Pek çok çocuk yaz aylarında dışarıda oynamaya, havuza veya denize girmeye bayılır. Bu da güneşin altında geçirilecek saatler demektir. Ancak eğer çocuğunuzu güneşe karşı koruyacak önlemler almıyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Zira güneşin etkileri çocuğunuz için sandığınızdan daha ciddidir.
Çocuk dermatologları, bir çocuğun bir kez bile birinci derecede yanığa maruz kalmasının melanoma denen tehlikeli bir cilt kanseri türüne ileride yakalanma riskini ikiye katlayabileceğini belirtiyorlar. Bu açıdan çocukları korumanın önemi ortaya çıkıyor. Bunu yapmak da kesinlikle zor değil.
Bebeğinizin cildinin güzelliğini hatırlayın. Güneşin o cilde zarar vermesini istemezsiniz. Ultraviyole güneş ışınları cilde zarar verir ve ileride kırışıklıklara ve kansere neden olabilir. Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur, bronzluk güneşin verdiği zararın bir göstergesidir.
6 aylıktan itibaren bebeğinize dışarı çıkarken güneş kremi sürmelisiniz. Bebeğiniz büyüdüğünde bunu bir oyun haline getirebilirsiniz. Krem süreceğiniz bazı yerleri ezberletebilirsiniz. Bu bölgeler, dizlerin arkası, kulaklar, göz çevresi, boyun ve saç derisidir. Böylelikle bu bölgeleri unutmamış olursunuz. Kremi dışarı çıkmadan 15-30 dakika önce sürün ve 2 saatte bir yenileyin. Eğer çocuğunuz yüzüyorsa daha sık sürün.
Hangi kremi seçmeniz gerektiği konusunda kararsızsanız işte size birkaç ipucu:
-30 faktör ve üstü kremleri tercih edin.
- “Geniş spectrumlu” yazan kremleri tercih edin. Bu kremin hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığı anlamına gelir.
- Çocuğunuzun cildi hassas değilse, alerji veya egzama gibi bir cilt sorunu yoksa, renkli veya kokulu bir krem seçmesine izin verebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz okula veya kreşe gidiyorsa öğretmenlerini de bu konuda bilgilendirin.
Korumaya rağmen saat 10-16 arası dışarıya çıkmamak daha doğru bir tercih olacaktır. Koyu ve sıkı dokunmuş giysiler güneş ışınlarına karşı daha iyi koruma sağlar. Giysiyi güneşe tuttuğunuzda içinden güneş ışınları geçmemeli. Yüzü gölgeleyen bir şapka da bir diğer koruyucu kıyafet unsurudur. UVA ve UVB ışınlarını bloklayan bir güneş gözlüğü de güneşten korunma için gereklidir.
Yine de bir aksilik olur da çocuğunuz güneş yanıklarına maruz kalırsa ve eğer cildi su toplamamışsa ya da kendini kötü hissetmiyor ve hareketliyse onu rahatlatmak için şunları uygulayabilirsiniz:
- Yanığa soğuk kompres yapın.
- Aloe kremi sürün. Mümkünse sürmeden önce kremi birkaç dakika buzdolabında tutun.
- Asetaminofen veya ibuprofen içeren bir ilaç verin.Miktarı konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
- Bol sıvı tüketmesini sağlayın.
- Çocuğunuz kötü hissediyor veya görünüyorsa, ateşi varsa, cildi su toplamışsa tıbbi yardım alın.
Güneş Koruyucu Kremler Doğru Kullanıldığında Yararlı
Op. Dr. Sinan GÖKER
İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı
Bebekleri Menenjitten Koruyan Aşıya Onay
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
0- 1 Yaş Bebek Beslenmesi
Çocukların Kemiklerini Geliştiren Gıdalar
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi