Ancak taş, böbrek yollarını tıkamışsa, ateş varsa, böbrek iltihabı söz konusuysa, hasta tek böbrekli ise ya da bir obstrüksiyona yol açabilecek konjenital bir tıkanıklık varsa, tedavi mutlaka geciktirilmeden yapılır.
Tedavi yöntemleri
Öncelikle endeskopik yöntemlerle tedavi tercih edilir. Üreteroskopi denilen yöntemle, hasta uyutulduğu anda idrar kanalından girilerek taş görülür ve lazer ya da başka bir taş kırma yöntemiyle taş kırılır. Endoskopik yöntemle taş alınamayacak durumdaysa, o zaman açık ameliyat yoluna gidilir.Bazen ilaçlı böbrek filmi denilen İntravenöz Pyelografi (İVP), bazen de ilaçsız tomografiyle taşın bulunduğu yer, böbreğin durumu ve taşın düşüp düşemeyeceği anlaşılabilir.
Bir diğer yöntem ise, ESWL denilen, vücut dışından ses dalgalarıyla ve şok dalgalarıyla taşın kırılması yöntemidir. Bu tamamen narkozsuz, anestezisiz yapılan bir işlemdir. Özellikle bazı hasta gruplarında, diğer tedavilere geçmeden önce bu tedavi uygulanır.
Böbrek taşı düşürenler hangi kurallara uymalı?
Prof. Dr. Sinan ZEREN
Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı
Böbrek Taşı Nasıl Bir Oluşumdur?
Böbrek Taşının Oluşmasını Önlemenin Yolları
Böbrek Taşı Çeşitleri
Çok Bira İçmek Böbrek Taşını Düşürür Mü?
Böbrekte Taş Olduğunu Anlamanın Yolları