- Suçiçeği Hastalığı (varicella)
- Kızamık
- Kızamıkçık (Alman Kızamığı)
- Kızıl Hastalığı (Skarlatin)
- Beşinci Hastalık
- Altıncı Hastalık
- Koksakivirüsler ve Diğer Enterovirüsler
Bakteriyel ve Viral Döküntülerde Tedavi
Bakteriyel ve Viral Döküntülerde Tedavi
Birçok çocukluk dönemi hastalığının bakteriyel veya viral nedenleri vardır ve bazı türleri döküntülü hastalıklara neden olur. çalışmalar sürdükçe ve giderek daha fazla aşı kullanıma sunuldukça bu hastalıklar uzun vadede çocuğunuzun sağlığı için daha az tehdit oluşturacaktır. Ama herhangi bir hastalık türüne ait bir döküntü ciddiye alınmalı ve kontrol için doktora gidilmelidir.
Suçiçeği Hastalığı (varicella)
Suçiçeği Hastalığı (varicella)
Bu bulaşıcı hastalığa varicella zoster adındaki virüs neden olur. Sağlıklı çocuklar için tehlikeli bir hastalık olmamasına rağmen, belirtiler yaklaşık 2 hafta sürer ve çocuğu çok rahatsız edebilir. Ayrıca yenidoğanlar, kanser yüzünden kemoterapi görenler, steroid kullananlar, hamileler ve HIV virüsü olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için suçiçeği hastalığı ciddi bir hastalık haline gelebilir. Suçiçeği hastalığını önlemek için hazırlanmış güvenli ve etkili bir aşı, 1 yaş veya üzerindeki çocuklar için artık bulunabiliyor. Hastanın tükürük damlacıklarının solunması veya enfeksiyonlu bir kişideki lezyonlara diğerinin temas etmesi yoluyla, sağlıklı kişi virüsle karşılaştıktan sonra suçiçeği hastalığının ortaya çıkması 10-20 gün gibi bir süreyi bulur.
- Belirtiler
- Suçiçeği hastalığı belirtileri önce kafa derisi, koltuk altları veya kasık bölgesinde ortaya çıkan ve dalgalar halinde tüm vücuda yayılarak ilerleyen, çoğunlukla çok kaşıntılı bir döküntüyle başlar.
- Ateş, keyifsizlik, boğaz ağrısı ve kızarmış gözler diğer ilişkili belirtiler arasındadır. Ateş ve keyifsizlik bazı vakalarda döküntülerden önce gelebilir.
Tedavi
- Virüs ilk başta çocuğun burnundan ve ağzından yayılır, ama aynı zamanda döküntünün kendisi de bulaşıcıdır. çocuk, hastalığı bulaştırabileceğinden ve son lezyonu da tümüyle kabuk bağlayana kadar okula veya kreşe gidemez.
- Hiçbir tedavi suçiçeği hastalığını bir kez başladıktan sonra iyileştiremez, ama doktorunuz reçeteye tabi ilaçlar verebilir. Bunun yanında rahatsızlığı ve kaşıntıyı giderecek tavsiyelerde bulunabilir.
- Suçiçeği hastalığı olan bir çocuğa asla aspirin vermeyin. Reye sendromu denen ölümcül bir hastalık, özellikle suçiçeği hastalığı olup da aspirin alan çocuklarda görülür. Aspirin veya salisilatlar yerine reçeteye tabi olmayan diğer ilaçlara bakın, çünkü bu tip ilaçlar çoğu zaman reçeteye tabi olmayan grip ilaçlarıyla iç içe geçmiştir.
- Suçiçeği hastalığı arada sırada korneayı, yani gözün saydam tabakasını etkileyebilir. Eğer çocuğunuzun burnunun ucunda veya gözlerinde suçiçeği hastalığı gelişiyorsa vakit kaybetmeden doktora gidin.
Kızamık
Kızamık
Belirtiler
- Hastalık genelde burun tıkanıklığı, göz kızarıklığı, şişlik ve gözyaşı, öksürük, uyuşukluk ve yüksek ateşle başlar.
- Hastalığın üçüncü veya dördüncü gününde çocuğun yüzünde hızla yayılan ve yaklaşık 7 gün süren kırmızı renkli döküntüler oluşur.
