Beyin felci yani serebral palside sadece hareket sistemi etkilenmez. Çocukları bekleyen ve mücadele edilmesi gereken ilave sorunlar da yaratır. Sorun sadece kasların sertliğini gevşetmek ya da çözmek değildir. Bu ek sorunların da zamanında tanımlanması gerekir. Örneğin beyin felci geçiren çocukların yüzde 80’inde görme sorunları vardır ve bu sorunların başında şaşılık gelmektedir. Yine bu çocukların yüzde 10 ila 15’lik bir grubunda işitme azlığı ve kaybı görülmektedir.

Bu hastalığın yol açtığı bir başka sorun, beslenme bozukluklarıdır. Beslenme bozukluğu yaşayan bir çocuğun büyümesinin de geri kalması kaçınılmazdır. Büyümesi geciken, yaşına göre yeterince beslenemeyen çocukları bekleyen bir diğer sorun ise, baş edemedikleri enfeksiyonlardır. Bağışıklık sistemi zayıflamış, vücuduna giren iltihabi, mikrobik sorunlarla mücadele etme gücünden yoksun çocuklardır söz konusu olan. Bu çocukların sadece konuşmasında değil, algısında da bozukluklar görülebilir.

Beyin felcinden etkilenen konuşma kasları, sonuç itibarıyla çocuğun konuşmasını da geciktirecektir. Dolayısıyla çocuklardaki konuşma bozuklukları beyin felcinin bir ek sorunu olarak görülmeli ve bununla mücadele etmek için gerekli yöntemler öncelikle geliştirilmelidir. Çocukların beslendikten sonra mide içeriklerinin yemek borusuna geri kaçması, yani reflü ve hatta kusma, durumdan kaynaklanan bir başka sorundur. Keza kabızlık da yine önemli sorunlardan biridir.

VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"

Bunların dışında havale olarak bilinen kombizyonlar, sara olarak bilinen epilepsi, bir başka ek sorun olarak ortaya çıkabilir. Beyin felci geçiren çocuklarda algı sorunları da yaşanır. Yani anlama, problem çözebilme, günlük hayata adapte olabilme, ileriki dönemde öğrenme güçlükleri bu çocukların yaşadığı ek sorunlar olarak ortaya çıkar.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı