İSTANBUL (AA) - International Hospital Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar, geniz eti büyüklüğünün çocukların gece uykusunda ağzının açık kalmasına sebep olabileceğini, sürekli ağızdan nefes almanın da çocuklarda çene-diş gelişimini bozduğunu ve kalp büyümesine neden olduğunu belirtti. 

Çınar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, geniz etinin gece altını ıslatma sorunuyla bağlantısının bilimsel araştırmalarla gösterildiğine işaret etti. 

Büyük geniz eti olan ve beraberinde altını ıslatma sorunu yaşayan çocuklarda, geniz etinin alınmasının uykuyu düzelttiği ve çoğu zaman gece altını ıslatma sorununun da buna bağlı olarak kesildiğini aktaran Çınar, şunları kaydetti: 

''Eğer geniz etinin büyüklüğü çocuğun gece uykusunda ağzının açık kalmasına neden oluyorsa, bu geniz etinin alınması gerekiyor. Çünkü sürekli ağızdan nefes alma, çocuklarda çene-diş gelişimini bozuyor ve kalp büyümesine neden oluyor. Büyük geniz eti varlığında, ağızdan nefes almanın yanı sıra uykuda nefes durması ve yavaşlaması da görülebiliyor. 'Apne' denilen bu nefes durmaları ve yavaşlamaları sırasında kandaki oksijen seviyesi düşüyor. Bu durumda akciğer ve kalbin sağ bölümünün yükü artırıyor. Kalbin önündeki akciğer direnci artınca kalbin sağ tarafında büyüme gelişiyor. Dolayısı ile solunum yolundaki tıkanıklık kalbin büyümesi ile sonuçlanabiliyor.'' 

Doç. Dr. Çınar, ameliyat kararı almak için çocuğun yaşının önemli bir kriter olmadığını ve geniz etinin alınmasında yaş sınırı bulunmadığını bildirdi. 
Geniz eti bölgesinde sinir dokusu bulunmadığından geniz eti alınan çocukların ameliyat sonrasında ağrı hissetmediklerini vurgulayan Çınar, ameliyattan 3-4 saat sonra çocuğun yutmasının normale döndüğüne ve 2-3 günde iyileşmenin tamamlandığına dikkati çekti. 

Çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesi gibi sorunların sık enfeksiyondan kaynaklandığını anlatan Çınar, şu bilgileri verdi: 

''Günümüzde çocukların bağışıklığının gelişmesinde bazı sorunlar var. Bizler 7 yaşında okula başladık. Bu, bağışıklık gelişimi açısından iyi bir yaştır. Sokakta oynayıp mikroplarla haşır neşir olduk, yani bağışıklığımız gelişmiş bir şekilde okula başladık. Şimdi ise bazen annenin çalışması nedeni ile bazen de çocuğun sosyalleşmesi gerektiği düşüncesi ile çocuklar 1-4 yaşında kreşe başlıyorlar. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeden çocukların bir arada, kalabalık ortamda diğer çocuklarla teması, kaçınılmaz olarak sık solunum yolu enfeksiyonu yaşanmasına neden oluyor. Bu enfeksiyonların sık geçirilmesi geniz eti-bademcik büyümelerinin en önemli nedeni. Sık enfeksiyon geçiren bazı çocukları 2-3 ay süre ile tekrar eve çekerek ameliyattan kurtarabilmeyi deniyoruz.''
İLGİLİ MAKALE

Çocuklarda Geniz Eti

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

kızım 4 yaşında .3 yaşında kreşe başladı ve grip olmasıklığıda ayda 3 kez bu 9 aydır devam ediyor.bu arada havale .sinüzit.orta kulak iltihabı ve gen... devamı