- Ağızdaki dişetlerinde beyaz lekeler gibi başka döküntüler de meydana gelebilir.
Tedavi
- Hastalık bir kez başladıktan sonra hiçbir ilaç kızamığı iyileştiremez. Ama doktorunuz öksürüğü, gözdeki belirtileri ve ateşi geçirmek için alternatif bir tedavi sunabilir. Aspirin ve aspirin benzeri ilaçlar kullanılamaz, çünkü Reye sendromu denen ölümcül bir soruna neden olabilir.
- Bazı çocuklar orta kulakta, sinüslerde, akciğerlerde ve boyundaki lenf düğümlerinde ikincil derecede bakteriyel enfeksiyonlar meydana getirebilir. Bunlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Kızamık olan çocuklar oldukça hasta ve perişan görünürler, ama hastalık genelde belirtiler başladıktan sonraki 7-10 gün içinde hastalığın devam eden etkilerinden iz bırakmadan iyileşir.
- çocuğunuzun tavsiye edilen aşılarını yaptırarak kızamık olmasını önleyebilirsiniz. Kızamık aşısı 12-15 aylıkken bebeklere yapılan ve 4-6 veya 11-12 yaşlarında tekrarlanan KKK aşı grubunun (kızamık-kabakulak-kızamıkçık) bir parçasıdır.
Kızamıkçık (Alman Kızamığı)
Kızamıkçık (Alman Kızamığı)
- çocuklarda belirtiler
- Kızamıkçık yüzde ortaya çıkan pembe/kırmızı renkli döküntülerle başlar, sonra vücudun geri kalanına yayılır ve yaklaşık 4 günde iyileşir.
- çocuğunuz çok hasta görünmez, ama boynunda özellikle kulaklarının arkasında lenf düğümü şişmesi görülebilir.
- Tedavi
- Kızamıkçık da etkili bir aşıyla (KKK) kolayca önlenir.
- Kızamıkçık eğer gebeliğin ilk başlarında anne kızamıkçık geçirmişse doğmamış çocuk için durum çok ciddi olabilir. Anne olmak isteyen tüm kadınların bağışıklık durumları kontrol edilmelidir.
Kızıl Hastalığı (Skarlatin)
Kızıl Hastalığı (Skarlatin)
Kızıl hastalığı sadece döküntülere yol açan boğazdaki streptokoklardan olur. Boğaz enfeksiyonuna streptokok bir bakteri neden olur. Kış ve ilkbahar aylarının başlangıcında, en çok okul çağı çocuklarında görülür ama herhangi bir yaş grubundaki bireylerde ve herhangi bir mevsimde de oluşabilir. çok bulaşıcı bir hastalıktır ve bulaşma riski en iyi el yıkamakla azaltılabilir. Döküntü ciddi değildir, ama ciddi komplikasyonlar altta yatan enfeksiyondan, streptokoklu boğazdan kaynaklanabilir. Bunlardan en endişe verici olanı kalp kapakçıklarına hasar verebilen ve uzun süreli kalp hastalığına yol açan ve ciddi bir hastalık olan ateşli romatizmadır.
- Belirtiler
- çocuğun belirtileri boğaz ağrısı (hafif olabilir), ateş, baş ağrısı, karın ağrısı ve boyundaki bezelerin şişmesiyle başlar.
- Belirtilerin ortaya çıkmasından 1-2 gün sonra çocuğun vücudunda kırmızı renkli ve zımpara dokusunda döküntüler oluşur. 7-14 gün sonra döküntüler kabuk bağlayıp geçer.
- Yüz çok kızarmış görünebilir, ama ağzın etrafındaki cilt dokusu normal görünür.
- Tedavi
- Streptokok bakteriler antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Eğer streptokokun yol açtığı boğaz enfeksiyonundan veya kızıl hastalığından şüphe ederseniz, vakit kaybetmeden çocuğunuzu doktora götürün.
- çocuğunuz ilaçlarının hepsini bitirmeden evvel iyileşse bile, hepsini bitirmesi gereken tam bir antibiyotik tedavisine ihtiyacı olacaktır.
- çocuğunuzun ateşi geçerse ve kendini daha iyi hissederse 24 saat içinde okula dönebilir.
