Eğer çocuk üst üste kafa travması geçiriyorsa, öncelikle etyoloji denilen nedenine bakmak gerekir. Çocukta aşırı hareketlilik, hiperaktivizm ya da davranış bozukluğu olup olmadığına bakılmalıdır. Veya bu duruma çevresel bir faktörün yol açıp açmadığının anlaşılması gerekir. Örneğin bir bakıcı istismarı ya da çevre düzenlemesiyle ilgili bir sorun olup olmadığına bakılmalıdır. Yani öncelikle nedenin araştırılması gerekir. Birden fazla kafa travması almış olan bir çocukta bunun tıbbi etkisi, bir kere darbe almış olan çocuğa göre daha ciddi olabilir.

Bu travmalar hiçbir yapısal hasar bırakmasa bile epilepsiye yani sara hastalığına neden olabilir. Davranış sorunlarına yol açabilir. Hatta böyle bir durumda, çocuğun bulguları tamamen normal bile olsa, tomografinin de ötesinde bazen beyin MR’ına bile ihtiyaç duyulabilir. Çocukların art arda darbe alması durumunda, en başta önleyici önlem almak yani nedeni ortadan kaldırmak gerekir. Sonrasında ise çocuğu nörolojik ve gerekirse nöropsikiyatrik bir değerlendirmeden geçirerek, travmaların herhangi bir hasar bırakıp bırakmadığına bakmak gerekir.

Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı