Felç Aşısı
Çocuk Felci Aşısı (IPV)
Çocuk felci, boğazda ve vücut içindeki bölgelerde yaşayan virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık çocuklardaki sakatlıkların başlıca nedenlerindendir. Çocuk felci aşısının 1955 yılında kullanılmaya başlanmasından bu yana bu hastalık, gelişmiş ülkelerde ortadan kalkmıştır. Fakat gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır ve yeryüzünden temizlenmediği sürece, hastalığın yayılma riski hâlâ vardır. Bu nedenden dolayı, çocuk felci aşısı, günümüzde çocuklara uygulanan aşılardan birisidir.
Nasıl Yapılır
Çocuk Felci Aşısı Nasıl Yapılır?
Eğer 2000 senesinden önce çocuk felci aşısı olduysanız, canlı polio virüsünden yapılmış bu aşıyı ağız yoluyla (OPV) almış olabilirsiniz. Canlı virüsler, çocuk felcine karşı çok etkin koruma sağlamasına rağmen, ağızdan verilen bu aşı nedeniyle her sene bir miktar çocuk felci vakasıyla karşılaşılırdı. 2000 yılından sonra, aktif olmayan çocuk felci aşısı (IPV) kullanılmaya başlandı. Aktif olmayan (cansız) virüs, çocuk felcine neden olmaz. IPV bacaktan veya koldan enjeksiyonla verilir.
Kimler İhtiyaç Duyar
Çocuk Felci Aşısına Kimler İhtiyaç Duyar? Kimlere Çocuk Felci Aşısı Yapılır?
IPV aşısı, diğer aşılarla aynı zamanda verilir. İnsanların çoğuna, çocuk felci aşısı çocukken yapılır. Çocuklara aktif olmayan 4 doz çocuk aşısı (IPV) aşağıdaki yaşlarda verilir.
- 2 aylıkken 1 doz
- 4 aylıkken 1 doz
- 6-18 aylıkken 1 doz
- 4-6 yaş aralığında takviye doz
Yetişkinlerin çoğu, çocukken çocuk felci aşısı olduğu için, rutin çocuk felci aşısı 18 yaş ve üzerindeki insanlara tavsiye edilmez. Fakat polio virüsüyle temas eden, aşağıdaki üç grup yetişkinin çocuk felci aşısı yaptırması düşünülmelidir:
- Çocuk felcinin çok görüldüğü ülkelere seyahat eden kişiler.
- Laboratuvarda polio virüsü ihtiva etme ihtimali olan numunelerle çalışan kişiler.
- Polio virüsü taşıyan kişilerle temas kuran sağlık çalışanları.
Eğer sayılan bu üç gruptan birinde yer alıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşup çocuk felci aşısı olun. Eğer çocuk felcine karşı hiç aşı olmadıysanız, üç doz IPV aşısı olmanız gerekir.
- İlk doz herhangi bir zamanda
- İkinci doz, 1. dozdan 1 ve 2 ay sonra
- Üçüncü doz, ikinci dozdan 6-12 ay sonra
Geçmişte bir veya iki kez çocuk felci aşısı olduysanız, kalan bir veya iki dozu da yaptırmalısınız. Daha önceki dozların ne zaman yapıldığı önemli değildir.
Yan Etkiler Ve Riskleri
Çocuk Felci Aşısı Kimlere Uygulanmaz?
Çocuk felci aşısı, aşağıdaki koşullarda yaptırılmamalıdır:
- Daha önce yapılan aşıya karşı şiddetli alerjik reaksiyonunuz olduysa
- Streptomisin, polimiksin B veya neomisin gibi antiyobitiklere karşı şiddetli alerjik reaksiyonunuz varsa
Hamilelerde herhangi bir yan etki rapor edilmemesine rağmen, mümkünse hamileler bu aşıyı yaptırmamalıdırlar. Hamile yüksek risk grubundaysa, o zaman doktorlarıyla IPV aşısı olmayı görüşmelidir. Soğuk algınlığı veya grip olan kişiler, aşı olmadan önce tamamen iyileşmeyi beklemelidirler.
Çocuk Felci Aşısının Yan Etkileri ve Riskleri
Bazı insanlarda aşının yapıldığı yerin çevresinde kırmızı noktalar oluşur, fakat bunun dışında bu aşı güvenlidir. İnsanların çoğunda hiçbir sorun görülmez. Bununla beraber, diğer ilaçlarda olduğu gibi şiddetli alerjik reaksiyon türü ciddi komplikasyonlara da neden olabilir. Ancak bu aşının şiddetli hasara sebep olma riski oldukça düşüktür.
Çocuklara 6 yaşından sonra hangi aşılar yapılır?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Çocuklarda Dehb
Çocuklarda Damak Yarığına Dikkat
Sigaranın Kız Çocuğuna Zararı 6 Kat Daha Fazla
Şişman Annenin Bebeği De Şişman
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor