Çocuklarda geriye doğru burun akıntısı veya yaygın adlandırılışıyla geniz akıntısı öncelikle virütik nedenli olarak gerçekleşir.

Rino sinüzit sonrası, özellikle rinovirüs, RSV virüsü, adenovirüs gibi etkenlerle gerçekleşen enfeksiyon sonrasında bir süre daha geniz akıntısı şikayeti devam edebilir.

Geniz akıntısının çocuk üzerindeki etkileri, öncelikle gece öksürükleridir. Burundan geriye doğru gerçekleşen akıntıdan dolayı çocukta bulantı hissi ve iştahsızlık gelişebilir.

Burun akıntısının üzerine bir virütik enfeksiyon eklenmişse, iltihaplı burun akıntısına yüksek ateşin eşlik ettiği görülür. 10 günü geçen enfeksiyonlarda akut sinüzitten şüphelenilir.

Bu gibi durumlarda çocuğun, mutlaka antibiyotik tedavisiyle birlikte kısa süreli olarak burun damlası kullanması önerilir. Antihistaminik ilaçların sorunun hafifletilmesi ve tedavinin hızlandırılmasında faydası olduğu bilinmektedir.

Çocuklarda burun akıntıları alerjik bir nedenden kaynaklı olarak yaşanıyorsa, ilk olarak onun yaşam ve oyun alanlarındaki koşullar düzeltilmelidir. Örneğin, bu türden sorunlar yaşayan çocukların odalarında halı bulunmamalı, yün yorgan ve tüylü battaniyeler kullanılmamalıdır.

Odasında fazla eşya bulundurmamakta yarar vardır. Aşırı nem burun tıkanıklığını arttırır ve nem azaldığında burun tıkanıklı hafifler. Bu nedenle, çocuğun odasındaki koşullar düzeltildiğinde alerjik burun tıkanıklığına faydası olacağından, odanın nem oranı iyi ayarlanmalıdır.
İLGİLİ MAKALE

Geniz akıntısı nedir

Uzm. Dr. Demet YARDIMCI ILIKKAN

9 ay 8 günlük bebeğim var ve babasından kaptığı faranjit ve geniz akıntısı sebebiyle öksürüyor ve boğazı dolu ve çıkaramıyor bu ilacı aldık fakat ne k... devamı