- İçindekiler
- Nedir
- Normal reaksiyonlar
- Daha sıkıntılı tepkiler
- Değişim zamanı
- İletişimi sürdürmek
- Onların ve sizin mutsuzluğunuz
- Yeni yaşamınız
- İlişkiniz
- Yeni iş
- Yeni zorluklar
Nedir
Boş yuva sendromu, çocuklarının evden gitme zamanı geldiğinde ebeveynleri (özellikle kadınları) etkileyen psikolojik duruma bağlı olarak verilen isimdir.Boş yuva sendromu tıbbi kitaplarda bulabileceğiniz bir terim değil ama birçok bireyin çocukları yuvadan uçtuğunda yaşadığı üzüntü ve kayıp hisleri için yararlı bir “etiket” haline gelmiştir.
Birçok gencin üniversiteye gittiği sonbahar mevsiminde en yaygındır.
Bir çocuk evlendiğinde de meydana gelebilir çünkü evlilik anne babalara eskiden olduğu gibi ihtiyaç duyulmadığının açık bir işaretidir.
Normal reaksiyonlar
Bir ebeveynin çocuklar evi terk ettiğinde biraz üzüntü hissetmesi doğaldır.Aslında, ara sıra ağlanması, hatta çocuğun boş odasına gidip ona yakın hissedebilmek için bir süre orada oturması normaldir.
O yüzden hislerinizden utanmayın; birçok anne babanın başına gelir.
Daha sıkıntılı tepkiler
Ama aşağıdaki ciddi belirtilerden birini yaşarsanız, hele de bir haftadan uzun sürerese profesyonel yardım istemelisiniz.- İşe yarayan hayatınızın sone erdiğini hissediyorsanız.
- Aşırı ölçüde ağlıyorsanuz.
- Arkadaşlarınızla buluşmak istemeyecek veya işe gitmeyecek kadar üzgün hissetmek.
O yüzden, üzüntünüz sizi ele geçiriyorsa hislerinizi pratisyen doktorunuzla mümkün olduğunca çabuk paylaşın. Hislerinizi göz önünde bulundurmak için danışmanlık almayı da pekala düşünebilirsiniz.
Günümüzde, doktorunuzun size birkaç bilişsel davranış terapisi seansı önermesi veya antidepresan yazması ihtimal dahilindedir.
Değişim zamanı
Bir kadın yaşamında çocuklarının evden ayrıldığı bir aşamadayken başka büyük değişikliklerden de geçiyor olabilir, örneğin menopozla bas etme veya gitgide daha bağımlı hale gelen büyük anne babayla ilgilenme. Zor bir zaman olabilir, bu dönemi atlatmak için yardım almakta hiçbir sorun yok.Yapacak iyi bir şey, özellikle “boş yuva sendromu” yaşamış arkadaşlarınızla zaman geçirmek.
Menopoz belirtileri sizi kötü etkiliyorsa ve çocuklarınızın evden ayrılmasından dolayı kötüleşiyor gibiyse doktorunuza kimden yardım alabileceğinizi sorun.
İletişimi sürdürmek
Eskiden evden ayrılan çocuklarla iletişimi sürdürmek kolay değildi. Anne baba olarak yapabileceğiniz bir şey, çocuğunuzun cep telefonu faturasını ödemesine yardım etmek olabilir, böylece çocuğunuz kontöre bağımlı halde olmaz. Çocuklarınızın yeni bir şehir veya ülkede, özellikle geceleri dolaşırken veya onlarla iletişim kurmak isterken kontörsüz kalmalarını istemezsiniz.Bazı aileler iletişimi sürdürmek için sosyal ağ sitelerini, örneğin Facebook’u kullanırlar. Ama bir araştırma, 18 ile 25 arasındaki gençlerin %72’sinin aileleriyle Facebook’tan “arkadaş” olmamayı seçtiğini gösterdi.
Onları kim suçlayabilir? Siz arkadaş değil anne babasınız. Belki de çocuğunuzun parti fotoğraflarına bakamamanız daha iyi olur.
Araştırma ailelerin birbirleriyle genelde (%60 oranında) mesajlaşarak iletişim kurduğunu da gösterdi. O yüzden bunun ne olduğunu henüz bilmiyorsanız, nasıl olduğunu öğrenin.
E-postayla iletişimi sürdürmek de başka bir popüler yöntem (%36). %13’ü web kamerasıyla Skype kullanıyor ve hiç şüphesiz bu oranlar ilerleyen yıllarda artacak.