Beşinci Hastalık
Beşinci Hastalık
- Belirtiler
- çocuk başlangıçta hasta ve yorgun düşmüş hisseder, sonrasında döküntüler ortaya çıkar. Döküntüler, yanaklarda parlak kırmızı renktedir. Döküntüler sıcaktır, hassas değildir ve bazen kaşıntı yapar.
- 1-2 gün içinde dantel benzeri döküntüler tüm vücuda yayılır. Döküntüler deri soğuduğu zaman geçiyor gibi görünür, ama ılık bir banyo veya bir aktivite sonrası daha belirgin hale gelir. Bir kez döküntüler ortaya çıktığında çocuk, hastalığı artık bulaştırmaz.
- Tedavi
- Beşinci hastalık sağlıklı çocuklar için tehlikeli değildir, fakat orak hücreli anemi, lösemi veya AIDS olan çocuklar için ciddi bir sorun oluşturabilir.
- Hastalık aynı zamanda hamile kadınlar için de sorun oluşturabilir.
- çocuk sadece döküntüler ortaya çıkmadan önce hastalığı bulaştırabilir, o yüzden döküntüleri olan çocuklar okula veya kreşe gitmekte serbesttir.
Altıncı Hastalık
Altıncı Hastalık
Ekzantem subitum da denen Roseola infantum virüsü, insanlarda görülen herpes virüsü tip 6 veya 7 nedeniyle oluşan yaygın bir çocukluk çağı virüsüdür. Hastalık genelde 4 yaşından küçük çocuklarda oluşur.
- Belirtiler
- Belirti, döküntülerin başlangıcından itibaren 8 güne kadar etkili olan yüksek ateştir.
- Döküntüler gövdede ortaya çıkan ve kolla bacaklara yayılan küçük, pembe, düz veya hafifçe kabarık lezyonlardır.
- Tedavi
- Ateş endişe verici olmasına rağmen hastalık tehlikeli değildir ve belli bir tedavi olmadan da iyileşir. Ateş, asetaminofenle geçirilebilir. Aspirin ve aspirin benzeri ilaçlar çocuklarda ASLA kullanılmamalıdır, çünkü Reye sendromu denen ölümcül bir soruna yol açabilir.
- Ateş, özellikle çok hızlı yükselirse zayıf bünyeli çocuklarda ateşli nöbete yol açabilir.
Koksakivirüsler ve Diğer Enterovirüsler
Koksakivirüsler ve Diğer Enterovirüsler
Koksakivirüslerin de içinde olduğu enterovirüsler çocuklarda ateşin ve döküntülü hastalıkların oldukça yaygın bir nedenidir. El-ayak-ağız hastalığı ve herpanjina koksakivirüslerin neden olduğu iki hastalıktır. Koksakivirüs enfeksiyonları yaz ve sonbahar aylarında daha çok görülür.
- Belirtiler
- El-ayak-ağız hastalığında çocuklarda ateş ve döküntüler görülür. Ağız ve dil, el ve ayaklarda ortaya çıkan su kabarcıkları bu döküntülere dahildir.
- Herpes virüsüne bağlı olmayan herpanjina ateşe, boğaz ağrısına ve ağzın arkasında yutma güçlüğüne yol açan acı verici su kabarcıklarına veya yaralara neden olur. çocukların aynı zamanda iştah kaybı, karın ağrısı, baş ağrısı ve eklem ağrısı da vardır.
- Tedavi
- Ateş için asetaminofen veya ibuprofen dışında belli bir tedavi yoktur. Aspirin ve aspirin benzeri ilaçlar çocuklarda ASLA kullanılmamalıdır, çünkü Reye sendromu denen ölümcül bir soruna yol açabilirler.
- Bu hastalık tehlikeli değildir, ama elleri iyice yıkayarak, başkasının tabağından yemeyerek ve içecek pipetlerini paylaşmayarak önlenebilir.
Testis İltihabı Nasıl Oluşur?
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Hocam merhaba benim sorum ben hepatit b taşıyıcısıydım taşıyıcılıktan çıkmışım hbv Viral yüküm çok fazlaydı tedavi görüyorum 1 yıldır şu an Viral yükü... devamı
Hayvan Isırması Tedavisi
Koni Kabuklu Salyangoz Sokması Tedavisi
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi
Evcil Hayvanlarınızdan Öğrenebileceğiniz 20 Şey
Böcek Isırığı