İkincisi, bayılan kişinin çenesi kilitlendiğinde, ağzının içine sert bir cisim sokularak çenenin açılmaya çalışılmasıdır. Oysa bu hem hastaya zarar verir hem de açmaya çalışan kişi bilinçsiz hasta tarafından ısırılarak zarar görebilir. Dolayısıyla, bayılan kişinin çenesi kilitlendiği zaman bir şey yapılmaması gerekir.
Bu durumda yapılacak en doğru şey, hasta yere düşmüşse, bilinci tamamen kapalıysa yan yatırmak ve başını geriye atarak ağzını hafifçe açmaktır. Böylece ağızda biriken herhangi bir şey varsa yana akması sağlanmış olur.
Sara nöbetinde hasta korunmalı
Eğer hasta, sara nöbetlerinde görüldüğü gibi kasılıyorsa, orada önemli olan hastayı korumaktır. Bir yere çarpmaması için hastanın başı tutulmalı ve bunun dışında hiçbir şeye müdahale edilmemelidir. Çünkü hastanın kolunu bacağını tutmaya çalışmak hem hastaya hem de müdahale eden kişiye zarar verebilir.Ayrıca bayılan kişiye bilinci yerinde değilken herhangi bir şey içirmeye çalışmak yanlıştır ve hastaya zarar verebilir. Hastanın burnuna kolonya, alkol gibi tahriş edici şeyler sürmek de doğru değildir. Çünkü hem bir yararı olmaz hem de hastaya zarar verebilir.
Bayılan kişiye ilk müdahale yolları
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
Öksürük olduğu zaman bayılma oluyor bir kaç saniye sürüyor ayildigimda bayılma anını hatırlamıyorum bayılma öncesi boğazda giciklanma oluyor başımda b... devamı
Darbeye Bağlı Bayılmalarda Yapılaması Gerekenler
Şeker Hastaları Bayılmamak İçin Ne Yapmalı?
Bayılan Kişi Hastaneye Götürülmeli
Bayılan Kişiye İlk Müdahale Yolları
Bayılacağını Hisseden Kişiye Ne Yapılmalı?