Kişisel bakım planınızda başlıca hedefiniz derin ven trombozunun oluşmasını engellemek olmalıdır. Derin ven trombozunu engellemek, oluştuktan sonra tedavi etmekten çok daha kolaydır.
Derin ven trombozunun daha kötüye gitmesini veya nüksetmesini engellemek için:
- İlaçlarınızın veya tedavi yöntemlerinizin yenilenmesine ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla birlikte sürekli kontrol edin.
- Kan sulandırıcılar kullanırsanız, ne kadar K vitamini tükettiğinize dikkat edin. K vitamini varfarin gibi ilaçların işleyişini etkileyebilir. K vitamini açısından zengin yiyecekler arasında yeşil lifli sebzeler, kanola ve soya fasulyesi yağı bulunmaktadır.
- Uzun süre oturacaksanız, alt baldır kaslarınızı hareket ettirin. Mümkün olduğunca ayağa kalkın ve yürüyün. Eğer yürümek için ayağa kalkamıyorsanız, ayak parmaklarınızı yerde tutarak topuklarınızı kaldırıp indirmeyi ve daha sonra topuklarınızı yerde tutarak ayak parmaklarınızı kaldırmayı deneyin.
- Hareket edin. Eğer bir ameliyat veya başka faktörler nedeniyle bir süredir yatak dinlenmesindeyseniz; ne kadar erken hareket etmeye başlarsanız kan pıhtılarının oluşma riski de o kadar az olacaktır.
- Yaşam şeklinizde değişiklikler yapın. Kilo verin, sigarayı bırakın ve kalp basıncınızı kontrol edin. Obezite, sigara içmek ve yüksek kan basıncı derin ven trombozu riskini arttıran faktörlerdir.
- Doktorunuz tavsiye ederse, bacaklardaki kan pıhtılaşmasını engellemek için kompresyon çorabı giyin.
- Kan sulandırıcılar gibi ilaçların yan etkisi de olabilecek aşırı kanamaya dikkat edin.
- Yaralanmanıza veya bir yerinizin kesilmesine neden olabilecek aktivitelerinizle ilgili doktorunuzla konuşun; çünkü kan sulandırıcı kullanıyorsanız en küçük bir yaralanma bile ciddi sonuçlar doğurabilir.
Derin Ven Trombozu nasıl teşhis edilir?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hocam merhaba dün yaptığım sperm testi sonucu miktar 3,5 ml,pH 8,Viskozite,yarıviskoz,lökosit nadir,spermatozoa sayısı 18 milyon,toplam spermatozoa sa... devamı
Yüksek Tansiyonu Olan Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Derin Ven Trombozu Nasıl Teşhis Edilir?
Derin Ven Trombozu Nedir?
Atriyal Fibrilasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Kalp Deliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?