Serebral palsi yani beyin felci tedavisinin ana öğesi hareket bölgesiyle ilgili sorunun doğru belirlenmesi ve bununla ilgili fizik tedavi yönteminin derhal başlatılmasıdır. Eğer söz konusu olan sert kaslara sahip, hareketleri zorlu olan bir çocuk ya da bebekse, direnci artmış olan kasları gevşetmeye yönelik önlemler almak gerekir. Vücuttaki tüm eklemlerin hareket kabiliyetlerini arttıracak fizik tedavi yöntemleri uygulamak gerekir. Yani fizik tedavi, bebeği gevşetmeye, kasılmaların doğru zamanda ve amaçlı olarak gerçekleşmesini sağlamaya yönelik bir yöntem olarak uygulanmalıdır.

VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"

İlk 3 yılda bu yöntemlerin etkili ve yoğun bir şekilde uygulanması, oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayabilmektedir. Ancak bu fizik tedavinin tüm sorunu hemen çözebileceği anlamına gelmez. Bazen fizik tedavinin etkisini arttırmak için ilaç tedavilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer çocuk uygulanan fizik tedavi yöntemleriyle yeterince gevşetilememişse ya da her türlü rehabilitasyon uygulanmasına rağmen eklem hareket aralıkları genişletilememişse, bu durumda ilaçların yardımı gerekir. Kas gevşetici ilaçlar bu durumda ilk başvurulan ilaçlar olmaktadır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam kolay gelsin ben albinizim hastasıyım ve nistagmusum var acaba gözüme no touch lazer veya başka bir tedavi yöntemi uygulanır mı... devamı