Beyin felci yani serebral palsinin görülme sıklığı, canlı doğumlarda verilen bir orandır. Yani bin canlı doğumda beyin felci görülme oranı, 1,5 ila 2,5 arasında değişmektedir. Bu rakamlardaki değişkenlik, toplumsal gelişmenin düzeyiyle ilgilidir. Bebekler ne kadar iyi izleniyor ve ne kadar sağlıklı ortamda doğuyorlarsa, bu oranda doğal olarak o kadar azalır. Buradaki en önemli konulardan biri, bazı durumların beyin felci görülme sıklığını ciddi bir şekilde arttırmasıdır. Bunların başında prematürelik gelmektedir.
Prematüre bebekler, 37 gebelik haftasından önce doğmuş olan bebeklerdir. Kuşkusuz her prematüre bebek, beyin felci riski altında değildir. Özellikle 32 hafta ve altındaki haftalarda doğmuş olan bebeklerde beyin felci riski artmaktadır. İkinci risk grubunu oluşturan bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebeklerdir. Yani gebelik haftasına göre beklenen doğum ağırlığının altında bir ağırlıkla doğmuş bebeklerdir. Bu grupta da 1500 gram ve altında doğmuş bebekler özellikle risk altındadır.
VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"
Sadece prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebekler bu kapsamda değildir. Aynı zamanda her şeyi yolunda gittiği, zamanında doğan bebekler de son anda kimi sıkıntılar yaşayabilirler. Bunlar öyle sorunlar olabilir ki, bebek hastane yoğun bakım ünitesine alınmak, uzun süre tedavi görmek zorunda kalabilir. Buna yol açan etken, beynin hareket sistemini ilgilendiren bölgelerin tahrip olması da olabilir. Sonuçta bu bebeklerde de serebral palsi görülme riski artar. Yani prematürelik, düşük doğum ağırlıklı dünyaya gelmek ve ciddi hastane bakımını gerektiren durumlar, ciddi biçimde beyin felci riskini arttıran faktörlerdir.
Prof. Dr. Kadri YAMAÇ
Sayın Hocam; Şeker hastası olan babam rutin kontrollerini yapmak üzere doktora gittiğinde kan değerlerideğerlerinde Trombosit 580, CRP 11, Sedimentas... devamı
Bebekler Uyumakta Neden Zorlanırlar?
Prematüre Bebekler Hastanede Nasıl İzlenir?
Kafaya Darbe Alındığı Zaman Hangi Tetkikler Yapılmalıdır?
Çocuğun Parmak Emmesi Hangi Sorunlara Yol Açar?
Utangaç Çocuklar İletişim Kurmada Hangi Sorunları Yaşarlar?