Onların ve sizin mutsuzluğunuz
Çocuklarınız evden ilk ayrıldığında üzgün hissedebilirsiniz. Ama onlara nasıl hissettiğinizi söylemeli misiniz?Muhtemelen hayır. Bu, çocuklarınızın ilk defa yetişkinliğe adım attıkları bir zaman ve bir de sizin ruh halinizde uğraşamayacak kadar tabakları dolu.
Yine de e-posta veya telefonda “Seni özledim” deyin. Ama bundan daha fazlasını yapmanız gerçekten adil olmaz. Mutsuz hislerinizi birine itiraf ermek isterseniz çocuğunuzu değil eşiniz, arkadaşlarınız, doktorunuz veya bir danışmanı seçin.
Elbette tek üzgün olan siz olmayabilirsiniz. Çocuğunuz başta epey ev hasreti çekebilir ve üniversitede stres yaşayabilir. Bu gerçekleşirse memnun olma dürtüsüne direnmeyin. Ama bırakıp eve gelmesini istemeyin.
Birçok genç birkaç hafta üzgün ve yalnız olur ama çoğu, yeni arkadaşlar edinerek, üniversite organizasyonlarına katılarak, gönüllü işler yaparak veya spor yaparak bunun üstesinden gelirler.
Yeni yaşamınız
Özlediğiniz ama bu zamana kadar zamanınızın yetmediği birçok etkinlik olabilir. İşte, kendinize zaman ayırmak için fırsat. O yüzden yapmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapıp bunları gerçekleştirin.Koroya katılabilirsiniz, Rusça öğrenebilirsiniz, seyahat edebilirsiniz, yeni bir partner bulabilirsiniz.
Ayrıca, kendinize nazik olun ve ikramlar yapın. Örneğin, esanslı bir banyoda uzun uzun yatabilirsiniz. Muhtemelen yaşayacak bir bu kadar daha hayatınız var, o yüzden olduğunuz kişiyle yeniden iletişime geçin, özgüveninizi toparlayın ve yeni keşfettiğiniz özgürlüğünüzden gerçekten faydalanabileceğiniz bir şeyler yapın.
İlişkiniz
Yalnız bir ebeveyn olabilirsiniz ve o sırada bekar olabilirsiniz. Bu durumda arkadaş çevrenizi genişletmek için iyi bir zaman.Ama uzun bir ilişki içindeyseniz boş yuva sendromu aşkınız için umutsuzluk hissi verebilir.
Çocuklar yuvadan uçtuktan sonra bir çiftin birbirini yeniden keşfetmesi ve birlikte daha mutlu, yakın ve seksi zaman geçirmeye başlaması harikadır.
Ama çocukların gidişinden sonra ilişkinizin anlamsız olduğunu keşfederseniz?
Yeni iş
Bu, iş yaşamında da yeni başlangıçlar zamanı olabilir.Çocuklar evdeyken az maaşlı, yarı zamanlı işler yaptırsanız şimdi yeni bir başlangıç yapma fırsatınız var. İleri eğitim veya egzersizi de tercih edebilirsiniz.
Kendi işinizi kurma hevesiniz de olabilir. Öyleyse bu konu hakkında biraz bilgi, destek ve tavsiye alın.
Yeni zorluklar
Bu, sizin için zor bir zaman. Bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ama her şey farklı diye eskisi kadar iyi olmadığı anlamına gelmez.Birçok anne baba yaşamlarının ikinci yarısını keyifle geçirir ve çocukları evdeyken akıllarından bile geçmeyen şeyler yaparlar.
Bir ankete, çocukları evden yeni ayrılmış 2000 anne baba katıldı. Anne babaların birçoğunda şu sonuçlara ulaştılar:
- 10 yıl genç hissettiler
- Aylık gelirleri daha arttı
- Arkadaş sayılarını artırdılar
- Yeni hobiler edindiler
- İlişkilerinin kuvvetlendiğini hissettiler
İLGİLİ MAKALE
Boş Yuva: Yetişkin Çocukları Göndermek
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Bebeklikteki Yanlış Beslenme Obezite Yapıyor
Sağlık Bakanlığından Çatapat Uyarısı
Çocuğunuzun Dişçi Korkusunu Hekimle Birlikte Yenin
Pfoa Maddesi Çocukların Bağışıklık Sistemini Zayıflatabilir
Erken Doğan Bebeklerde Körlük Riskine Dikkat